Relaţii bilaterale

Republica NIGER


Denumire oficială: Republica Niger (République du Niger)

Poziţia geografică: Situată în partea centru-nord a Africii, are ca vecini la nord Libia şi Algeria, la est Ciad, la sud Nigeria, Benin şi Burkina Faso, iar la vest Mali.

Relieful este etajat de-a lungul văii fluviului Niger la sud-vest până la platoul muntos Bagzane (2020 m). Clima şi vegetaţia determină 3 zone: la nord regiune deşertică, în centru o regiune saheliană, iar la sud umedă.

Suprafaţa: 1.267.000 Km2

Organizare administrativă: 8 regiuni – Agadez, Diffa, Dosso, Maradi, Niamey, Tahoua, Tillaberi, Zinder.

Capitala: Niamey (500.000 locuitori). Alte oraşe: Zinder, Maradi, Tahoua

Limba oficială: franceza. Alte limbi / dialecte locale: haoussa, djerma, peul.

Moneda naţională: Francul CFA - XOF

Religia: 80 % musulmani, altele 20 %

Ziua naţională: 18 decembrie

 

Scurt istoric

Nigerul a făcut parte din Africa de Vest franceză. În decembrie 1958 a devenit republică autoguvernabilă în cadrul comunităţii franceze, iar de la 3 august 1960 – republică independentă.

Primul guvern a fost condus de Hamani Diori, liderul Partidului Progresist din Niger, care a fost favorabil menţinerii structurilor sociale tradiţionale şi a unor legături economice strânse cu Franţa.

În aprilie 1974, în urma unor revolte sociale preşedintele H. Diori a fost răsturnat de şeful forţelor armate, Seyni Kountche, şi un Consiliu militar a preluat puterea. Au fost retrase trupele franceze din ţară şi redusă influenţa franceză asupra exploatărilor de uraniu, întărindu-se legăturile cu ţările arabe.

Ultima dintre numeroasele lovituri de stat a avut loc la 18 februarie 2010. La 7 noiembrie 2010, Consiliul Suprem pentru restaurarea democraţiei a proclamat a 7-a republică. Alegerile prezidenţiale din aprilie 2011 au fost câştigate de Mahmadou Issoufou.

Structura de stat: republică prezidenţială

 

Economia

Republica Niger este o ţară în curs de dezvoltare. Neavând ieşire la ocean, economia ţării suferă din cauza poziţiei geografice şi lipsei unei infrastructuri adecvate.

Agricultura reprezintă principala ramură a economiei Nigerului cu o pondere de 36,5 % în PIB (2016).

Industria minieră (17% din PIB) cuprinde extracţia de minereu de uraniu (rezerve 38.500 tone), minereu de fier (rezerve 1 miliard tone), fosfaţi (rezerve 250 mil. tone), cărbune, casiterită, aur, petrol.

Sectorul manufacturier este compus din industriile alimentară, chimică şi farmaceutică, pielăriei, textilă, materialor de construcţii, artizanat.

Comunicaţii şi infrastructură rutieră: 3 aeroporturi internaţionale (Niamey, Zinder şi Agadez), 10.000 km drumuri din care mai puţin de 10% asfaltaţi.

Export: uraniu, animale vii. Parteneri: Franța, Nigeria, China.

Import: produse petroliere, alimente, maşini, cereale, autoturisme si piese de schimb auto. Parteneri: Franţa, China, Nigeria, Togo.

 

Politica externă

Republica Niger este membră ONU, UA şi a altor organizaţii şi organisme cu caracter internaţional şi regional.

Problema securităţii frontierelor – datorate migraţiei populaţiei tuarege în nordul ţării spre Algeria şi Libia, precum şi cererile de autonomie a populaţiei din sud, au constituit subiecte ale negocierilor din anii 1993-1996 cu Algeria, Burkina Faso, Mali şi Libia.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice