Relaţii bilaterale

Statul KUWAIT


Denumirea oficială: Statul Kuwait

Denumire scurtă: Kuwait

Denumirea locală: Dawlat al Kuwayt


Scurt istoric

În secolul XVII, triburi de beduini din centrul Peninsulei Arabe (Arabia Saudită de astăzi) au migrat spre teritoriul kuwaitian şi au întemeiat aici primele aşezări. Dintre familiile de beduini s-a impus cea a Sabah-ilor, care a pus bazele şeicatului Kuwait în secolul XVIII. Ea se menţine la conducerea Kuwaitului până în prezent. După cel de-al doilea război mondial, în Kuwait a început exploatarea zăcămintelor de petrol. Kuwaitul s-a proclamat ca stat la 19 iunie 1961. La 2 august 1990, Irakul a invadat Kuwaitul, declarându-l, la 8 august, a 19-a provincie a sa. În urma acţiunii militare a coaliţiei internaţionale (17 ianuarie – 26 februarie 1991), Kuwaitul a fost eliberat, iar Irakul, acceptând prevederile rezoluţiei 686/1991 a Consiliului de Securitate al ONU, a anulat hotărârea de anexare a Kuweitului.

Localizare: zona Golfului Persic, în partea de nord-est a Peninsulei Arabe. Se învecinează cu Irakul la nord şi vest, Arabia Saudită la sud şi Golful Persic la est. Kuweitul are câteva insule mici în Golf, între ele mai importante fiind Bubiyan şi Faylaka.

Suprafaţa: 17.818 km²

Populaţia: 2.742.711. Autoritatea kuwaitiană Publică pentru Informații Civile a estimat că totalul populației din Kuwait este de 3,996,899 (est. 2014), din care 69% este alcătuită din imigranți.

Capitala: oraşul Al Kuwait

Moneda: dinarul kuwaitian

Limba oficială: araba.

Religia: islamică, predomină secta sunită (85%).

Forma de guvernământ: monarhie ereditară, condusă de un emir. Tronul se moşteneşte ereditar, fiind împărţit, alternativ, între două din cele cinci ramuri ale familiei Sabah: Al-Jaber şi Al-Salem. Conform Constituţiei, şeful statului trebuie să fie descendent din Mubarak Al Sabah, emir al Kuwaitului în perioada 1896 – 1915.

Şeful statului (emir): şeicul Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah 

Prinţ moştenitor: şeicul Nawaf Al Ahmad Al Jaber Al Sabah

Prim-ministrul: Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah

Activitatea legislativă este exercitată de Adunarea Naţională (50 de membri, la care se adaugă cei 15 membri ai guvernului care fac parte de drept din Parlament).

Activitatea executivă este exercitată de un Consiliu de Miniştri (15 membri). Actualul Consiliu de Miniştri a fost alcătuit în ianuarie 2014.

Nu există partide politice. Cadrul legal nu permite înfiinţarea de partide politice. La nivelul Parlamentului există însă grupări politice (islamică, populară, liberală şi independentă).


Simboluri naţionale

Drapel: trei dungi orizontale, de grosimi egale, verde, alb, roşu; în partea stângă o bandă neagră in formă de trapez.

Ziua naţională: 25 februarie – aniversarea proclamării independenţei de stat (1961). Începând cu anul 1992 se sărbătoreşte oficial şi ziua de 26 februarie - data eliberării Kuweitului de sub ocupaţia irakiană (1991).


Link-uri utile:

 

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa – februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice