Condiţii de călătorie

Iordania

Ultima actualizare: 
20 decembrie 2017

 

Condiţii de intrare şi regim de vize

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Iordania trebuie să fie în posesia unei vize, iar valabilitatea paşaportului trebuie să fie de cel puțin 6 luni.

Pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple viza este necesară şi se poate obţine la aeroport.

Taxa aferentă obținerii vizelor direct pe aeroport/la frontiere este de 40 dinari iordanieni (echivalentul a aproximativ 57 dolari S.U.A.). De precizat că, în cazul unor grupuri turistice organizate prin intermediul unei agenții de turism din Iordania, persoanele sunt exceptate de la plata vizei de intrare. În situația depășirii termenului legal de ședere în Iordania, se aplică o amendă de 1,5 dinari iordanieni (aproximativ 2 dolari S.U.A.) pentru fiecare zi de ședere ilegală (amenda pentru o lună depășire ridicându-se la 45 JD).

Reiterăm faptul că pașapoartele temporare românești sunt recunoscute în Iordania, cu mențiunea că, în cazul acestor documente de călătorie, nu mai există posibilitatea de obținere a vizei direct pe aeroport/la frontieră, fiind necesară solicitarea vizei de intrare, în prealabil, la Ambasada Regatului Hașemit al Iordaniei în România.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor de intrare prevăzute de legislaţia naţională iordaniană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile iordaniene competente, respectiv de către Ambasada Regatului Haşemit al Iordaniei în România (http://www.jordanembassy.ro).

Atenţie! Valabilitatea vizelor eliberate de Ambasada Regatului Haşemit al Iordaniei în România (două, trei şi, respectiv, şase luni) se referă strict la perioadă în care cetăţeanul român poate călători în acest stat, neavând nicio legătură cu dreptul de şedere care este de maximum 30 de zile, indiferent de tipul de paşaport deţinut (simplu sau temporar).

Cetăţenii români care vor să intre pe teritoriul Regatului Hasemit al Iordaniei pot obţine viza de intrare la reprezentanţele diplomatice ale Iordaniei în străinătate, dar şi la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internaţional "Queen Alia" Amman - contra cost  (40 dinari iordanieni - aprox. 56 USD).

Atenţie! Autorităţile iordaniene aplică în paşaportul simplu electronic viză de intrare în această ţară, cu valabilitate de 30 zile.

Cetăţenii străini care intenționează să depășească valabilitatea vizei de 30 de zile, au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data intrării în Regat să se prezinte la cel mai apropiat post de poliţie pentru a se înregistra şi reglementa şederea.

Depăşirea termenului de şedere prevăzut în viză se sancţionează financiar.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Iordaniei să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să munciţi în Iordania?

Prelungirea dreptului de şedere şi implicit obţinerea unui permis de muncă se face în baza unui contract semnat cu o companie, organizaţie etc.

Prelungirea dreptului de şedere sau acordarea unui permis de muncă se face numai în limita valabilităţii documentului de călătorie prezentat.

 

Ameninţări teroriste

Situaţia de securitate este în general stabilă, autorităţile de resort acționând pentru prevenirea unor eventuale incidente.

Este necesar a fi luate în considerare anumite riscuri ce pot apărea în special în zona de centru – sud a Regatului Hașemit, în anumite perioade de timp. De asemenea, nu sunt recomandate deplasările nocturne în afara capitalei.

Autorităţile iordaniene tratează cu maximă responsabilitate controlul la frontiere şi au luat măsuri suplimentare de pază, atât a obiectivelor centrale, dar şi a hotelurilor și obiectivelor turistice.
 


Siguranţă şi criminalitate

În Iordania nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte siguranţa personală.

Criminalitatea este redusă, existând însă infracţiuni minore (de tipul furtului din buzunare, înşelăciuni sau furturi de / din maşini).

Au fost semnalate furturi comise asupra pietonilor.

Cetăţenilor români li se recomandă evitarea unor zone de risc (cluburi de noapte, localuri rău famate), unde ar exista riscul implicării în diferite incidente.

În cazul în care cetăţenii români sunt implicaţi în diferite incidente, aceştia trebuie să se adreseze celui mai apropiat post de politie local.

În situaţii deosebite (pierderea paşaportului sau a documentelor de călătorie), trebuie anunțată  poliţia locală și Ambasada României la Amman.

Atenţie! Conform legislaţiei iordaniene, traficul şi distribuţia de droguri sau substanţe psihotrope se sancţionează cu pedeapsa capitală. Consumul este, de asemenea, ilegal.
 


Transportul public

Transportul public se realizează cu autobuze și  microbuze, însă este de preferat deplasarea cu taxiul, utilizată la scară largă.

Nu există o reţea feroviară pentru transportul de călători. Iordania dispune de o singura linie aflată în sud, destinată exclusiv transportului industrial de fosfaţi.Sistemul medical

Sistemul medical este bazat pe asigurările de sănătate și asigură servicii de bună calitate. În cazul unor situaţii de urgenţă, cetăţenii români se pot adresa, contra cost, oricărei unităţi sanitare.

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă în cazul unei călătorii în Iordania, costurile serviciilor medicale/de repatriere prestate pe spațiu fiind ridicate.

De asemenea, în momentul intrării dumneavoastră pe teritoriul Iordaniei trebuie să solicitaţi societăţii la care a fost încheiată asigurarea, denumirea, adresa şi numărul de telefon al agentului din Iordania căruia șă vă adresați pentru decontarea cheltuielilor medicale efectuate, precum şi pentru clarificări privind procedura de urmat.

Vaccinarea nu este obligatorie pentru turişti, cu excepţia celor proveniţi din ţări/zone în care se manifestă diferite epidemii.
 


Condiţii pentru traficul auto

  • Circulaţia auto

În Iordania se circulă pe partea dreaptă a carosabilului, traficul fiind în general aglomerat, în special în Amman. Regulile de circulație sunt respectate arbitrar însă un conducător auto cu experiență se poate descurca relativ facil cu provocările traficului iordanian.

Aparatele radar și filtrele poliției rutiere sunt o prezenţă constantă pe drumurile iordaniene, în special din afara capitalei.
 

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună, o atenție specială fiind necesar a fi acordată autostrăzii Amman – Aqaba care prezintă denivelări, gropi etc., dificil a fi remarcate și evitate în special pe timp de noapte.

 

  • Limitele de viteză admise
    • Limitele de viteză admise (cu excepţia porţiunilor limitate prin indicatoare speciale) sunt: în localitate - 50Km/h, în afara localităţilor – 80-100 km/h.
       
  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Iordania pentru o perioadă de 3 luni. După 3 luni este necesară preschimbarea acestuia cu unul local, în baza unui test medical.
 

  • Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

In cazul unor eventuale accidente de circulaţie (chiar si în cazul accidentelor uşoare), conducătorii auto trebuie să lase autovehiculele în poziţia respectivă până la sosirea unui agent de politie, care va face constatarea şi va stabili cui aparţine vina. Ulterior cei doi conducători trebuie să se deplaseze la secţia de poliţie responsabilă de zonă, pentru întocmirea procesului verbal (care se redactează doar în limba arabă).
 


Reglementări vamale

Regimul vamal permite introducerea în ţară, fără plata taxelor vamale, a maximum 200 ţigări sau 200 grame de tutun.

De asemenea, sunt exceptate de la plata taxelor vamale bunurile personale ale turiştilor (aparate de radio, aparate video sau foto) transportate  pentru uzul strict personal pe perioada excursiei și nu pentru comercializare.
 


Regimul medicamentelor

Nu sunt restricţii pentru medicamentele prescrise de medic pentru folosinţă personală şi în cantităţi care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepţia celor psihotrope care sunt ilegale.
 


Regimul animalelor de companie

Nu există restricţii sau un regim de carantină la introducerea animalelor de companie în Iordania, dar cetăţenilor li se poate cere să prezinte un certificat de sănătate a animalului respectiv.
 


Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit şi de debit pot fi utilizate, în general, la marile magazine şi hoteluri de lux. De menționat că, în aceste unități, este acceptată și plata în USD, la un curs apropiat de cel oficial.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice