Relaţii bilaterale

Republica Uniunea Myanmar

 

Prezentare generală:  

Denumire oficială: Republica Uniunea Myanmar *

Capitala: Naypyitaw (capitala administrativă); anterior, capitala a fost la Yangon;

Suprafaţă: 676,578 km² (a doua ca suprafaţă în Asia de sud-est, după Indonezia);

Populaţie: 51 milioane de locuitori (2014). Există 135 de grupuri etnice recunoscute, iar principalele sunt: birmanezi 68%, shan 9%, karen 7%, rakhine 4%, chinezi 3%, indieni 2%, mon 2%, altele 5%.

Localizare: Situată în Asia de sud-est, învecinată la nord şi nord-est cu China, la est şi sud-est cu Laos şi Thailanda, la vest cu Bangladesh şi India, iar la sud se află Marea Andaman şi Golful Bengal.

Ziua naţională: 4 ianuarie (4 ianuarie 1948 – Ziua Independenţei faţă de Marea Britanie).

Şeful statului: preşedintele Htin Kyaw Sein, în funcţie din 30 martie 2016, pentru un mandat de 5 ani. Conform constituţiei din 2008, şeful statului este şi şeful executivului.

Conform Constituţiei, există doi vice-preşedinţi, fiecare având mandatul de 5 ani.

Ministrul de Externe: Aung Sang Suu Kyi

Legislativul: Organizat bicameral – Camera Naţionalităţilor (Amyotha Hluttaw), care are 224 de reprezentanţi cu un mandat de 5 ani, din care 168 aleşi direct şi 56 numiţi de armată; şi Camera Reprezentanţilor (Pyithu Hluttaw), care are 440 de reprezentanţi cu un mandat de 5 ani, din care 330 aleşi direct şi 110 numiţi de armată.

 

Direcţia Asia-Pacific – august 2017


* Numele oficial al ţării a cunoscut, de-a lungul anilor, numeroase modificări (Birmania, Uniunea Birmană, Republica Socialistă a Uniunii Birmane, Uniunea Myanmar, Republica Uniunea Myanmar).

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice