Condiţii de călătorie

Etiopia

Ultima actualizare: 
31 ianuarie 2018


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Etiopia au nevoie de viză de intrare.

Viza este valabilă pentru o perioadă de 30 zile de la data eliberării şi se acordă pentru o singură intrare, după care, la cerere, se poate prelungi până la trei luni.

Viza se poate obţine de la Misiunea Permanentă a Etiopiei la Geneva, Confederaţia Elveţiană:  Rue Moillebeau nr. 56, 1211, Geneva 19, telefon: 0041- 022 919 70 11, e-mail: info@ethiopianmission.ch, consular@ethiopianmission.ch , http://www.ethiopianmission.ch.

Informaţii privind condiţiile de aplicare pentru obţinerea vizei (fără deplasare la Geneva) pot fi obţinute la telefon sau e-mail la adresa: mission.ethiopia@ties.itu.int.

Viza turistică poate fi obţinută de cetăţenii români, la sosirea pe Aeroportul Internaţional Bole din Addis Abeba, numai în anumite condiţii, precizate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe etiopian: www.mfa.gov.et. Acestea presupun transmiterea solicitării şi obţinerea unei aprobări prealabile de la „Immigration and Nationality Affairs Main Department in Ethiopia”.

Solicitarea este formulată în atenţia Departamentului Imigrări: „Main Department for Immigration and Nationality Affairs”, la adresa de e-mail: mdina@ethionet.et, fax : 002511553209 sau 002511564981, sau la adresa poştală P. O. Box: 5741, Addis Abeba, Etiopia.

Viza turistică multiplă poate fi acordată de la început pentru o durată a şederii de trei sau şase luni, dacă se aplică în acest sens.

Viza de afaceri, în plus de cea turistică, poate fi acordată pentru intrări multiple cu o durată de 3, 6 luni sau un an, iar pentru eliberarea sa este necesară o scrisoare din partea angajatorului sau o invitaţie din partea companiei etiopiene care invită.

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă în această ţară.

Viza turistică multiplă poate fi acordată de la început pentru o durată a şederii de trei sau şase luni, dacă se aplică în acest sens.

Pentru prelungirea şederii peste durata de valabilitate a vizei, cetăţenii români trebuie să prezinte, la Main Department for Immigration and Nationality al Etiopiei, în termenul de valabilitate al vizei iniţiale, documente care să ateste motivul solicitării prelungirii şederii.

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă în această ţară.

Pentru orice problemă privind statutul cetăţeanului străin în Etiopia se pot obtine informatii autorizate de la: Security, Immigration and Refugee Affairs Authority - P.O.Box 5741, Addis Ababa, Ethiopia, Tel: (+251-11) 1553899, Fax: (+251-11) 1553209.

Pentru alte detalii utile,puteţi consulta, de asemenea, site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et) sau al oricărei alte ambasade etiopiene.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Există riscul producerii de atentate şi atacuri teroriste, mai ales în afara capitalei Etiopiei, Addis Abeba. Periodic, autorităţile etiopiene informează cu privire la riscul producerii unor incidente cu caracter terorist în nordul şi nord-estul ţării, în regiunile de la frontiera cu Eritreea şi Somaliland.

Se recomandă ca turiştii să manifeste precauţie şi să evite locurile aglomerate, în special pieţele şi spaţiile unde au loc evenimente publice. Indiferent de scopul călătoriei, trebuie evitate deplasările în zonele considerate periculoase: regiunea Somali, îndeosebi zona Ogaden, regiunea Gambela, oraşul Gambela, zona de est a liniei Harar – Gode, drumul ce leagă oraşele Harar şi Kebri Dehar.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să evite călătoriile în zonele de frontieră cu Eritrea, Sudanul de Sud şi Somalia. Frontiera cu Eritrea rămâne închisă din cauza situaţiei tensionate dintre cele două state. Trebuie ţinut cont de faptul că, în zonele de frontieră, pe o distantă de aproximativ 20 km, există permanent pericolul producerii unor acte cu caracter infracţional.

Este recomandat ca deplasarea în depresiunea Danakil, obiectiv inclus în majoritatea rutelor turistice să se realizeze doar în cadru organizat de către o agenţie turistică locală, în grupuri mari, cu pază înarmată.

Totodată, recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Etiopia să consulte periodic informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din Etiopia (www.mfa.gov.et) și de Ministerul Afacerilor Externe al României, rubrica ‘’Alerte de Călătorie’’ (http://www.mae.ro/travel-alerts/2908).

 

Siguranţă şi criminalitate 

Agresiunile asupra cetăţenilor străini şi, în general, criminalitatea se menţin la un nivel ridicat. Recomandăm cetăţenilor români care se deplasează în Etiopia să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din această ţară şi să manifeste atenţie sporită pe toată durata prezenţei în acest stat.

Tipurile frecvent întâlnite de infracţiuni  sunt furturile şi tâlhăriile. Sunt înregistrate de asemenea, agresiuni, inclusiv cu arme albe, înşelăciuni, trafic ilegal de valută etc.

Situaţia de securitate rămâne în continuare fluidă, iar posibilităţile de intervenţie rapidă şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse.

Traficul, deţinerea şi consumul de droguri sunt aspru pedepsite de lege.

Recomandări generale: 

 • Evitaţi circulaţia pe durata serii/nopții;
 • Fiţi precauţi în locurile aglomerate – îndeosebi la vizitarea pieţei în aer liber de la Addis Abeba, numită Mercato
 • Evitati adunările publice de orice fel şi nu vă deplasati în zonele izolate ale ţării
 • Orice deplasare în zonele turistice trebuie să se realizeze prin agenţiile de turism acreditate.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Asiguraţi-vă să aveţi la dumneavoastră numerele de telefon importante, în primul rând, cel al Poliţiei locale şi al Ambasadei României la Addis Abeba.
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână permanent ridicate, iar uşile blocate
 • Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale
 • Evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze)
 • Fotografierea clădirilor, a infrastructurilor sau obiectivelor ce pot fi considerate sensibile este strict interzisă.
 • În caz de agresiune nu opuneţi rezistenţă; Evitaţi să ieşiţi din maşină în caz de accident minor sau altercaţii. Poate fi o manevră pentru o agresiune sau furtul maşinii.
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
 • Evitaţi să consumaţi îngheţată, suc proaspăt de fructe, legume şi fructe crude, cu excepţia celor ce pot fi curăţate de coajă.
 • Călătoria cu trenul între Addis Abeba şi Djibouti nu prezintă siguranţă; Trenul a fost în repetate rânduri ţinta unor atacuri.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor  se recomandă să se evite contactul cu populatia locală este necesară apelarea numărului de urgență al poliției sau deplasarea urgentă la postul de poliţie cel mai apropiat.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea scrisă atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României din Addis Abeba.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării, probleme de sănătate), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, vor fi apelate următoarele numere de urgenţă:

În Addis Abeba:

 • 911 – Serviciul de urgenţe Poliţie
 • 916 – Poliţia Federală
 • 945 – Poliţia rutieră
 • 991 – informaţii Poliţie
 • 946 – Spitalul Menilik
 • 970 – Spitalul Black Lion
 • 0116 628222 – Poliţia rutieră
 • 912 sau 939 – Pompieri
 • 907 – Serviciul de Ambulanţă Crucea Roşie
 • 932 – Biroul de prevenire HIV

La nivel naţional:

 • 882 sau 987 – Poliţia Federală
 • 952 –  Biroul de prevenire HIV
 • 991– Serviciul de urgenţe Poliţie

 

Sistemul medical 

Înainte de a pleca în Etiopia, cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Posibilităţile de asistenţă medicală publică în Etiopia sunt, în general, reduse.

Există riscul îmbolnăvirilor de malarie (îndeosebi în zonele aflate la o altitudine de sub 2000 m), tuberculoză, febră tifoidă, diaree acută, hepatită B, febră galbenă, meningo-encefalită, ameoba, SIDA. Pentru copii este recomandată vaccinarea ROR.

La intrare în Etiopia, autorităţile pot solicita carnetul de vaccinare împotriva febrei galbene.

Luaţi toate măsurile necesare pentru  prevenirea infectării cu SIDA. Transfuziile de sânge se vor face exclusiv în caz de urgenţă.

Vă recomandăm să respectaţi cu stricteţe măsurile de igienă personală şi să consumaţi numai apă îmbuteliată sau fiartă. Semnalăm faptul că majoritatea lacurilor din Etiopia sunt infestate cu bilharzia (schistosomiasis).

Unităţi spitaliceşti recomandate în Addis Abeba:

 • Spitalul St. Gabriel – 011 6613622
 • Spitalul Hayat – 011  6624488
 • Spitalul MCM (sud-coreean) – 011 6295427
 • Spitalul Balcha (rusesc) 011 5531938
 • Spitalul Black Lion – 011 5511211 sau 970
 • Spitalul Addis Cardiac – 011663 4720/40/41
 • Spitalul Ghandi – 011 5518185 sau 973
 • Spitalul Kadisco – 011 662 44 88

​Unităţi spitaliceşti recomandate în Dire Dawa:

 • Spitalul Bilal – 025 1113636
 • Spitalul Yemariam Work – 025-1130997 sau 025 1130976

Addis Abeba se află la o altitudine medie de cca. 2400 m. Călătoriile la altitudine mare pot determina probleme de sănătate, îndeosebi pentru cardiaci, precum: dificultăţi de respiraţie, oboseală, ameţeli, dureri de cap, insomnii.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri obligatorii în Etiopia, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze în România la Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor:

Drumurile şi arterele principale din Etiopia sunt într-o stare relativ bună, însă pe anumite porţiuni, cu precădere în partea de nord a ţării şi în apropierea frontierelor, starea drumurilor obligă la reducerea substanţială a vitezei de circulatie. În sezonul ploios (iunie – septembrie) unele drumuri sunt impracticabile.

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european (circulaţia pe dreapta).

 • Limite de viteză admise:
  • 80 km/h în localitate
  • 150 Km/h în afara localităţii.​
 • Parcarea:

Se poate realiza numai în locurile permise şi este, de regulă, cu plată.

 • Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

 • Permisul de conducere:

Este obligatorie deţinerea unui permis de conducere etiopian, care se poate obţine în baza celui românesc. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regulă de 2 ani. În primele 20 de zile de şedere în Etiopia poate fi utilizat permisul românesc, până la eliberarea celui etiopian.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul producerii unui accident de circulaţie, pentru a se constata, la faţa locului, cauzele producerii accidentului, trebuie să se contacteze imediat TRAFFIC POLICE, telefon: 945 sau în Addis Abeba (011) 6628086, (011)-6628222 (număr pentru urgenţe) ori (011)-6622738 (număr pentru informaţii),. Este obligatoriu ca, în  situația unor incidente majore, să nu se schimbe poziţia autovehiculelor implicate în accident până la sosirea echipajului de poliţie. 

             

Utilizarea cărţilor de credit 

În Etiopia se plăteste de regulă  în numerar, în moneda etiopiană (BIRR).

Cărţile de credit pot fi utilizate la hotelurile mari din Addis Abeba (Sheraton, Hilton, Radisson), la companiile aeriene, în unele agenţii de voiaj şi într-un număr foarte redus de magazine. Plata în valută este acceptată doar la unele hoteluri. Schimbul valutar trebuie efectuat exclusiv în locurile autorizate, bănci şi ghişee speciale în unităţi de cazare – nu există case de schimb valutar. Reţeaua de bancomate este în extindere, însă sunt foarte dese cazurile în care acestea nu funcţionează.  

 

Reglementări vamale 

Nu sunt admise, la intrarea sau ieşirea din ţară, obiectele considerate periculoase pentru siguranţa călătorilor sau siguranţa statului.

La intrarea pe teritoriul etiopian, cetăţenii străini trebuie să declare valutele străine aflate în posesia lor, dacă acestea depăşesc suma de 3.000 USD (sau echivalentul în altă valută de circulaţie). În acest scop, se solicită şi se completează un formular special disponibil la frontieră. Formularul trebuie păstrat deoarece poate fi solicitat de autorităţi în interiorul ţării.

La părăsirea Etiopiei, cetăţenii străini nu pot deţine sume de bani mai mari de 3000 USD sau echivalent, cu excepţia cazurilor în care poate dovedi provenienţa legală a valutei (scrisoare de la Banca Naţională sau băncile comerciale). Cetăţenii care intră sau părăsesc teritoriul Etiopiei nu pot deţine asupra lor mai mult de 200 ETB - birr (moneda naţională etiopiană). Nerespectarea acestei prevederi conduce la confiscarea banilor şi o posibilă pedeapsă cu închisoare.

Conform regulilor vamale etiopiene  sunt admise, fără taxe vamale, obiectele de uz personal, în următoarele limite:

 • 100  grame  aur sau alte metale pretioase;
 • 30  grame  pietre pretioase;
 • 100  grame  pietre semipretioase;
 • 200 bucăţi ţigări;
 • 50 bucăţi ţigări de foi;
 • 1 litru băuturi alcoolice;
 • 50 ml parfum;

Nu este admisă scoaterea din Etiopia a obiectelor interzise de legea locală (piei de animale crude sau prelucrate, obiecte din fildeş, ouă de struţ, obiecte religioase, de artă veche etc.). Pentru suvenirurile cumpărate de pe piaţă este necesară păstrarea chitanţei, întrucât este posibil ca unele dintre ele să fie reţinute de organele vamale pentru verificare, în general cele din os şi piatră.

Pentru obiectele de artă, este recomandată obţinerea unui certificat de export de la Export Section of the Airport Customs Office. Oficiile de turism importante pot acorda asistenţă în acest scop. În caz contrar, obiectele de artă sunt confiscate.

Obiectele de fildeş şi ouăle de struţ sunt interzise în totalitate, atât la intrare, cât şi la iesirea din Etiopia, fiind confiscate pe loc şi aplicată o amendă substanţială.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O.Box no. 3248 Addis Abeba, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

 

Regimul medicamentelor

Tipurile de medicamente permise a fi  introduse în ţară sunt enumerate în Lista revizuită emisă de Autoritatea de Administrare şi Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizării permanente a acesteia. Medicamentele care nu se află în această listă sunt considerate interzise şi nu pot fi introduse în ţară.

Mai multe detalii se pot obţine de la Autoritatea Etiopiană de Administrare şi Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O.Box 5681 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5524117; Fax: (00251)-(011) 5521392, E-mail: daca@ethionet.et.  

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Farmaciile etiopiene nu sunt aprovizionate cu o gamă largă de medicamente.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice