Relaţii bilaterale

Republica CEHĂ


Denumire oficială: Republica Cehă (Česká republika)

Capitala şi principalele oraşe: Praga (capitala), Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec, Hradec Kralove.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 78.867 km² (locul 115 în lume), împărţită în 13 regiuni administrative şi capitala. 

Populaţia şi densitate: 10.562.214 locuitori; 133,9 loc/km²

Limba oficială: cehă.

Ziua naţională: 28 octombrie – proclamarea statului independent cehoslovac, în anul 1918.

Religie: 39,8% atei, 39,2% romano-catolici, 4,6% protestanţi, 1,9% membri ai Bisericii Husite Reformatoare, 1,6% membri ai Bisericii Evanghelice; 0,5% membri ai Bisericii Evanghelice Sileziene; 3% membri ai Bisericii Ortodoxe; 13,4% indecişi.

Moneda: coroana cehă (CZK)

Scurt istoric: La 28 octombrie 1918 s-a constituit statul independent cehoslovac, sub denumirea oficială de Republica Cehoslovacă. Regimul comunist instaurat după cel de-al doilea război mondial s-a prăbuşit la sfârşitul anului 1989 prin mişcarea populară cunoscută sub numele de ”Revoluţia de Catifea”. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a divizat în Republica Cehă şi Slovacia. R. Cehă a aderat la NATO în 1999 şi a devenit membră a Uniunii Europene în 2004.


Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: Milos Zeman, din 8 martie 2013, primul preşedinte ceh ales prin sufragiu universal, anterior preşedinţii fiind aleşi de către Parlament).

Primul ministru: Andrej Babic (ANO)  

Ministrul afacerilor externe: Martin Stropnicky (ANO)

Preşedintele Senatului: Milan Štěch

Preşedintele Camerei Deputaţilor: Radek Vondráček (ANO), din 22 noiembrie 2017

La 13 decembrie 2017, Preşedintele Zeman a numit guvernul rezultat în urma alegerilor din 20-21 octombrie 2017.

Legături către principalele site-uri oficiale:


Profil socio-economic

Economia cehă se înscrie între economiile de mărime medie, fiind puternic integrată în fluxul economic extern, suportând influențele determinate de conjuctura economică internațională. Situația economică este stabilă, deși există unele dezechilibre, îndeosebi în ceea ce privește deficitul bugetului de stat și dependența de exporturi, bazat în special pe anumite produse (mașini și echipamente de transport (53,3%), produse ale industriilor prelucrătoare (17,6%), produse chimice (11,5%).

Cele mai importante sectoare ale economiei Republicii Cehe sunt: industria (32,1 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (18,4 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,9 %).

În 2016 a fost înregistrată o consolidare a evoluțiilor pozitive ale principalilor indicatori macro-economici: creștere a PIB (2,8%), reducerea datoriei publice (39%), sold pozitiv al balanței comerciale (6,1 mrd euro, pe primele luni ale 2016). Principalele surse ale acestei dinamici pozitive au fost creșterea consumului intern, continuitatea politicii CNB de păstrare a coroanei cehe la un curs devalorizat și, implicit, de sprijinire a exporturilor (care reprezintă 80% din PIB-ul ceh).

Principalii parteneri de export: Germania, Slovacia și Polonia

Principalii parteneri de import: Germania, Polonia și China

PIB: 174,4 miliarde EUR (2016); creștere economică: în trim I 2017 - 2,9% (2,8% -2016)


Afaceri europene

Republica Cehă a aderat în mai 2004 la Uniunea Europeană şi la 27 decembrie 2007, la Spaţiul Schengen. În perioada ianuarie-iunie (semestrul I) 2009, Republica Cehă a deţinut Preşedinţia UE.


Reprezentarea în instituţiile europene

Republica Cehă dispune de 12 voturi în Consiliul UE, comisar european pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen este Vĕra Jourová, iar în Parlamentul European, Cehia dispune de 21 de europarlamentari.

Republica Cehă este reprezentată de: un judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene; un reprezentant  la Banca Centrală Europeană; un reprezentant la Banca Europeană de Investiţii; 12 reprezentanţi în Comitetul Economic şi Social şi 12 reprezentanţi în Comitetul Regiunilor.


Politica externă

Alături de importanța acordată unor teme prioritare precum gestionarea crizei migrației, Brexit, consolidarea securității și apărării europene, relațiile UE-Turcia sau sancțiunile împotriva Federației Ruse, R. Cehă, alături de calitatea de stat membru UE și NATO, este parte a unor formate de cooperare regională, între care Formatul București (B9), dedicat problematicii de securitate și Grupul de la Vișegrad. Conturarea și consolidarea unui profil regional este importantă pentru Cehia, ținând cont de provocările, obiectivele și oportunitățile comune pentru țările aflate în proximitate, din perspectiva posibilității de a identifica împreună cu acestea abordări și proiecte regionale care să poată fi mai bine susținute la nivel european și euroatlantic.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice