Relaţii bilaterale

Republica INDONEZIA


La 18 februarie 1950, Guvernul României a recunoscut Republica Indonezia ca stat independent. În 2020, cele două țări vor aniversa 70 de ani de relații diplomatice.

La 5 iulie 1958, guvernele român şi indonezian au convenit să deschidă misiuni diplomatice la rang de legație.

La 14 aprilie 1960, nivelul relațiilor diplomatice a fost ridicat la rang de ambasadă. Misiunea diplomatică a României în Indonezia a fost deschisă în 1959, iar în 1961, primul ambasador indonezian în România şi-a prezentat scrisorile de acreditare.

Relațiile bilaterale ale României cu Republica Indonezia sunt bune, iar cooperarea în plan internațional s-a amplificat, atât în cadrul dialogului UE-ASEAN (Asociația Naţiunilor din Asia de Sud-Est), cât şi în ASEM (Reuniunea Asia-Europa).

Din 22 aprilie 2009, ambasadorul României în Republica Indonezia a fost numit și ambasador al României pe lângă ASEAN, organizație al cărei sediu general se află la Jakarta.

Republica Indonezia este, în același timp, un partener foarte important pentru Uniunea Europeană, care are în atenție susținerea acestui stat, inclusiv printr-o legătură solidă de parteneriat. În noiembrie 2009, Uniunea Europeană şi Republica Indonezia au semnat Acordul de Parteneriat şi Cooperare. Negocierile pentru un Acord de liber schimb UE – Republica Indonezia, aflate în derulare, au fost lansate la 18 iulie 2016.

După 1989, ambele țări şi-au exprimat voința pentru relansarea şi amplificarea relațiilor bilaterale de colaborare în toate domeniile, aceasta concretizându-se prin vizitele de stat realizate de președinții celor două țări la Jakarta (iulie 1997 şi februarie 2004), respectiv București (aprilie 2003). Președinții celor două state au mai avut întâlniri în marja unor reuniuni internaționale de la Tokyo (noiembrie 1990), New York (septembrie 1995) şi Johannesburg (septembrie 2002).

Există un schimb activ de vizite la nivelul Parlamentelor celor două țări, concretizate prin intermediul grupurilor parlamentare de prietenie active în cele două foruri legislative.

Pe linia MAE, miniștrii afacerilor externe ale celor două țări au efectuat schimburi de vizite, ultima fiind a ministrului român de externe la Jakarta în 2016, importante fiind și consultările politice pe teme de interes regional şi internațional, ultima rundă la nivel de secretar de stat MAE având loc în septembrie 2017, la Jakarta.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasada României în Republica Indonezia:

Ambasadorul României la Jakarta, E.S. doamna Valerica Epure (18 noiembrie 2013), a depus scrisorile de acreditare la 30 ianuarie 2014, fiind de asemenea acreditată la ASEAN și în Republica Democrată Timorul de Est.

Ambasada Republicii Indonezia în România:

Ambasadorul Republicii Indonezia la București este E.S. domnul M. Amhar Azeth (mai 2018).

 

Direcția Asia-Pacific – februarie 2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice