Relaţii bilaterale

Republica Federală NIGERIA


Relaţii diplomatice

România şi Republica Federală Nigeria au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de ambasadă, la 12 noiembrie 1966. În 1968 s-a deschis Ambasada României la Lagos şi a fost acreditat primul ambasador rezident. Din 2001, aceasta funcţionează la Abuja (actuala capitală federală).  Ambasada R. F. Nigeria la Bucureşti a fost deschisă, în 1974.

 

Relaţii politice

După 1990, au efectuat vizite oficiale în România: ministrul de stat al MAE, miniştrii comerţului şi turismului, petrolului şi resurselor minerale, sporturilor, industriilor, educaţiei, transporturilor, comunicaţiilor, apărării, parlamentari, secretari permanenţi ai MAE şi apărării, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Nigeria – România etc, iar în Nigeria : ministrul transporturilor (noiembrie 1994), secretarul de stat şi directorul general coordonator din MAE român (1991), delegaţia grupului interparlamentar român (1992).

La invitaţia primului ministru român, în aprilie 2002, a efectuat o vizita oficială în România Vice-preşedintele Nigeriei.

De asemenea, au avut loc vizite oficiale la nivelul conducerii parlamentelor celor două ţări, atât în România cât şi în Nigeria.

În iulie 2017, la invitația secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale din cadrul MAE, ministrul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Nigeria a efectuat o vizită la București

 

Relaţii culturale

În 1997, ministrul nigerian al informaţiilor şi culturii a vizitat România, iar în 1992, scriitorul Wole Soynka, laureat al premiului Nobel, a participat la primul Târg Internaţional de Carte organizat la Bucureşti.

La 1 decembrie 1997, s-a constituit, la Lagos, Asociaţia de prietenie România – Nigeria.

În baza Acordului de colaborare cultural-ştiinţifica şi a programelor de aplicare, România a acordat burse şi a primit, totodată, la studii pe cont propriu valutar, un număr însemnat de nigeriani. În perioada 1980-1990, au absolvit institute de învăţământ superior din ţara noastră cca. 500 de tineri nigerieni.

 

Relaţii consulare

În 2001, a fost înfiinţat Consulatul Onorific al României la Port Harcourt.

Între România şi Nigeria nu există convenţie consulară privind suspendarea vizelor de intrare, astfel încât cetăţenii celor două ţări au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul celuilalt stat.

 

Colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale

Între cele două ţări există o bună colaborare în cadrul ONU şi al altor organizaţii internaţionale.

În septembrie 2013 România a acordat votul său pentru alegerea Nigeriei ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice