Condiţii de călătorie

Republica NICARAGUA

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
22 iulie 2015

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetațenii români pot călători în Republica Nicaragua, în scopuri turistice, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. În acest sens, este necesară prezentarea următoarelor documente: pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară, biletul de avion dus-întors, dovada cazării precum și dovada deținerii resurselor financiare pentru perioada vacanței (bani în efectiv și extras cont bancar).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele Ambasadei României în Mexic (secretariat@embajadaderumania.org.mx), pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

În Republica Nicaragua riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

 

Siguranţă şi criminalitate

Deși delicvența este mai redusă decât în alte state din America Centrală, există o serie de riscuri, iar cetățenii străini trebuie să adopte măsuri de precauție (folosirea serviciilor de taxi autorizate și recomandate de personalul hotelului/aeroportului), evitarea călătoriilor/excursiilor în locuri cu acces dificil, nepopulate, evitarea cartierelor mărginașe, în speciale pe timpul nopții.

În cazul producerii unui delict, acesta trebuie semnalat imediat poliției naționale.

Nu se recomandă folosirea mijloacelor de transport public, pe lângă numeroasele accidente fiind înregistrate agresiuni în interiorul acestora.

Nu se recomandă deținerea de cantități mari de bani și/sau obiecte de valoare la vedere.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Republica Nicaragua:

 • să evite folosirea paşapoartelor temporare;
 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale ţării și mai ales cu sume mari de bani și cu obiecte de valoare;
 • să dețină permanent fotocopii de pe paşapoarte sau biletele avion şi să păstreze originalele în locuri sigure, la hotel;
 • să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
 • să nu ia în autoturism persoane necunoscute;
 • să nu lase documente, bani sau obiecte în maşinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate;
 • să nu se implice în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt extrem de drastice;
 • să evite purtarea bijuteriilor, bunurilor de valoare, a sumelor mari de bani şi a mai mult de o carte de credit. Trebuie evitate ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoţitorilor etc.).
 • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă. Este recomandabil consumul apei îmbuteliate, cumpărată din magazine.
 • să încerce evitarea consumului alimentelor în punctele ambulante de pe stradă sau în zonele turistice.

Atenţie: În perioada iunie-noiembrie, în ţările din America Centrală se pot produce uragane. Recomandăm ca în aceste perioade să obţineţi în prealabil informaţii referitoare la previziunile meteorologice.

 

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Nicaragua să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.   

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (córdoba).

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Republica Nicaragua. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue și chikungunya.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară prudenţă în trafic, cetăţenii străini fiind supuşi aceloraşi sancţiuni ca şi cetățenii Republicii Nicaragua.

În unele zone, starea carosabilului este precară, mai ales în perioada cu climă umedă.

Centura de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Date fiind caracteristicile locale, posibilitatea de a întâlni pietoni, animale, obstacole neprevăzute pe șosele și starea precară a parcului auto, numărul accidentelor de trafic este destul de ridicat, fapt pentru care se recomandă extremă precauție, în special pe timpul nopții și respectarea limitărilor de viteză și a semnalizărilor.

Trebuie acordată atenție specială numărului mare de autobuze care se deplasează, în general, de o manieră agresivă și imprudentă.

 

 • Transportul în comun

Principalul mijloc de transport în Nicaragua este autobuzul. Nu se recomandă folosirea acestora deoarece sunt extrem de aglomerate iar șoferii se comportă agresiv în trafic, executând depășiri imprudente.

Au fost înregistrate numeroase accidente, urmare parcului auto învechit și au fost semnalate furturi și agresiuni în interiorul mijloacelor de transport public.

 

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea/scoaterea din Nicaragua a efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice