Condiţii de călătorie

Brazilia

Ultima actualizare: 
25 ianuarie 2018


Condiţii de călătorie

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Brazilia nu au nevoie de viză de intrare. Perioada legală de şedere este de 90 de zile. Nu este nevoie de viză de tranzit.

Pe teritoriul brazilian se poate solicita Poliţiei Federale prelungirea dreptului de şedere iniţial de 90 de zile cu încă o perioadă egală fără a depăşi însă dreptul de şedere total de 180 de zile într-un an, calculat de la prima intrare în Brazilia.

Cetăţenii români care doresc sa rămână în Brazilia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, pentru angajare sau pentru studii, trebuie să obţină în prealabil viză de intrare corespunzătoare.

Studenții străini (studii universitare şi post-universitare) pot lucra legal în Brazilia, în anumite condiții. Conversia vizei de studiu în viză de lucru nu se face automat. Cererea se adresează Direcției Coordonarea Generală a Imigrării, din cadrul Ministerului Muncii, care va analiza fiecare solicitare în parte. Această viză se poate solicita după cel puțin șase luni de la data începerii studiilor. Viza se acordă cu valabilitate de un an  și poate fi prelungită pe toată durata cursurilor. La terminarea studiilor nu se mai poate face o nouă cerere de viză de lucru.

Detalii suplimentare privind şederea pe teritoriul acestui stat pot fi obţinute de la:

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi şi nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!

De asemenea, vă atenţionăm că, la orice ieşire din ţară, este important să vă asiguraţi că aveți în paşaport ştampila aferentă, în caz contrar, zilele trecute de la ieşirea ilegală din Brazilia vor fi contabilizate ca zile petrecute pe teritoriul brazilian. O atenţie sporită trebuie acordată trecerii frontierei dintre Brazilia şi Argentina, respectiv, dintre Brazilia şi Paraguay în zona Cascadei Iguazu, practica operatorilor turistici din regiune (inclusiv a mijloacelor de transport în comun) fiind să evite oprirea la graniță pentru înregistrarea ieșirii de pe teritoriul brazilian. Vă recomandăm ca, aflaţi într-o asemenea situaţie, să informaţi de la urcarea în mijlocul de transport asupra necesității efectuării unei opriri la graniță, în caz contrar urmând a suporta consecinţele părăsirii în mod ilegal a teritoriului brazilian (acestea incluzând amenzi şi interdicţia reintrării/staţionării pe teritoriul brazilian).

Cetăţenilor români care călătoresc în Brazilia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările autorităţilor braziliene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro) și a Ambasadei României la Brasilia (brasilia.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Brazilia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Deşi pe teritoriul brazilian operează o serie de reţele teroriste, riscul unor atacuri teroriste interne este scăzut.


Siguranţă şi criminalitate

Principalul factor de risc în această ţară este nivelul ridicat al criminalității. Potrivit unui document oficial (Atlasul brazilian al Securității Publice), publicat în octombrie 2017, nivelul criminalității şi al violenței letale în Brazilia este comparabil cu cel al statelor în război. În 2016, s-au înregistrat 53.933 omucideri intenționate - 2.661 în scopul jafului, 830 leziuni corporale urmate de moarte. Au fost uciși 447 polițiști, iar 4.219 de persoane au fost ucise de polițiști în diverse acțiuni de securitate. Aceste cifre situează Brazilia mult peste media mondială (29,7 morți violente la 100 mii locuitori, media mondială fiind de 6,2), iar 35% din crime se produc noaptea.

Potrivit evaluărilor ONU, în 2012, Brazilia ocupă locul al 11-a printre țările cele mai violente din lume.

Statele în care se înregistrează un indice ridicat de violență sunt Rio de Janeiro, Bahia, Alagoas, Ceará, São Paulo.

Tipurile de infracţiuni frecvente sunt furturile, înşelăciunile, tâlhăriile, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, turiştii fiind în mod special predispuşi a le cădea victime.

În Rio de Janeiro, crima organizată este controlată de reţele de traficanţi de droguri care operează, mai ales, în cartierele sărace (cunoscute ca favelas). Armele de foc sunt folosite frecvent în luptele dintre forţele de ordine şi traficanţii de droguri care controlează favelele. De asemenea, membrii forţelor de ordine sunt deseori ţinta unor atacuri.

Din această perspectivă, recomandăm:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Pentru deplasări pe distanţe reduse (pentru   cumpărături, vizitarea unor obiective turistice, restaurante, plaja, etc) este suficient să aveţi la dvs. o copie a paşaportului şi o cantitate limitată de bani.
 • Evitaţi circulaţia pe durata nopții, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Păstrați toate chitanțele și facturile produselor cumpărate și nu uitați că impozitele nu sunt specificate în acestea.
 • Când ieșiți din hotel, solicitați telefonul și adresa acestuia.
 • Folosiți doar taxi-urile autorizate de la și înspre aeroport.

În cazul în care sunteţi victima unei agresiuni, este recomandabil să nu ripostaţi deoarece s-au înregistrat numeroase cazuri în care agresorii au avut arme asupra lor.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei civile, militare şi/sau federale, în special.

Numărul de contact pentru Poliţia Civilă – biroul pentru turişti din Rio de Janeiro este (21) 2332 2924, persoanele care operează în cadrul acestui birou vorbind o serie de limbi străine, inclusiv engleza, franceză, spaniolă, germană.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât biroului local de poliţie civilă sau federală, cât şi a celui mai apropiat oficiu consular (respectiv a Consulatului General de la Rio de Janeiro sau a Secţiei consulare a Ambasadei României la Brasilia).

În cazul unor incidente grave care necesită intervenţia imediată a autorităţilor braziliene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia rutieră federală: 191
 • Poliția rutieră statală: 198
 • Politia militară: 190
 • Poliţia rutieră: 1527
 • Salvare: 192
 • Pompieri: 193
 • Informaţii: 102
 • Apărarea civilă: 199
 • Centrul de asistență a femeilor: 180
 • Drepturile Omului: 100

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.

Riscuri naturale

În timpul sezonului ploios (perioada octombrie-aprilie) există riscul unor inundaţii, cu precădere în statul Rio de Janeiro şi în zona statelor Amazonas şi Acre. Inundaţii se pot produce pe întreg teritoriul brazilian, cantitatea mare de precipitaţii din sezonul ploios putând ajunge la un nivel care să producă daune materiale în doar câteva ore.

Traficul de droguri

Traficul de droguri este pedepsit în Brazilia cu privarea de libertate, forţele de ordine braziliene şi poliţia aeroportuară fiind specializate în depistarea traficanţilor. Din acest motiv, vă sugerăm să evitaţi asumarea unor bagaje care nu vă aparţin precum şi a cadourilor provenite din partea unor persoane necunoscute şi care ar putea constitui un mijloc de transport al drogurilor (statuete, obiecte electronice şi electrocasnice, cutii, etc).


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! De asemenea, este necesar să aveţi o sumă de bani la dvs. alocată pentru eventuale urgenţe medicale, de multe ori spitalele refuzând să opereze prin intermediul asiguratorilor şi pretinzând plata pe loc a serviciilor prestate.

Totodată se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene şi malariei în special pentru următoarele zone: Acre, Amapa, Amazon, Bahia, Brasilia, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Para, Rondonia, Roraima, Sao Paulo și Tocatins.

Dacă călătoriți în Amazon și Pantanal (Mato Grosso) se recomandă vaccinarea împotriva malariei.

Vă recomandăm să vă luați propriile medicamente cu dumneavoastră, întrucât este dificil să le cumpărați în Brazilia fără prescripție medicală.

Lista spitalelor publice şi private din teritoriul brazilian poate fi accesată pe site-ul www.telelistas.net.

Anual în statul Rio de Janeiro se emit alerte privind declanşarea epidemiei de febră dengue hemoragică.

În cazul apariţiei simptomelor clasice ale acestei boli, persoana în cauză trebuie să se prezinte imediat la punctul medical cel mai apropiat. Simptomele sunt: febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, pot apărea pete roşii pe corp şi, în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.

În anumite zone ale ţării (în special în zone de nord) s-au înregistrat cazuri de febră galbenă şi malarie.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Hotel

Intrarea la hotel (check in), de obicei, se face la orele 14 sau 16 și ieșirea (check out) la orele 12. Taxa pentru vizionarea canalelor tv (pay canal) este de regulă foarte mare. Folosirea telefonului din camera este încasată separat. Solicitați folosirea seifului hotelului pentru bani, obiecte de valoare și documente de călătorie. Verificați și voltajul aplicat în hotel și luați adaptoare pentru aparatele electrice.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se face pe partea dreapta a drumului.

Regulile de circulaţie aplicabile: prioritatea de dreapta şi conform semnelor de circulaţie recunoscute pe plan internaţional. Amenzile sunt foarte mari.

 • Starea drumurilor

Starea generală a autostrăzilor este bună.
Drumurile naţionale sunt într-o stare precară.

 • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

 • Limitele de viteză admise

Limita maximă de viteză este de 100 Km/oră, marcată corespunzător prin indicatoare (sistem de radar electronic). În oraşe, limita de viteză variază pe anumite porțiuni între 20 Km/h şi 80km/h în conformitate cu marcajele corespunzătoare.

 • Parcarea

Parcarea se poate face în locuri special amenajate.

 • Permisul de conducere

Este recunoscut permisul de conducere auto românesc.


Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt recunoscute. Cecurile de călătorie (traveller’s checks) sunt sigure și acceptate, dar pentru a fi schimbate aveți nevoie de pașaport sau copia acestuia.

Este recomandat însă ca plata serviciilor şi operaţiunilor financiare uzuale să se facă în numerar, în moneda locală. Nu țineți toți banii într-un singur loc. Este recomandat să schimbați și cantități mici în monedă locală la aeroport pentru plata taxiului sau alte cheltuieli.

Atragem atenţia asupra deselor atacuri armate realizate la ieşirea din bănci sau la retragerea banilor de la casele de bani.


Aeroport

Reconfirmați biletul dus-întors cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea călătoriei. Sosirea la aeroport se face cu cel puțin 2 ore înainte de îmbarcare. Pentru bunurile cumpărate în Brazilia, dar produse în afara ei (aparate de fotografiat sau calculatoare), vă recomandăm să aveți chitanțele sau facturile aferente. Nu lăsați niciodată bagajele nesupravegheate. Nu acceptați bagaje de la alte persoane.


Reglementări vamale

Este interzisă scoaterea din ţară a animalelor şi plantelor specifice faunei şi florei locale.

La intrarea în ţară, autorităţile locale pun la dispoziţia străinilor informaţii cu privire la regulile vamale.


Regimul animalelor de companie

Pentru a putea călători cu un animal de companie, în Brazilia este necesară contactarea autorităţilor braziliene în vederea obţinerii informaţiilor şi îndeplinirii formalităţilor necesare.

Pentru scoaterea din Brazilia a animalelor de companie există diverse firme pe plan local care vă pot acorda sprijinul şi îndeplinii pentru dumneavoastră formalităţile necesare.

 

Călătoria din Brazilia în Columbia, Guayna, Surinam şi statele caraibiene

Deplasarea din Brazilia în Columbia, Guayana, Surinam şi statele caraibiene este supusă regimului de vize existent pe pagina de internet a MAE. În plus, trebuie să se facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene, cu cel puţin 10 zile înainte de intrarea pe teritoriul respectivelor state. Măsura se aplică tuturor celor care sosesc din Brazilia.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice