Relaţii bilaterale

BOSNIA şi HERŢEGOVINA

 

Prezentare generală

Relaţia bilaterală cu Bosnia şi Herţegovina (BiH) se desfăşoară într-un context favorabil. Apartenenţa BiH la spaţiul balcanic şi perspectiva sa europeană şi euro – atlantică plasează relaţia cu BiH printre preocupările speciale de politică externă ale României.

Relaţiile diplomatice dintre România şi BiH au fost stabilite la 1 martie 1996. Ambasada României la Sarajevo a fost deschisă la 28 martie 1998. BiH a deschis Ambasada la Bucureşti la 20 noiembrie 2006.

Ambasadorul României la Sarajevo: Dana – Manuela Constantinescu (5 octombrie 2016 – prezent).

Ambasadorul BiH la Bucureşti: Mile Vasić (15 decembrie 2015 – prezent).

 

Reprezentare diplomatică

Ambasada României la Sarajevo

Ambasada Bosniei şi Herţegovinei la Bucureşti

Dialogul la nivel înalt. Vizita preşedintelui României, Traian Băsescu, la Sarajevo, la 20 martie 2008, a reprezentat un prilej bun pentru relansarea relaţiilor bilaterale, fiind urmată în martie 2013 de vizita oficială la Bucureşti a Preşedintelui-în-exerciţiu al Preşedinţiei BiH, Nebojša Radmanović.

Vizita oficială a ministrului afacerilor externe BiH, Igor Crnadak, la Bucureşti la 25 martie 2016, a avut loc în contextul împlinirii, la 1 martie 2016, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi a depunerii de către BiH a candidaturii la UE la 15 februarie 2016.

Vizita oficială a ministrului de externe Teodor Baconschi la Sarajevo, la 18 iulie 2010, a reliefat necesitatea abordării dialogului bilateral într-o manieră pragmatică, cu accent pe dinamizarea relaţiilor economice, inter-umane şi la nivelul societăţii civile. A fost semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două ministere de externe şi Protocolul de modificare a Acordului pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Dialogul parlamentar. Participarea prim - vicepreşedintelui Camerei Popoarelor din Adunarea Parlamentară a BiH, Ognjen Tadic, la  un seminar regional privind identificarea soluţiilor juridice de prevenire şi combatere a terorismului, în organizarea Camerei Deputaților din Parlamentul României și a altor parteneri (București, 8 – 9 octombrie 2015).

Participarea unei delegații din Adunarea Parlamentară a BiH la conferinţa Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest, organizată  de către Comisia pentru politică externă a Senatului României (Bucureşti, 18 iunie 2014).

Participarea unei delegaţii BiH la sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a SEECP (Bucureşti, 10 mai 2014), în contextul Preşedinţiei române a SEECP (iunie 2013 – iunie 2014).

 

Cooperare economică

În martie 2013, miniştrii economiei au semnat Acordul de colaborare economică între România şi BiH (a intrat în vigoare la 26 octombrie 2016). În noiembrie 2013, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Prahova şi Camera de Comerţ şi Economie a regiunii Banja Luka au semnat un Acord – cadru de colaborare.

Cooperare cultural – ştiinţifică

În martie 2015, a fost semnat un acord inter – instituţional de cooperare (prin programul Erasmus) între Universitatea Agora din Oradea şi Universitatea Slobomir P (privată) din Republica Srpska. La finele lui martie 2015, Universitatea Slobomir P a semnat un alt acord de cooperare cu Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.

În septembrie 2013, au fost semnate trei acorduri de colaborare între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa şi Universitatea din Sarajevo de Est.

Ajutor umanitar. Ca urmare a inundaţiilor devastatoare din BiH (mai 2014), România a acordat ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de 100 mii EUR, iar, după Conferinţa Internaţională a Donatorilor de la Bruxelles (16 iunie 2014), a repartizat BiH alţi 40 mii USD. În perioada noiembrie – decembrie 2014, suma a fost utilizată la reabilitarea unor terenuri de joacă ale unor unităţi preşcolare din localităţile Doboj, Kladanj, Sanski Most şi Samac.

Comunitatea românească

Nu există o comunitate românească în BiH de tipul celei existente în celelalte state din Balcanii de Vest, fiind formată din aprox. 100 de persoane, cu un nucleu de cca. 15 cetățeni români în Sarajevo.

 

Direcţia Balcanii de Vest şi Cooperare Regională/octombrie 2018

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice