Relaţii bilaterale

Republica COREEA

Republica COREEA

Denumirea oficială: Republica Coreea (Tehan Minguk), Republic of Korea.

Scurt istoric: Cele mai vechi aşezări din Peninsula Coreeană datează din paleolitic. Potrivit unei legende, în anul 2333 î.Hr., Tangun “fiul cerului şi al pământului”, a înfiinţat primul regat sub numele de “Choson” („Ţara dimineţilor liniştite”). Ulterior, s-au format trei regate (Gochoson, Paekje, Shilla), care au concurat pentru dominaţia întregii Peninsule şi a căror unificare s-a realizat pentru prima dată în anul 676, sub dinastia Shilla, având capitala la Kyongju. Au urmat regatul Koryo (918 – 1392) şi regatul Choson (1392 – 1910), cu graniţe uşor diferite.  De-a lungul istoriei sale, Coreea s-a aflat în sfera de influenţă a Chinei și a fost sub ocupaţie mongolă şi japoneză. La mijlocul secolului al XIX-lea, în contextul expansiunii coloniale occidentale, Coreea a adoptat  „politica uşilor închise”. Deşi dinastiile coreene au recunoscut hegemonia Chinei asupra Asiei de Est, Coreea a fost independentă până la sfârşitul secolului al XIX-lea. China a încercat să stopeze creşterea influenţei japoneze în Peninsula Coreeană, precum şi presiunile Rusiei pentru ocuparea pieţelor. Această competiţie a culminat cu războiul sino-japonez (1894-1895) şi cu războiul ruso-japonez (1904-1905), ambele soldate cu victoria Japoniei care a anexat Coreea. Administraţia colonială niponă a încercat asimilarea forţată a coreenilor și eliminare culturii şi limbii coreeane. În ciuda luptei de rezistenţă a coreenilor, Japonia a menţinut controlul în Peninsulă până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. 

După înfrângerea Japoniei, în 1945, Coreea a fost divizată în două zone de ocupaţie militară: sovietică şi americană, la nord şi, respectiv, la sud de paralela 38˚. În urma eşecului tratativelor sovieto-americane privind crearea unui stat coreean unit, liber şi independent, în mai 1948, în sudul Coreei au avut loc alegeri în baza cărora, la 15 august 1948, a fost proclamată Republica Coreea. Rhee Syngman a devenit primul preşedinte al ţării. La 9 septembrie 1948, în Nord, a fost proclamată Republica Populară Democrată Coreeană, sub conducerea lui Kim Il Sung/Kim Ir Sen. La 25 iunie 1950, s-a declanşat războiul inter-coreean (1950-1953), la care au participat SUA şi alte 15 state (în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU) de partea Coreei de Sud, iar China a intrat în război, cu trupe de „voluntari”, de partea Coreei de Nord. Un Acord de Armistiţiu a fost semnat la 27.07.1953, la Panmunjom, de către SUA (în numele Comandamentului trupelor ONU), China şi Coreea de Nord. Un acord de pace nu a fost semnat niciodată între cele două state coreene, astfel că acestea, tehnic, continuă să se afle în stare de război. 

Capitala şi principalele oraşe: Seoul (cca. 11 mil. locuitori); alte oraşe: Busan (3,5 mil. locuitori) - al treilea port din lume ca eficienţă şi volum al mărfurilor circulate; Incheon (2,6 mil. locuitori); Daegu (2,5 mil. locuitori); Daejeon (1,5 mil. locuitori); Gwangju (1,4 mil. locuitori); Ulsan (1,1 mil. locuitori).   .

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 99.678 km², împărţită în 9 provincii (Cheju-do, Cholla-bukto/nord, Cholla-namdo/sud, Chungchong-bukto, Chungchong-namdo, Kangwon-do, Kyonggi-do, Kyongsang-bukto, Kyongsang-namdo) şi 7 oraşe metropolitane (Incheon, Gwangju, Busan, Seoul, Daegu, Daejeon, Ulsan).  

Populaţia: 51.606.633 locuitori ( 2018), locul 28 în lume; 97,1% coreeni; 2,9% străini (1.480.000 loc. din care: chinezi -14,3 %; 10% -vietnamezi, 6,3% - thailandezi).

Monedă naţională: won (KRW); 1 USD = 1170 KRW ; 1EUR=1306 KRW (6 ianuarie 2020)

Religii: creştină (27,6%, dintre care 19,7% protestanţi şi 7,9% catolici), budistă (15,5%), altele (0,8% ). Circa 56,1,3% dintre cetăţeni se declară atei. Mai există adepţi ai islamismului (cca. 5.000) şi peste 240 de religii noi, cu tentă vădit naţionalistă.

Limba oficială: coreeană, aparţinând grupului uralo-altaic.

Zile naţionale: 3 octombrie (fondarea statului Gojeoson în anul 2033, î. C.). Alte sărbători: 15 august – eliberarea de sub ocupaţia japoneză (1945).  

Formă de guvernământ: republică prezidenţială.

Şeful statului: Domnul Moon Jae-in (10 mai 2017). Preşedintele ţării este ales prin vot popular pentru un mandat unic de 5 ani. Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în martie 2022.

Prim-ministru: Chung Sye-kyun (din 14 ianuarie 2020).

Ministrul afacerilor externe: Kang Kyung-wha (17 iunie 2017).

Parlamentul (Adunarea Naţională) este unicameral: are 300 de membri, aleşi pentru un mandat de 4 ani. 253 de locuri sunt alocate pe districte, prin vot direct, iar restul de 47 sunt alocate proporţional partidelor care au obţinut peste 3 la sută din voturile valabil exprimate. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 13 aprilie 2016. Preşedintele Adunării Naţionale este Moon Hee-sang (16 iulie 2018)). Următoarele alegerile legislative din Coreea de Sud vor avea loc pe 15 aprilie 2020.

Constituţia datează de la 17 iulie 1948, fiind revizuită în 1987. Sistemul legislativ îmbină elemente ale dreptului civil anglo-american cu o serie de elemente din tradiţia chineză. Dreptul de vot este universal şi se exercită de la vârsta de 19 de ani. Legea electorală, revizuită în 2005, acordă drept de vot la alegerile locale inclusiv străinilor rezidenţi în R. Coreea de cel puţin 3 ani.

Puterea judecătorească: Curtea Supremă (membrii sunt numiţi de preşedinte, cu avizul Adunării Naţionale); Curtea Constituţională (membrii sunt numiţi de preşedinte, pe baza nominalizărilor Adunării Naţionale şi ale Procurorului general). 

Ordinea de precădere are următoarea configuraţie: şeful statului, preşedintele Adunării Naţionale, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, preşedintele Curţii Constituţionale, prim-ministru, preşedintele Comisiei Naţionale Electorale, vicepreşedintele Adunării Naţionale, preşedintele Comitetului de Audit.

Principalele partide politice reprezentate în Parlament:

Partidul Democrat din Coreea (The Minjoo Party of Korea) partidul de guvernământ, cu orientare liberală, de centru-stânga, Liberty Korea Party – de orientare conservatoare, principala formațiune de opoziție, Partidul Reformist. Partidul Justiţiei (Justice Party), Saenuri Party (Pentru o Lume Nouă) de orientare conservatoare.

Economia  

În ultimul deceniu, economia sud-coreeană a devenit una din economiile majore ale lumii (locul 12), cu un PIB nominal de cca. 1,6 trilioane USD și al 7-lea exportator mondial, cu exporturi anuale (2018) de peste 600 miliarde USD.  Republica este Coreea este una din cele mai avansate ţări din lume în domeniul IT şi dispune de 21 centrale nucleare. În 2017 Guvernul sud-coreean a reuşit să atingă o creştere economică de 3,2%, cel mai înalt nivel atins în ultimii trei ani, cu ajutorul exporturilor şi al politicilor  fiscale. Rata inflației a fost de 2%, iar excedentul contului curent a atins nivelul de 6% din PIB. În 2018, creșterea economică a fost de 2,7%, susținută de creșterea record a exporturilor, însă pe fondul încetinirii consumului intern și creșterii ratei șomajului .la 4%

Politica externă

Priorităţile politicii externe sud-coreene sunt: consolidarea alianţei strategice pentru securitate cu SUA, soluţionarea problemei denuclearizării Peninsulei, dezvoltarea relaţiilor cu China, Rusia, UE şi Japonia. ROK este un promotor activ al diplomaţiei energetice şi economice, cu accent pe încheierea de acorduri de liber schimb. Alianţa strategică cu SUA şi parteneriatele  strategice cu China şi UE reprezintă pilonii de bază ai politicii externe a R. Coreea.

Emigraţia: R. Coreea are una din cele mai mari rate ale emigraţiei. Diaspora coreeană este prezentă concentrată în China (1,9 milioane), SUA (1,5 milioane), Japonia (680.000, descendenţii coreenilor strămutaţi forţat în timpul ocupaţiei nipone în Peninsula Coreeană), Mongolia şi în ţările din spaţiul ex-sovietic (450.000).

Forţele armate

Armata R. Coreea dispune de circa 625.000 militari activi și 4.5 milioane de militari în rezervă. Bugetul alocat apărare reprezintă de 2,3% din PIB. Pe teritoriul R. Coreea se află baze militare americane cu un efectiv de 28.500 militari.

Sistemul de învăţământ

Învăţământul obligatoriu este de 9 ani. Circa 11,5 milioane de elevi sunt înscrişi la cursuri, rata frecvenţei şcolare fiind de 99%, în învăţământul primar şi gimnazial şi de 95% în învăţământul liceal. Engleza, chineza şi japoneza se studiază ca limbi străine în majoritatea şcolilor.

Direcţia Asia-Pacific – ianuarie 2020

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice