Relaţii bilaterale

Republica Democratică Socialistă SRI LANKA

Relațiile diplomatice dintre România şi R. D. S. Sri Lanka au fost stabilite în 1957. În 1967, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă, iar în 1976 a fost deschisă Ambasada României la Colombo, condusă de un însărcinat cu afaceri a.i.. Până în 1996, când activitatea oficiului diplomatic românesc din Sri Lanka a fost suspendată temporar, România a fost reprezentată numai prin ambasadori cu reşedinţa la New Delhi. La 1 februarie 2002, Ambasada României la Colombo şi-a reluat activitatea.  În martie 2013, a fost inaugurat Consulatul Onorific al României la Kandy.

Relaţiile dintre România și Sri Lanka au fost intense, în special în anii ’70, în contextul interesului României faţă de mişcarea de nealiniere. În perioada 1974-1993, România a exportat în Sri Lanka un număr de 891 de vagoane de călători (80% din necesarul intern), dintre care, în prezent, cca. trei sferturi sunt în continuare în exploatare.

România a acordat Sri Lankăi ajutor umanitar de urgenţă în valoare de 32.000 de euro, în urma catastrofei produse de tsunami-ul din 26 decembrie 2004.

 

Dialogul politico-diplomatic, contacte/vizite:

În ultimii ani s-a remarcat o revitalizare a relațiilor politico-diplomatice și economice româno - sri-lankeze. Astfel, în mai 2011 și martie 2012, au avut loc vizitele în România ale ministrului adjunct al afacerilor externe, Neomal Perera, fost ministru adjunct de externe și președinte al primei Asociații Parlamentare de Prietenie Sri Lanka - România.

În aprilie 2013 a avut loc vizita oficială în România a ministrului afacerilor externe sri-lankez, Prof. G. L. Peiris, prima vizită în România a unui ministru de externe sri-lankez din ultimii 35 de ani.

În iunie 2013, o delegație universitară din România, condusă de un secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale a efectuat o vizită în Sri Lanka. Din delegaţie au făcut parte: rectorul Universităţii din Alba Iulia, prorectorul Universităţii din Sibiu şi un reprezentant al IMF Carol Davila din Bucureşti. Cu acest prilej, la Colombo a avut loc Târgul educaţional dedicat României, o iniţiativă a Guvernatorului Provinciei Centrale din Sri Lanka.

În mai 2014, o delegație din Ministerul Tineretului şi Sportului la nivel de secretar de stat adjunct a participat la Conferinţa Mondială a Tineretului (organizată în orașele Hambantota și Colombo). Printre membrii delegaţiei s-au numărat preşedintele Uniunii Studenţilor din România şi secretarul general al Romanian Youth Forum. În cadrul vizitei, șeful delegației române a avut o întrevedere cu ministrul tineretului şi dezvoltării aptitudinilor profesionale din Sri Lanka, domnul Dullas Alahapperuma.

În perioada 1-6 iunie 2017, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a efectuat o vizită la Colombo, la invitația guvernatorului Băncii Centrale a Sri Lankăi, dl. Coomaraswamy. Guvernatorul BNR a avut o întrevedere cu ministrul sri-lankez al afacerilor externe, Ravi Karunanayake, a purtat discuții cu omologul sri-lankez, cu membrii consiliului de conducere ai BCSL, precum și membrii consiliului monetar, și a ținut o prelegere cu tema „Performanța economică și sistemul financiar: Împărtășirea experienței României” .

La 29 iunie 2017, la București, s-au desfășurat consultările politico-diplomatice pe linia MAE, la nivel de secretar de stat, cu ministrul de stat al afacerilor externe Vasantha Senanayake, prilej cu care s-a semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka cu privire la eliminarea obligativităţii vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice.

În septembrie 2017,  s-a constituit în Parlamentul României, pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale, Grupul de Prietenie România - Sri Lanka, condus de deputatul Varujan Vosganian. La 24 ianuarie 2018, a fost reconstituită Asociația Parlamentară de Prietenie cu România din Parlamentul sri-lankez, condusă de Hon. Ananda Kumarasiri, MP, vicepreședinte al Parlamentului. 

În perioada 5 – 7 august 2018, ministrul sri-lankez pentru industrii primare și bunăstare socială, domnul Daya Gamage, împreună cu doamna Anoma Gamage, ministru adjunct pentru dezvoltarea industriilor petroliere, au efectuat o vizită de lucru în România, având întrevederi cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Energiei, Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ai ANEIR și CCIMB, în vederea stabilirii de contacte și identificării de domenii de cooperare bilaterală.

La 28 septembrie 2018, a avut loc, în marja celei de-a 73-a AG ONU, întrevederea ministrului afacerilor externe cu omologul din Sri Lanka, Tilak Marapana. Oficialul român a adresat rugămintea acreditării unui ambasador sri-lankez rezident la București.

În perioada 9 – 11 septembrie 2019, a avut loc vizita oficială în România a ministrului afacerilor externe al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka (R.D.S. Sri Lanka), E.S. domnul Tilak Marapana, la invitația ministrului român al afacerilor externe.

 

Relațiile economice

În octombrie 2014 a avut loc vizita în România a unei delegaţii de la Compania Naţională de Căi Ferate din Sri Lanka, pentru discutarea unor proiecte de cooperare.

În perioada noiembrie-decembrie 2014 s-au aflat la Colombo delegaţii economice din Braşov (industrie alimentară şi metalurgie) și Cluj (misiune economică organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj; metalurgie, farmaceutic, textil şi financiar).

În iulie 2015, Ambasada României la Colombo a organizat la Kandy, cu sprijinul Consulatului Onorific al României, un seminar de afaceri la care au fost prezente 24 de firme din Provincia Centrală, din domeniile IT, industria electrotehnică, industrializarea lemnului, alimentație, agricultură, educație.

În noiembrie 2015 a avut loc o misiune economică în România în domeniile industriei electrotehnice, industrializării lemnului, IT, educaţiei, alimentaţiei şi agriculturii, formată din 10 oameni de afaceri din Kandy.

În perioada 9 – 15 mai 2016 s-a aflat în România o delegație formată din 13 oameni de afaceri din Provincia Centrală, condusă de directorul executiv al Camerei de Comerț și Industrie a Provinciei Centrale, domnul Abdul Wahid Mohamed Fahim.

La 20 ianuarie 2017, Ambasada României la Colombo, în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Kandy și cu Federația Camerelor de Comerț și Industrie a Sri Lankăi, a organizat un Forum de Afaceri, cu participarea unor factori de decizie de la 26 de companii, majoritatea activând în importul de produse industriale și utilaje tehnologice.

În decembrie 2017 a fost lansat la Colombo Consiliul de Afaceri România – Sri Lanka.

 

Schimburile economice

În 2017, schimburile comerciale dintre Romania și Sri Lanka au totalizat 16,74 milioane USD, din care exporturi 5,05 milioane USD (produse animale, vegetale, alimentare, chimice) și importuri 11,69 milioane USD (articole din cauciuc, textile, produse vegetale).

În anul 2018 schimburile comerciale dintre Romania și Sri Lanka au totalizat 26,879 mil USD, din care exporturi 12,679 mil USD (produse animale, vegetale, alimentare, chimice) și importuri 14,200 mil USD (articole din cauciuc, textile, produse vegetale. În anul 2018 schimburile comerciale au înregistrat o creștere de 60,57%  față de anul 2017, exportul a fost cu 251, 06 % mai mare față de anul precedent iar importul a crescut cu 21,47% în comparație cu anul 2017.

În primele 10 luni ale 2018, exporturile României au totalizat 12,08 mil USD (cereale, carne, materiale plastic, hârtie și carton), iar importurile 12,2 mil USD (cauciuc, materiale textile, mașini, aparate, materiale și componente electrice).

Sunt în negociere proiecte care vizează cooperarea bilaterală în domeniul feroviar și energetic, al educației, cercetării științifice, culturii, sportului și tineretului
 

Reprezentare diplomatică

Ambasade:

Însărcinat cu afaceri a.i.: domnul Victor Chiujdea, ambasador de carieră.

 

Ambasador agreat: domnul Chandrasekara A.H.M. Wijeratne.

 

Consulate onorifice:

  • Consulatul onorific al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka în România: Bucureşti – Consul Onorific: domnul Gheorghe Săvuică

 

  • Consulatul onorific al României în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka:

Kandy – Consul Onorific: domnul Geoffrey Aloysius

 

octombrie 2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice