Relaţii bilaterale

Republica MADAGASCAR


Denumirea oficială: Republica Madagascar

Localizare: Republica Madagascar este o ţară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică.

Suprafaţa: 592.800 km2

Grupuri etnice: malgaşi în proporţie de 90%. Alte grupuri etnice chinezi, indieni, europeni

Culte: 52% din populaţie practică culte tradiţionale specifice ritualurilor famadihana, 41% creştini, 7% musulmani

Capitala: Antananarivo

Principalele oraşe: Antananarivo, Toamasina, Antsirabe, Fianarantsoa

Împărţire administrativă: 22 regiuni apărute în urma reorganizării administrativ-teritoriale din 2004

Moneda: ariary

Limba oficială: malgaşă, franceză

 

Scurt istoric

Primii locuitori au imigrat din Borneo în perioada anilor 350 înainte de Christos. Acestora li s-au adăugat valuri de arabi în secolele VII-IX şi o serie de populaţii bantu. Dintre regatele care au apărut şi s-au dezvoltat cel mai notabil este Imerina, care a fost ocupat de Franţa în 1883, Madagascar-ul fiind declarat oficial colonie franceză în 1896. În acelaşi an, autorităţile franceze au abolit şi sclavia. Trupele malgaşe au luptat alături de trupele franceze în primul război mondial, iar în al doilea război mondial Madagascarul s-a aflat sub administraţia guvernului de la Vichy. După al doilea război mondial a apărut mişcarea pro-independentistă, Madagascarul devenind stat autonom în 1958 şi independent la 26 iunie 1960. Din punct de vedere politic prima republică (1960-1972), sub conducerea preşedintelui Philibert Tsiranana, numit de francezi, a păstrat relaţiile privilegiate cu Franţa. Până în 1975 ţara s-a confruntat cu convulsii politice, iar din 1975 până în 1993 la putere a fost regimul condus de Vice Amiralul Didier Ratsiraka. În 1992, când acesta a pierdut alegerile ,s-a instaurat până în 2010 cea de-a treia republică. În 2009, preşedintele Marc Ravalomanana a fost înlăturat, în urma unei mişcări considerate de analişti drept lovitură de stat, de către primarul Capitalei Andry Rajoelina. În 2010 a fost adoptată o nouă Constituţie care a declarat ce-a de-a patra republică, următoarele alegeri prezidenţiale fiind programate pentru 8 mai 2013, iar cele parlamentare pentru 3 iulie 2013, ulterior amânate pentru 25 octombrie. În cadrul celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc la 20 decembrie 2013, în urma rezultatelor parţiale a fost desemnat preşedinte Hery Rajaonarimampianina (53,5% din voturi).

Formă de guvernământ: Madagascar este republică semiprezidenţială. Puterea executivă este împărțită între un președinte care este ales prin vot și un prim-ministru desemnat din partea Parlamentului, care este numit de către colegii săi, dar care trebuie să fie aprobat de către președinte. În cazul în care candidatul propus pentru funcţia de prim-ministru nu atinge o majoritate absolută de sprijin în cadrul Parlamentului, președintele poate alege un candidat din partea Parlamentului, care va servi timp de un an.

 

Economia

Agricultura şi pescuitul sunt principalele ramuri aducătoare de venit. Madagsacarul este principalul producător mondial de vanilie şi Ylang Ylang; Totodată Madagascarul este principalul producător mondial de safire şi deţine cele mai mari rezerve din lume de ilmenit precum şi zăcăminte semnificative de crom, cărbune, fier, cupru nichel.

 

Relaţii internaţionale

Madagascarul este membru ONU, UA, în Comisia Oceanului Indian şi, din 2004, este membru în Comunitatea de Dezvoltare din Sudul Africii (SADC).

Ziua naţională: 26 iunie (în 1960 şi-au declarat independenţa faţă de Franţa).

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice