Relaţii bilaterale

Republica INDIA

Denumirea oficială: Republica India

Fusul orar: + 3 ore și 1/2 faţă de România.

Capitala: New Delhi, situată în nordul ţării (28,5 milioane de locuitori).

Alte oraşe importante: Mumbai (fost Bombay, 20 milioane locuitori, capitala comercială şi financiară a ţării); Kolkata (14,6 milioane locuitori); Bangalore (11 milioane locuitori), Chennai (10,4 milioane de locuitori); Hyderabad (9,4 milioane locuitori).

Suprafaţa: 3.287.590 km2 – a şaptea ţară din lume ca mărime, de aproape 14 ori mai întinsă decât România şi doar puţin mai mică decât întreaga suprafaţă a Uniunii Europene.

Clima: temperată în nord şi tropical-musonică în sud.

Zile naţionale: 15 august (Ziua Independenţei; la această dată, în 1947, India a obţinut independenţa faţă de Marea Britanie) şi 26 ianuarie (la această dată, în 1950, Constituţia Indiei a intrat în vigoare şi a declarat ţara ca fiind republică).

Moneda: rupia indiană

Populaţia: 1,29 miliarde (locul 2 în lume).

Limba oficială: hindi (limba maternă pentru 43% din populaţie). Lingua franca este engleza. Adunările legislative ale statelor din India au posibilitatea să stabilească limba oficială a statelor respective (alta decât hindi), iar un astfel de statut îl au 14 limbi.

Religii: hinduși (79,8% din populaţie), musulmani (14,2% - populaţia musulmană din India este a doua din lume ca mărime, după cea din Indonezia), creştini (2,3%), sikhi (1,7%), altele (2%).

Forma de guvernământ: republică cu un sistem parlamentar, sub forma unei federaţii (formată din 29 de state şi 7 teritorii unionale). India este democraţia cu cea mai mare populaţie din lume.

Preşedinte: Ram Nath Kovind. Preşedintele este ales pentru o perioadă de 5 ani, de un colegiu electoral format, după criteriul reprezentării proporţionale, din membrii celor două camere ale Parlamentului. Conform Constituţiei, preşedintele Indiei este şi şeful executivului la nivel unional.

Vicepreşedinte: Venkaiah Naidu. Vice-preşedintele îndeplineşte din oficiu şi funcţia de preşedinte al camerei superioare a Parlamentului, Rajya Sabha.

Consiliul de Miniştri: Acest organism este condus de un prim-ministru numit de preşedintele ţării, la propunerea partidului sau coaliţiei de partide care câştigă alegerile generale parlamentare, la nivel federal. Preşedintele numeşte şi ceilalţi miniştri, la propunerea premierului.

Prim-ministru: Narendra Modi (din 2014, ales pentru un al doilea mandat la 30 mai 2019)

Ministrul afacerilor externe: Subrahmanyam Jaishankar (ales la 30 mai 2019)

Legislativul: Parlamentul federal este format din două camere, Lok Sabha (Camera Poporului) şi Rajya Sabha (Consiliul Statelor), cu structură şi funcţii asemănătoare. Toate legile trebuie adoptate de ambele camere ale parlamentului.

Lok Sabha este alcătuită din 545 de reprezentanţi ai poporului (543 aleşi prin vot direct, 2 numiţi de preşedinte). Ultimele alegeri generale au avut loc în aprilie-mai 2019. Fiecărui stat îi este atribuit un număr de locuri proporţional cu populaţia statului respectiv iar durata mandatelor este de 5 ani. Rajya Sabha este compusă din 250 de reprezentanţi, din care 238 sunt aleşi în mod indirect de membrii adunărilor legislative ale statelor, întruniţi pe criteriul reprezentării proporţionale, iar 12 sunt personalităţi în domenii precum literatura, ştiinţa, arta sau ştiinţele sociale şi sunt numiţi direct de preşedinte. Mandatele durează şase ani iar alegeri pentru o treime din locuri au loc odată la trei ani. 

 

Direcţia Asia Pacific, 11 iulie 2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice