Relaţii bilaterale

Regatul THAILANDA

 

Denumire oficială: Regatul Thailandei (Phratet Thai sau Ratcha Anachak Thai)

Scurt istoric: În 1238, în partea centrală a teritoriului actual al Thailandei a fost întemeiat regatul Sukhothai, primul regat thailandez dintre statele feudale siameze întemeiate în valea fluviului Mae Nam Chao Phraya, pe fondul colapsului Imperiului Khmer. Aceste regate au fost unificate în timp de cel mai puternic dintre ele, regatul Ayutthaya (fondat în 1351). Odată cu urcarea pe tron, în 1782, a regelui Rama I (Buddha Yodfa Chulaloke), primul rege din dinastia Chakri (dinastie care domneşte şi în prezent) capitala Siam-ului a fost mutată la Bangkok (Krung Thep Mahanakhon). În decursul secolului XIX, Thailanda a reuşit să evite soarta ţărilor vecine, care au devenit coloniile puterilor europene, însă a pierdut părţi semnificative din teritoriul său. În această perioadă regii dinastiei Chakri, în special Rama IV (Mongkut) şi Rama V (Chulalongkorn) au încurajat modernizarea rapidă a ţării. În iunie 1932 a avut loc o lovitură de stat condusă de ofiţeri ai armatei şi civili, uniţi în cadrul primului partid politic thailandez, Khana Ratsadon (Partidul Poporului). În urma acesteia, regele Rama VII (Prajadhipok Sakdidej) a acceptat transformarea Siamului dintr-o monarhie absolută într-una constituţională. În 1939, denumirea de Siam a fost înlocuită cu cea de Thailanda. În perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politică pro-japoneză, deşi a reuşit să evite intrarea în cel de-al doilea război mondial împotriva puterilor aliate. Cu unele intermitenţe, până în prezent, puterea a fost deţinută de guverne militare, viaţa politică fiind zguduită în această perioadă de nu mai puţin de 12 lovituri de stat.

Actuala criză politică îşi are originea în alegerile generale din 2001 şi 2005, care au fost câştigate de partidul Thai Rak Thai (Thailandezii care iubesc spiritul Thailandei - TRT) condus de miliardarul Thaksin Shinawatra. Acesta a devenit primul premier reales în funcţie, dar a fost ulterior înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat (2006). În 2007 a fost adoptată noua Constituţie a ţării, iar la 15 decembrie 2008, într-o sesiune  extraordinară a Camerei Reprezentanţilor, a fost aprobat un guvern de coaliţie format din 6 partide politice, condus de Partidului Democrat. În anul 2009 şi în primăvara anului 2010, au avut loc acţiuni de protest ale simpatizanţilor fostului premier Thaksin Shinawatra („Cămăşile roşii”). În urma alegerilor din 3 iulie 2011, partidul de opoziţie Pheu Thai (Partidul pentru Thailanda, fostul TRT), condus de către Yingluck Shinawatra, sora mai mică a fostului premier Thaksin Shinawatra, a obţinut o majoritate de 265 de mandate parlamentare din totalul de 500. Încercările guvernului Yingluck de a amenda constituţia şi de a introduce o lege a amnistierii persoanelor implicate în evenimentele politice din ultimii zece ani au fost întâmpinate cu ostilitate de opoziţie, care a recurs la ample proteste de stradă. În urma acestor proteste, guvernul a dizolvat parlamentul anunţând organizarea de alegeri anticipate pentru 2 februarie 2014. Boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, alegerile au fost declarate neconstituţionale la 21 martie 2014. La 7 mai 2014, premierul Yingluck Shinawatra şi alţi 9 miniştri au fost demişi de către Curtea Constituţională. La data de 20 mai 2014, armata a impus din nou legea marţială pe întreg cuprinsul ţării, iar la data de 22 mai, Gen. Prayuth Chan-o-cha a preluat puterea prin lovitură de stat militară. Deşi iniţial organizarea de noi alegeri democratice a fost prevăzută pentru a doua jumătate a lui 2015, ulterior regimul militar a amânat data alegerilor până la mijlocul anului 2017. La 7 august 2016, Constituţia ţării a fost amendată din nou printr-un referendum constituţional, pentru a fi apoi ratificată de Parlament la 6 aprilie 2017. Embargoul politic impus de UE după lovitura de stat militară din 2014 s-a încheiat la 11 decembrie 2017 prin adoptarea de către Consiliul Afaceri Externe al UE concluziilor cu privire la Thailanda. Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în Thailanda  la 24 martie 2019.

Capitala şi principalele oraşe: Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 513.120 km2, împărţită în 8 mari regiuni, subdivizate în 77 de provincii.

Populaţia: 67.959.000 locuitori (estimare 2015). Structura etnică: thailandezi (75%), chinezi (14%), mon, khmeri, laoţieni, malaiezieni, indieni.

Religia: budişti (94,6%), musulmani (4,6%), creştini (0,7%). În partea de sud a ţării, musulmanii sunt majoritari.

Limba oficială: thailandeza.

Ziua naţională: 28 iulie, ziua de naştere a actualului monarh, regelui Rama X.

Forma de guvernământ: monarhie constituţională.


Situaţia politică internă

Şeful statului – regele Rama XMaha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun; prim-ministru – Gen. Prayuth Chan-o-cha, comandantul-şef al armatei Regatului Thailandei şi şeful formaţiunii Consiliul Naţional pentru Pace şi Ordine (din 22 mai 2014, oficial din 24 august 2014); ministru al Afacerilor Externe – Don Pramudwinai, (în urma remanierii guvernamentale din 19 august 2015).

Noua Constituţie (2017) prevede un parlament unicameral (Senatul) format din 250 membri, dintre care 194 sunt selectaţi de un Comitet de Selecţie format din 9-12 persoane numite de Consiliul Naţional pentru Pace şi Ordine, 50 sunt aleşi de Comisia Electorală din Thailanda, iar 6 sunt membri de drept (secretarul permanent al Ministerului Apărării, comandantul suprem al forţelor armate, comandantul suprem al armatei regale terestre, comandantul şef al forţelor aeriene, comandantul şef al marinei regale şi comandantul şef al trupelor de poliţie).


Situaţia economică

Thailanda este considerată drept o economie emergentă, recent industrializată. Principalele state investitoare sunt China, Japonia, Coreea de Sud şi India. Criza politică cu care se confruntă acest stat a afectat puternic economia, Regatul Thailandei înregistrând în 2014 o creştere de 0,9% faţă de 2013. În 2017, PIB nominal thailandez a fost de 455,4 miliarde USD (est.), ceea ce situează Regatul Thailandei pe locul 26 în lume. Banca Mondială estimează o rată de creştere economică de 3,8% în 2019.

 

Direcţia Asia-Pacific – februarie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice