Relaţii bilaterale

Statul Plurinaţional al BOLIVIEI

Denumire oficială: Statul Plurinațional al Boliviei (Estado Plurinacional de Bolivia)

Scurt istoric:  Locuit de triburile amerindiene quechua şi aymara, teritoriul Boliviei a fost încorporat în Imperiul Incaş începând cu secolul al XII-lea şi, după prăbuşirea sa, a fost cucerit de spanioli (Diego de Almagro) între 1535-1538. În anul 1543,  teritoriul Boliviei a fost inclus în Viceregatul Perului, iar din 1776 în Viceregatul Rio de la Plata.

Portughezul Alejo Garcia, din expediţia lui Díaz de Solís, a fost primul care a pătruns pe teritoriul bolivian. Adevărata descoperire va avea loc după cucerirea oraşului Cuzco de către Pizarro.

Una dintre caracteristicile istoriei coloniale este dependenţa faţă de Peru.

Bolivia şi-a proclamat independenţa faţă de Spania în 1825. Istoria ulterioară numără circa 200 de lovituri şi contralovituri de stat.

José Maria Linares a fost primul preşedinte civil de la cucerirea independenţei (1857 - 1861).

În urma  aşa-numitelor „Războaie ale Pacificului" (1879-1883), care au opus Peru, Bolivia şi Chile într-o confruntare armată, Chile a ieşit câştigător şi a încorporat teritorii şi o zonă de coastă ce aparţinuseră anterior celorlalte două state. Prin tratatul de pace din 1904 s-a fixat frontiera actuală dintre Bolivia şi Chile, Bolivia pierzând o zonă de coastă de 400 km şi ieşirea la mare.

Revoluţia Federală (1899) a adus la putere pe liberali care au condus ţara până în 1920. După primul Război Mondial s-a constituit Partidul Republican, care au preluat puterea în 1920, după o lovitură de stat.

În 1952 are loc Revoluţia Naţională Boliviană care înlătură pe militari de la putere şi aduce la guvernare Mişcarea Naţionalistă Revoluţionară (MNR).

Regimul actual din Bolivia este de orientare clară de stânga, având alături de Venezuela, Ecuador, Nicaragua și Cuba în cadrul organizației ALBA (Alianța Bolivariană pentru Popoarele Americii noastre), o poziție anti-imperialistă.

 

Capitala şi principalele oraşe: La Paz (sediul guvernului, capitala administrativă), Sucre (capitala constituţională). Alte orașe: Santa Cruz de la Sierra, Cochabamba, Cobija, Trinidad.

Suprafaţa: 1.098.581 km², țara este împărțită în 9 departamente

Populaţia: 11.306.341 locuitori (estimare 2018)

Etnii:  Grupurile indigene predominante: quechua şi aymara. Grupuri etnice: metiși 68%, indigeni 20%, albi 5%, cholo 2%, negri 1%, altele 1%, nespecificat 3%.

Religia: catolici 76,8%, penticostali 8,1%, protestanți 7,9%, alte religii 1,7%, atei 5,5%

Limba oficială: spaniola (oficială) - 60,7%, quechua (oficială) – 21,2%, aymara (oficială) – 14,6%, străine 2,4%, guarani (oficială) 0,6%, altele 0,4%.

Ziua Naţională: 6 august (aniversarea proclamării independenței – 1825)

Forma de guvernământ: republică prezidențială

Situaţia politică internă

Statul Plurinațional al Boliviei este o republică prezidenţială

Şeful statului şi al guvernului – Preşedintele este ales pentru un mandat de 5 ani. Actualul preşedinte, Juan Evo Morales Ayma se află la al 3-lea mandat, urmare alegerilor din 12 octombrie 2014; a câştigat din primul tur (61% din voturi). Următoarele alegeri vor avea loc în octombrie 2019.

Vice presedinte – Álvaro García Linera

Ministrul relaţiilor externe – Diego Pary Rodríguez

Parlamentul (Adunarea Legislativă Plurinaţională) este bicameral: Camera Senatorilor (36 senatori) şi Camera Deputaţilor (130 deputaţi).  Mandatul este de 5 ani. Ultimele alegeri au avut loc în 2014.

Preşedintele Senatului – Adriana Salvatierra Arriaza

Preşedintele Camerei Deputaţilor –  Víctor Borda Belzu

Puterea judecătorească este exercitată de Curtea Supremă de Justiţie (12 magistraţi).

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

Direcţia America Latină şi Caraibi, iulie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice