Condiţii de călătorie

Maroc

Ultima actualizare: 
30 august 2019

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Maroc fără viză de intrare, perioada maximă de şedere admisă fiind de 90 zile.

Pentru a intra pe teritoriul Marocului, valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 3 luni de la data preconizată a ieșirii de pe teritoriul acestui stat. Nu este posibilă intrarea în Maroc doar pe baza cărții de identitate.

Asigurați-vă că la intrarea în țară v-a fost aplicată în pașaport ștampila de intrare (de către autoritățile vamale marocane), în caz contrar veți întâmpina dificultăți la ieșirea din Maroc.

În baza unei motivaţii corespunzătoare (căsătorie, angajare în muncă, reîntregirea familiei, studii, activităţi comerciale, profesionale, economice, religioase etc.) această perioadă poate fi prelungită numai după ce a fost obţinut un permis de şedere temporară de la autorităţile marocane.

În cazul în care ați depășit perioada de ședere de 90 de zile permisă în Maroc, înainte de a părăsi teritoriul național veți fi audiat de un judecător, cu posibilitatea aplicării unei amenzi. Dacă vă aflați în această situație, vă recomandăm să vă adresați celei mai apropiate secții de poliție marocane pentru a stabili procedura de urmat.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională marocană, vă recomandăm să consultați informaţiile oficiale furnizate de autorităţile marocane:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Informații generale

Este recomandată adoptarea unei atitudini discrete și evitarea prezenței în zona eventualelor manifestări sau adunări neobișnuite (de exemplu proteste spontane), îndeosebi în proximitatea moscheilor (vinerea), a universităților și a stadioanelor de fotbal.

Este de asemenea recomandată evitarea angrenării unor discuții pe teme politice și/sau religioase.

Marocul este o țară musulmană în care Regele este șeful statului și Comandantul Credincioșilor. Este recomandată evitarea criticilor la adresa familiei regale sau a Islam-ului și adoptarea unui comportament și a unei ținute vestimentare respectuoase în raport cu această religie.

 

Ameninţări teroriste

Ţineţi cont de faptul că există un risc general de producere a unor atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Autoritățile marocane au avertizat cu privire la amenințarea teroristă pe întreg teritoriul țării, determinată de posibila revenire a simpatizanților/membrilor grupărilor teroriste. Periodic sunt mediatizate acțiuni de destructurare a unor celule teroriste pe teritoriul național (unele dintre acestea având ca obiectiv organizarea de atacuri pe teritoriul Regatului).

În proximitatea obiectivelor turistice, a instituțiilor publice, a hotelurilor sau a piețelor publice, pot fi observați membrii înarmați ai forțelor de ordine, care asigură securitatea zonei respective. 

Având în vedere cele de mai sus, poate fi apreciat că riscul contra intereselor occidentale în Maroc este real. Riscul terorist consistă în principal în realizarea de atacuri izolate, răpirile și luările de ostatici fiind puțin probabile.

Recomandăm cetățenilor români să rămână vigilenți în cazul prezenței în locuri frecventate de turiști occidentali (orașe/localități/obiective turistice, hoteluri, restaurante, cluburi, centre comerciale, cinema, mijloace de transport etc.).

La 17 decembrie 2018, două turiste europene au fost asasinate într-o zonă izolată din regiunea munților Atlas. Autoritățile marocane au indicat faptul că autorii aparțin unei grupări teroriste.

Cel mai recent atac terorist a fost realizat la data de 28 aprilie 2011 la Restaurantul “Argana”, situat în piaţa centrala (“Jamâa El Fna”) din Marrakech, în urma căruia 17 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 25 de persoane au fost rănite. Niciun cetăţean român nu a fost afectat.

Ministerul Afacerilor Externe nu descurajează călătoriile în scop turistic în Maroc, dar recomandă cetăţenilor români să manifeste maximă prudenţă şi vigilenţă pe întreg parcursul deplasărilor, în special în locaţiile cu puternică semnificaţie turistică şi simbolică, frecventate de numeroşi turişti străini. Amintim, în acest sens, că atât atentatele din 2003 de la Casablanca, cât şi atentatul din 2011 de la Marrakesh, au vizat restaurante, cafenele, baruri etc. din marile oraşe, frecventate cu precădere de turiştii străini.

Decizia de a efectua sau nu călătoria vă aparține în totalitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Maroc li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile marocane şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

În general, infracţiunile frecvente în Maroc sunt furturile de acte, obiecte, bani etc, înşelăciuni (îndeosebi la cumpărarea din târguri), schimb de valută în locuri şi de la persoane neautorizate de lege.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Este recomandat ca documentele originale (paşapoarte, cărţi de identitate, carduri bancare) să fie lăsate la hotel, în seiful pus la dispoziție, şi să fie păstrată doar o copie a acestora;
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public;
 • În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei (au fost semnalate mai multe cazuri de furt pe perioada călătoriilor cu trenul pe ruta Rabat – Marrakech);
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi EXCLUSIV serviciile unor operatori de turism și a unor ghizi acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale! 

Vânzarea și consumul de stupefiante sunt strict interzise. Traficul de stupefiante este pedepsit sever (închisoare până la 10 ani, amendă de până la 50.000 euro, confiscarea autovehiculului și amendă vamală calculată în funcție de cantitatea de droguri confiscată).

Ambasada României la Rabat avertizează cetăţenii români care călătoresc în Maroc să manifeste vigilenţă faţă de orice tentativă de implicare în acţiuni de transport de colete în afara teritoriului marocan, întreprinsă de persoane cunoscute sau necunoscute. De asemenea recomandăm împachetarea personală a efectelor și supravegherea acestora pe tot parcursul călătoriei, pentru a evita eventuala introducere a unor colete străine.

Urmare a creşterii numărului cetăţenilor români arestaţi pentru infracţiuni legate de traficul de droguri şi stupefiante şi date fiind cantităţile mari de droguri depistate, autorităţile marocane acordă o atenţie deosebită cetăţenilor români care trec frontiera, aceştia fiind riguros controlaţi.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor(accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor marocane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 190 – (rețele mobile) și 19 (rețele fixe) – Poliţia (în localităţi)
 • 177 – Jandarmeria regală (în afara localităţilor)
 • 150 – Pompieri/Ambulanță
 • 160 – Informații

Țineți seama de faptul că numai o parte dintre operatori vorbesc limba franceză. Limba engleză are o arie de utilizare restrânsă.

În cazul pierderii sau furtului paşaportului românesc, este necesară sesizarea biroului local de poliţie (pentru declararea evenimentului și obținerea unei adeverințe în acest sens) și a Ambasadei României la Rabat.

Precizăm că părăsirea teritoriului marocan nu se poate face fără prezentarea declarației de pierdere/furt a pașaportului înregistrată la autoritățile locale.

În ultima perioadă au fost primite mai multe sesizări din partea unor cetățeni români care au fost șantajați de cetățeni marocani pe internet, cu scopul obținerii unor foloase materiale.

Pentru a evita riscul de a cădea victimă unor astfel de acțiuni, vă recomandăm să manifestați atenție la tipul fotografiilor postate pe conturile rețelelor de socializare, iar în eventualitatea în care vă este solicitat sprijinul financiar pentru persoane aflate „în dificultate” să manifestați prudență și să verificați riguros identitatea respectivelor persoane, deoarece mai mulți cetățeni străini au fost înșelați de pretinse victime ale unor accidente.
 

Sistemul medical

Infrastructura și serviciile medicale sunt de calitate mediocră în afara principalelor orașe.

Anterior deplasării în Maroc, vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Unităţile medicale acordă asistenţă medicală străinilor contra cost, urmând ca ulterior aceştia să recupereze contravaloarea de la agenţiile de asigurări.

Există posibilitatea încheierii unor asigurări de sănătate temporare în Maroc.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
 

Condiţii privind traficul auto și intrarea în Maroc cu autovehicule străine

Intrarea și ieșirea din Maroc a autovehiculelor sunt înregistrate de către Serviciul Vamal. La ieșirea de pe teritoriul marocan trebuie să vă asigurați de înregistrarea ieșirii autoturismului, altfel proprietarul acestuia riscă să fie acuzat de vânzare frauduloasă a acestui bun mobil.

Toate autoturismele străine care intră în Maroc în scop turistic pot beneficia de o autorizație temporară de import valabilă 3 luni (cu posibilitatea de prelungire o singură dată cu aceeași valabilitate), detaliile autovehiculului  urmând a fi menționate în pașaportul proprietarului/conducătorului. Ulterior proprietarul/conducătorul autoturismului nu va putea părăsi Marocul fără vehiculul cu care a intrat în țară (de exemplu cu avionul) decât dacă își va regla situația din punct de vedere vamal și va achita taxele vamale aferente importării mașinii în Maroc. Taxele de import în Maroc ale autoturismelor variază între 17,5% și 50% din valoarea de nou a autoturismului, indiferent de vechimea acestuia.

Tranzitul către Mauritania este supus obligativității obținerii unor autorizații prealabile din partea Direcției Generale a Vămilor și a Direcției Generale de Securitate Națională, demers care trebuie să fie efectuat cu câteva luni înaintea călătoriei, prin intermediul Ambasadei Marocului de la București sau în mod direct prin contactarea Direcției Generale de Administrare a Vămilor de la Rabat:

Avenue Hassan II - Rabat

Tél. : +212 37 269000

Télécopie : +212 37 730863 / +212 37 730985 / +212 37 730986 / +212 37 26 92 36

Site Internet : http://www.douane.gov.ma  

 • Starea autostrăzilor care leagă principalele oraşe din Maroc (Rabat, Tanger, Fes, Casablanca, Settat, El Jadida) este foarte  bună.
 • Limitele de viteză admise
 • 120 km/h pe autostrăzi
 • 90 km /h pe celelalte drumuri publice
 • 60km/h in interiorul localităţilor.

În Maroc centura de siguranţă este obligatorie, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora. 

 • Parcarea

Parcarea se face numai în locurile permise şi special semnalizate, în caz contrar autovehiculele putând fi blocate sau ridicate de autorităţi.

În situaţia neplăţii taxelor de parcare sau a parcării în zone nepermise, autovehiculele sunt blocate cu dispozitive de blocare în parcare, iar pentru deblocare trebuie plătită o amenda de 40,00 dirhami (echivalentul a 4 euro) şi contravaloarea parcării pentru perioada de staţionare a maşinii. 

 • Transportul public:

 

Transportul public urban este asigurat de autobuze, tramvaie și taxiuri (diferențiate între petit taxi de culoare albastră – curse intraurbane - și grand taxi de culoare albă – curse interurbane). Pentru raţiuni de securitate, transportul în comun cu autobuze nu este recomandat.

Taxiurile funcţionează cu rute prestabilite, însă pot fi negociate tarife pentru deplasarea în zona dorită.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut pentru o perioadă de maxim 1 an de la data intrării pe teritoriul statului, ulterior fiind necesară preschimbarea acestuia.

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit pot fi utilizate la marile hoteluri sau magazine şi restaurante, care au afişat că acceptă acest mod de plată. Băncile sunt dotate cu bancomate care acceptă cărţile de credit.

Suma maximă de bani care poate fi scoasă din Maroc de către un turist este de 3000 de euro. În cazul în care se depăşeşte această sumă, se aplică un impozit.

Regimul animalelor de companie

Pentru a călători cu un animal de companie în Maroc, aveţi nevoie de următoarele documente:

 • Carnetul de sănătate al animalului dumneavoastră actualizat la zi.
 • Dovada că animalul dumneavoastră a fost recent vaccinat.
 • Certificat sanitar veterinar pentru o ţară terţă care se poate obţine de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a Municipiului Bucureşti.
 • Animalul de companie trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Alte recomandări

 • Dirhamul marocan (MAD) este o monedă neconvertibilă.
 • În cazul în care vă veți afla în posesia unor medicamente la intrarea în Maroc, vă sfătuim să fiți în posesia rețetei semnate și ștampilate de medic, tradusă în limba franceză.
 • Nu vă recomandăm să utilizați drone (indiferent de tip/dimensiuni/destinație) pe teritoriul marocan, deoarece aparatele vor fi confiscate de autoritățile vamale.

Dacă utilizarea acestor aparate este imperios necesară pe durata călătoriei dvs., vă recomandăm să vă adresați Autorității Marocane de Aviație Civilă pentru obținerea avizelor necesare: http://www.dac-maroc.gov.ma/notre_mission.htm

 • Consumul de alcool este ilegal, cu excepția hotelurilor, barurilor, restaurantelor sau a resort-urilor turistice acreditate în acest scop.
 • Consumul de alcool în public poate conduce la aplicarea unor amenzi sau arestare.
 • Pașapoartele nu pot fi trimise în/din Maroc prin serviciile de poștă/curierat rapid. Documentele de călătorie vor fi confiscate de autoritățile locale.
 • Orice tentativă de prozelitism religios este ilegală și este pedepsită inclusiv prin privare de libertate.
 • Este interzisă introducerea de material pornografic în Maroc, iar homosexualitatea este interzisă.
 • Pe perioada Ramadanului vă recomandăm ca pe timpul zilei (de la răsăritul până la apusul soarelui) să evitați consumul de produse alimentare și apă, fumatul în locurile publice/autoturism pentru a nu sensibiliza.cetățenii acestui stat. În acest interval este posibil ca programul restaurantelor/magazinelor alimentare/centrelor comerciale/instituțiilor publice să fie modificat/diminuat.
 • Este interzisă fotografierea/filmarea instituțiilor publice, a misiunilor diplomatice sau a altor clădiri cu destinație guvernamentală. În cazul în care aveți dubii cu privire la destinația clădirii pe care intenționați să o fotografiați, vă recomandăm să solicitați în prealabil permisiunea unui reprezentant.
 • În cazul fotografierii/filmării unor localnici, vă recomandăm să solicitați permisiunea acestora în prealabil. Există posibilitatea ca ulterior să vi se solicite bani.

 

                    Zone cărora le este acordată o atenție deosebită

                    Urmare închiderii în 1994 a frontierei terestre cu Algeria (nu este posibilă trecerea terestră în țara vecină), autoritățile marocane acordă un nivel ridicat de atenție întregii zone de frontieră.

                    Un nivel similar de atenție este acordat zonei Saharei Occidentale, orice deplasare în această regiune urmând a se efectua exclusiv pe drumurile de coastă principale. Eventuala îndepărtare de la aceste drumuri de coastă se poate face doar cu obținerea prealabilă a unei autorizații speciale din partea Jandarmeriei Regale sau a forțelor Armatei Regale.

                    Orice deplasare de-a lungul frontierei terestre cu Mauritania este interzisă, cu excepția drumului de coastă care are ca punct final orașul Nouadhibou.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice