Condiţii de călătorie

Indonezia

Ultima actualizare: 
12 noiembrie 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 30 septembrie 2015, cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, care călătoresc în acest stat, în scop turistic,  sunt scutiţi de viză de intrare dacă durata şederii este de maximum 30 zile, fără a exista posibilitatea prelungirii.

Turiştii pot intra doar prin anumite puncte de frontieră indoneziene pentru a putea beneficia de exceptarea de la viza de intrare (ex. aeroporturile internaţionale Soekarno-Hatta Jakarta, Juanda Surabaya, Ngurah Rai Bali, Kualanamu Medan şi Hang Nadim Batam, porturile maritime Sri Bintan Pura Tanjung Pinang, Batam Center Batam, Sekupang Batam şi Tanjung Uban etc.). Lista completă a acestor puncte de frontieră poate fi consultată la rubrica “Condiţii de călătorie”, postată pe website-ul oficial al Ambasadei României în Republica Indonezia ( http://jakarta.mae.ro/).

Dacă cetăţenii români care călătoresc în Indonezia în scop turistic doresc să stea mai mult de 30 de zile, dacă scopul vizitei este altul decât turism sau dacă se folosesc alte puncte de frontieră decât cele prestabilite, aceştia trebuie să aplice, în prealabil, pentru viză de intrare la reprezentanţele diplomatice ale acestei ţări în străinătate.

Tipurile cele mai frecvente de viză sunt viza de serviciu, viza socială, viza pentru afaceri, viza pentru turism, viza culturală şi viza pentru angajare în muncă.

Atenţie! Deţinătorii de paşapoarte temporare au obligaţia să obţină, anterior deplasării în Republica Indonezia,  viză de la reprezentanţele diplomatice ale acestei ţări în străinătate.

Indiferent de tipul de paşaport, înainte de a călători în Indonezia trebuie să vă asiguraţi că paşaportul dumneavoastră este valabil cel puţin şase luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Indonezia va fi refuzată în cazul în care paşaportul nu are valabilitatea menţionată, iar compania aeriană nu va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Atenţie! MAE recomandă cetăţenilor români, care călătoresc sau se află pe teritoriul Republicii Indonezia, să respecte cu stricteţe legislaţia acestei ţări, inclusiv în materie de vize şi să respecte scopul călătoriei.

Indiferent de tipul de paşaport, înainte de a călători în Indonezia trebuie să vă asiguraţi că documentul dumneavoastră este valabil cel puţin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Indonezia va fi refuzată în cazul în care paşaportul nu are valabilitatea menţionată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Cetăţenii români care pierd sau cărora li se fură paşaportul pot solicita Ambasadei României în Republica Indonezia eliberarea unui titlu de călătorie. La eliberarea titlului de călătorie vor primi o scrisoare de la ambasadă, adresată Departamentului General pentru Imigrări, Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia (Jl. H.R. Rasuna Said Kav.X-6 Kuningan, Jakarta Selatan).

IMPORTANT! Cetăţeanul român se va prezenta personal cu titlul de călătorie şi cu scrisoarea emisă de ambasadă, la Departamentul General pentru Imigrări (program de luni până vineri, intre orele 08.00-16.00) pentru a i se aplica o ştampilă de ieşire din Indonezia, necesară la Biroul de Imigrare de la punctul de frontieră. Nu se admit excepţii de la această procedură.

Intrarea fără viză pe teritoriul Indoneziei, depăşirea termenului de şedere permis de viză sau încălcarea scopului declarat al călătoriei sunt considerate încălcări ale legislaţiei şi se sancţionează cu amenda de 22 USD / zi sau cu închisoare. Tichetul de sosire în Indonezia (arrival card) este necesar la ieşirea din ţară.

Cetăţenii români au obligaţia ca, după intrarea pe teritoriul Indoneziei, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru înregistrarea şederii. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la un hotel. Amenda aplicată în cazul nerespectării acestei obligaţii este de aproximativ 500 USD.

Pentru o şedere mai mare de 90 de zile este obligatorie înregistrarea în evidenţele Serviciului de Imigrări.

La plecarea din Indonezia trebuie plătită o taxă de aeroport în valoare de aproximativ 20 USD. Pentru cursele interne taxa este de aproximativ 4 USD.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor şi de intrare recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile indoneziene: Departamentul pentru Afaceri Externe al Indoneziei (www.deplu.go.id)

 • Ambasada Republicii Indonezia în România, Bucureşti, Str. Gina Patrichi nr.10, Sector 1, Tel: 312-0742; Fax: 312-0214, E-mail: indo.bucharest@itcnet.ro)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
 

Ameninţări teroriste

În Indonezia, fenomenul terorist a cunoscut o amploare ridicată în ultimul deceniu.

Riscul atentatelor teroriste se menţine şi în prezent relativ ridicat, deşi autorităţile indoneziene sunt constant şi puternic angajate în lupta împotriva terorismului.

Poliţia indoneziană se află în stare de alertă şi desfăşoară personal suplimentar în locuri sensibile, inclusiv în preajma ambasadelor, consulatelor şi hotelurilor.

La începutul anului 2010, autorităţile indoneziene au desfăşurat o serie de operaţiuni antiteroriste de amploare împotriva militanţilor, în provincia Aceh şi insula Java. Acţiuni similare sunt posibile şi pe viitor.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români evitarea călătoriilor în provincia Aceh, Insula Papua, Insula Sulawesi şi Insulele Moluce. În cazul în care astfel de deplasări sunt necesare, recomandăm ca ele să nu se facă fără acordul şi consultarea autorităţilor indoneziene.

Cetăţenilor români care călătoresc în Indonezia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile indoneziene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
 


Siguranţă şi criminalitate

Republica Indonezia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat, indiferent de naţionalitatea persoanelor implicate în traficul de droguri.

Tipurile de infracţiuni mai frecvente sunt furturile din locuinţe, furturile de maşini, agresiunile, fraudarea cărţilor de credit.

Se recomandă evitarea deplasărilor pe jos, în zonele aglomerate, unde se înregistrează frecvent furturi operate de motociclişti aflaţi în viteză.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
 • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
 • Dacă călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • Consumul băuturilor alcoolice este tolerat numai în marile hoteluri şi restaurantele din oraşele mari.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni vă recomandăm să nu opuneţi rezistenţa faţa de infractor deoarece acesta poate fi înarmat. Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Indonezia.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Indonezia.

Jocurile de noroc sunt strict interzise în Indonezia. Evitaţi să vă implicaţi în astfel de activităţi, existând riscul arestării.

Demonstraţiile de stradă sunt frecventeMajoritatea acestora sunt paşnice, dar există riscul intervenţiei unor acţiuni violente.

Indonezia este o ţară predispusă la activităţi seismice intense şi la erupţii vulcanice.

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în zonele rurale, în special în sezonul ploios (noiembrie-aprilie). Recomandăm tuturor cetăţenilor români să urmărească periodic informaţiile şi alertele de producere a unor dezastre naturale în zonă şi să consulte pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
 


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Indonezia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Indonezia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată legătura cu agentul sau partenerul indonezian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare.

Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Atenţie! Cetăţenii români, care se află în Republica Indonezia în perioada anotimpului ploios, respectiv lunile noiembrie-aprilie, sunt sfătuiţi să ia măsuri pentru a se proteja de febra Dengue, folosind, în acest sens, soluţii împotriva ţânţarilor.
 


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Sistemul de conducere auto este cel britanic (volanul pe partea dreaptă).

Sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie.

Regulile de circulaţie sunt cele valabile pe plan internaţional, adaptate mersului pe partea stânga.

 • Starea drumurilor:

Indonezia dispune de o infrastructură foarte bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

 • Limitele de viteză admise:
  • 60 km/h în oraş
  • 80 -120 km/h pe autostrăzi
 • Centura de siguranţă:

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Transportul public

Pentru deplasările cu taxiul se recomandă folosirea companiilor autorizate, de preferinţă contactate telefonic.
 


Reglementări vamale

Sumele admise la intrarea în / ieşirea din Indonezia trebuie să nu depăşească 5000 USD bani lichizi.

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege (de la sentinţe cu închisoarea de peste 10 ani, până la pedeapsa cu moartea).

Este interzisă introducerea de arme pe teritoriul Indoneziei.
 


Regimul animalelor de companie

Este admisă intrarea pe teritoriul Indoneziei cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să fie însoţite de carnetul de sănătate cu vaccinurile la zi şi adeverinţa din partea autorităţilor sanitar-veterinare care să ateste că

animalul nu este purtător al unei boli transmisibile.

La sosirea în aeroportul sau portul internaţional animalele sunt supuse unei perioade de carantină.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice