Relaţii bilaterale

Republica TURCIA


Prezentare generală

La 12 decembrie 2011 a fost semnat la Ankara, cu prilejul vizitei de stat a Preşedintelui României, Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic cu Turcia. La 14 martie 2013, a fost semnat Planul de Acţiuni al Parteneriatului Strategic.


Reprezentare diplomatică

Primele contacte româno-turce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, când domnitorii Ţărilor Române au început să trimită solii la Înalta Poartă. Ulterior, începând din secolul al XVI-lea, a fost instituită tradiţia reprezentării domnitorilor români prin agenţi diplomatici, denumiţi "capuchehaia", rezidenţi în capitala otomană.

Întrerupte în anul 1877, relaţiile diplomatice au fost reluate, la nivel de legaţie, în luna noiembrie 1878. În anul 1938, relaţiile dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Misiuni ale României

  • Ambasada României la Ankara: Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar: Gabriel Șopandă (prezentarea scrisorilor de acreditare la data de 8 noiembrie 2016).
  • Consulatul General de la Istanbul: consul general Adriana Ciamba
  • Consulatul General de la Izmir: consul general Mioara Ştefan
  • Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” la Istanbul
  • Consulate onorifice: Edirne, Antalya, Trabzon, Iskenderun, Eskişehir

Misiuni ale Turciei

  • Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar: Koray Ertaş (prezentarea scrisorilor de acreditare la 21 octombrie 2014).
  • Consulate generale: Constanţa
  • Centrul Cultural Yunus Emre la Bucureşti
  • Centrul Cultural Yunus Emre la Constanţa
  • Consulate onorifice: Cluj-Napoca, Iaşi


Cooperare economică

Relaţiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun, ţinta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2017 Turcia a continuat sa fie primul partener comercial al României din afara UE şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export şi al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

La data de 30 iunie 2017, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 2528,85  milioane EURO, în creştere cu 12  %, fata de perioada similara din 2016.

Exportul a însumat 1075,07  milioane EURO, în creştere cu 19,37 % , iar importul a fost de 1453,78  milioane EURO, cu 15,79 % mai mare faţă de perioada similară din 2016. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea Turciei cu 378,71  milioane EURO.

La 31 martie 2017 erau înregistrate în România 14.784 societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 769,72 milioane dolari SUA, reprezentând 1,24% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (in dolari SUA). După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 15 in clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 - martie 2017, respectiv locul 3 in clasamentul pe ţări de rezidenţă, după numărul de societăţi înregistrate în România.

Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce in România, directe si indirecte (realizate prin societăţile înregistrate in alte state), depăşesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).

Cooperarea economică bilaterală a avut tradiţie îndelungată, cu precădere in domeniul energiei, industriei, bancar, construcţii, turism, agricultura, etc.


Comunitatea românească din Turcia

În Turcia locuiesc aproximativ 4000 de persoane care au şi cetăţenie română, înregistraţi oficial fiind 792 de români. O comunitate română relativ importantă este concentrată la Istanbul, o pondere relevantă având-o românii de origine turco-tătară. O categorie reprezentativă este cea a studenţilor aflaţi la studii în Turcia. Comunitatea română se bucură de prezenţa activă a unor personalităţi apreciate în domeniile în care activează: cadre universitare, muzicieni, artişti.  

Unul dintre locurile în care se reuneşte comunitatea românească ortodoxă este Biserica „Sfânta Muceniţă Parascheva”, unde slujbele sunt oficiate de un preot român. Biserica, situată în cartierul Hasköy, în apropierea Golfului „Cornul de Aur”, este ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. 

Asociaţia de prietenie româno-turcă din Ankara sprijină studenţii şi dezvoltă un registru important de activităţi socio-culturale, iar la Istanbul funcţionează Asociaţia română pentru Solidaritate Socială. Sub egida acesteia din urmă este editată revista Karpatya. De asemenea, membrii comunităţii româneşti din Istanbul au înfiinţat pe facebook grupul „Asociaţia Românilor din Turcia-Istanbul” („destinat românilor care doresc să fie informaţi despre acţiunile asociaţiei, ICR-Istanbul, Bisericii române din Istanbul, şi Consulatului General Istanbul”).

Persoanele juridice care intenţionează să angajeze personal român trebuie să obţină aprobare de la Ministerul turc al Muncii şi Securităţii Sociale. Informaţii suplimentare privind documentele necesare şi procedura de obţinere a aprobării sunt disponibile pe site-ul: http://www.invest.gov.tr/en-US/investmentguide/investorsguide/comingtoturkey/Pages/HowToGetAWorkPermit.aspx


Comunitatea turcă în România

Populația de etnie turcă din România, după datele ultimului recensământ (octombrie 2011) este de 27.000 persoane. Este concentrată în localităţi precum Constanța, Medgidia, Cobadin, Mangalia, Valul lui Traian, Fântâna-Mare, Tuzla, Castelu, Basarabi, Tulcea, Eforie Sud, București.

Liceul Teologic Musulman şi Pedagogic “Kemal Atatürk” a fost înființat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale din Turcia, în 1995.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice