Relaţii bilaterale

Republica POLONĂ

Denumirea oficială: Republica Polonă (Rzeczpospolita Polska, sau Polska - varianta scurtă)

Capitala şi principalele oraşe: Varşovia (Warszawa-capitală), Cracovia, Wroclaw, Poznan, Gdansk, Katowice.

Suprafaţa şi diviziuni teritoriale: 312.679 km2 (locul 69 în lume), împărţită în 16 provincii: Dolnoslaskie, Kujawsko-Pomorskie, Lodzkie, Lubelskie, Lubuskie, Malopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Slaskie, Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie.

Populaţia: 38.483.957 (estimare Central Statistical Office pentru iunie 2014), locul 34 în lume; polonezi – 93.52%, silezieni – 1.09%, germani – 0.13%, ucraineni - 0,09%, bieloruşi – 0,1%, alţii – 2,7%.

Ziua naţională: 3 mai - Ziua Constituţiei (adoptată în 1791);11 noiembrie - Ziua Independenţei (1918).

Limba oficială: poloneză

Religie: majoritatea populaţiei este romano-catolică - 89.9%, dar există şi comunităţi ortodoxe -1,3%, protestante - 0,3%, altele – 8,6%.

Moneda naţională: zlotul (PLN)

Scurt istoric: Polonia s-a format în secolul al X-lea, iar Regatul Poloniei a fost fondat în 1025, cunoscând o dezvoltare deosebită în secolul al XVI-lea, în perioada Uniunii statale polono-lituaniene, numită "Republica celor două naţiuni”. La sfârşitul sec. XVIII teritoriul polon a fost împărţit între marile imperii vecine. Polonia a devenit Republică în 1918, după sfârşitul primului război mondial. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost dezmembrată, fiind ocupată de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. În 1947 a redevenit Republică, cu o guvernare comunistă. În 1989 au fost organizate alegeri libere şi s-a trecut la un regim democratic, cu economie de piaţă. A devenit membru al NATO în 1999 şi al UE în 2004, aderând în 2007 la Spaţiul Schengen.

Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: președintele Andrzej Duda

Primul ministru: Mateusz Morawiecki

Ministrul afacerilor externe: Jacek Czaputowicz

Situaţia politică internă: Partidul Lege şi Justiţie PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, a obţinut majoritatea în Seim și Senat la alegerile legislative naționale din 2015, devenind astfel prima formaţiune politică din istoria democratică a Poloniei în măsură să formeze singură guvernul, fără a fi nevoită să recurgă la constituirea unei alianţe.

Parlamentul: este bicameral, format din Seim (460 de locuri) şi Senat (100 de locuri).

Legături către principalele site-uri oficiale:

Profil socio-economic

Economia Poloniei este într-o creştere stabilă începând cu anul 2000, fiind singura economie europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei (2008-2010). Ca ordine de mărime, Polonia este a 6-a ţară în UE, din punct de vedere economic, al 19-lea exportator global, cu PIB/locuitor la nivelul a 67% din media europeană. Principalii piloni ai creşterii economice sunt investiţiile, exportul şi creşterea consumului intern.

Valoarea totală a exporturilor polone în 2017 a atins 245 mld. USD, iar valoarea totală a importurilor în același an a fost de 226 mld. USD. Principalele pieţe de destinaţie a exporturilor polone în 2017 au fost Germania, Marea Britanie, Cehia, Franța și Italia.

Principalele produse de export ale economiei polone sunt: componente pentru industria auto, produse ale industriei alimentare şi mobilă. Cele mai importante produse importate de Polonia sunt: maşini şi utilaje, combustibili, materii prime minerale, mobilă şi produse ale industriei chimice.

Produsul Intern Brut: 525 mld USD (2017)

Creştere economică: 4,6% (6 2017)6

Inflaţie: 2% (2017).

Şomaj: 3,7% (iunie 2018).

Principalele ramuri industriale: industria constructoare de maşini, industria de produse feroase şi din oţel, mineritul, industria chimică, industria constructoare de nave, textile.

Principalii parteneri comerciali: Germania, Cehia, Franţa, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Olanda.

Afaceri europene

Polonia a devenit membră a Uniunii Europene în mai 2004 și a intrat în spaţiul Schengen în 2007. Este a şasea ţară a Uniunii Europene din perspectiva populaţiei, a suprafeţei, dar şi ca Produs Intern Brut.

În perioada 1 iulie-31 decembrie 2011, Polonia a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, având ca priorităţi principale relaţia cu Vecinătatea Estică, întărirea guvernanţei economice, piaţa internă a Uniunii Europene, asigurarea securităţii energetice etc.

Domenii de interes pentru Polonia în cadrul UE: migrația, piaţa internă, asigurarea securităţii energetice, Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Politica de Vecinătate (cu accent pe promovarea Parteneriatului Estic şi a relaţiei cu Estul Europei), Politica de Securitate şi Apărare Comună.

Reprezentarea în instituţii europene

Comisia Europeană: Elżbieta Bieńkowska – portofoliul Piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri

Parlamentul European: 51 europarlamentari

Comitetul regiunilor: 21 reprezentanţi

Comitetul Economic şi Social European: 21 reprezentanţi

 

Relaţii internaţionale

Obiectivul general al politicii externe de a face din Polonia un actor important în Europa, de a avea un rol constructiv în UE şi de a deveni un lider regional.

Priorităţile de politică externă ale Poloniei sunt: consolidarea unității în cadrul Uniunii Europene, cu promovarea intereselor naţionale în cadrul diferitelor dosare europene; menţinerea deschiderii către statele partenere – cu accent pe Parteneriatul Estic, întărirea Politicii Comune de Apărare şi Securitate; crearea Uniunii Energetice, cu diversificarea surselor de aprovizionare şi proiecte energetice alternative; consolidarea flancului estic al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO); parteneriatul cu Statele Unite şi legătura transatlantică; cooperarea în Grupul de la Vişegrad, Triunghiul de la Weimar.

Polonia este stat membru al ONU, NATO, OSCE, în Consiliul Statelor de la Marea Baltică, Grupul Vişegrad, Triunghiul de la Weimar.

septembrie 2018

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice