Relaţii bilaterale

Republica DOMINICANĂ

Denumire oficială: Republica Dominicană (República Dominicana)

Scurt istoric: În 1496, spaniolii întemeiază „Nueva Isabela”, numită mai târziu Santo Domingo, primul oraş fondat de europeni pe pământul Americilor. În 1697 insula este împărţită între Franţa şi Spania iar în 1795 întreg teritoriul său devine posesiune franceză.

În noiembrie 1821, poporul dominican îşi proclamă independenţa dar după câteva luni (perioda “Independenţei Efemere”), în februarie 1822, teritoriul său fiind anexat prin forţă de către Haiti. În 1844 în urma victoriei din Războiul Dominican pentru Independenţă, împotriva dominaţiei haitiene, este consacrată definitiv împărţirea insulei în cele două state, dar partea dominicană cade din nou sub dominaţia colonială spaniolă care a durat până în anul 1865 când, în urma Războiului dominican pentru Restaurarea Independenţei, poporul dominican îşi câştigă dreptul la autodeterminare.

În următoarea jumătate de secol Republica Dominicană a avut de a face cu mai multe frământări interne ca apoi să fie ocupată de către Statele Unite ale Americii în 1916.

Ocupaţia americană a durat până în 1924 după care a urmat o perioada de 6 ani de linişte şi prosperitate sub preşedintele Horacio Vásquez Lajara.

În 1930 în urma unei lovituri de stat militare generalul Rafael Leonidas Trujillo Molina devine preşedinte şi impune un regim dictatorial care ia sfârşit abia în 1961.

Războiul civil din 1965 are ca rezultat o nouă ocupaţie militară americană la rândul său urmată de cârmuirea autoritară a preşedintelui Joaquín Balaguer Ricardo care a durat din 1966 până în 1978.

De atunci Republica Dominicană a trecut la un regim democratic, alegerile libere fiind câştigate în repetate rânduri de către fostul preşedinte Leonel Fernández.

Republica Dominicană este stat membru al ONU, are relaţii foarte strânse cu Statele Unite ale Americii, precum şi cu celelalte state membre SICA (Sistemul de Integrare Central Americană). Republica Dominicană este membru al Francofoniei, OSA (Organizaţia Statelor Americane), ACP (Grupul de State Africane, Caraibiene şi dinZona Pacificului).

Prin Acordul Republica Dominicană – America Centrală practică comerţul liber cu: Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua.

 

Capitala şi principalele oraşe: Santo Domingo, alte orașe: Santiago, Puerto Plata, La Romana, San Cristobal.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 48.670 km2 . 31 de provincii iar capitala Santo Domingo deține statutul de district naţional (Distrito Nacional).

Populaţia: 10.298.756 locuitori (estimare iulie 2018)

Etnii: 87,5% dominicani, 10,2% haitieni, 2,3% alte minorități

Religia: catolici 47,8%, protestanți 21,3%, alte religii 2,2%, fără religie 28%

Limba oficială: Spaniolă

Ziua Naţională: 27 februarie (1844, Ziua Independenţei de sub ocupația haitiană)

Forma de guvernământ: republică prezidenţială

Situaţia politică internă: Preşedintele Republicii Dominicane (şeful statului) este şi şeful guvernului, fiind ales prin vot popular pe acelaşi buletin de vot cu vicepreşedintele. În calitate de şef al executivului pune în aplicare legile date de Congresul Naţional, numeşte membrii cabinetului şi deţine funcţia de comandant suprem al armatei. Atât preşedintele cât si vice-preşedintele sunt aleşi prin vot direct, pe acelaşi buletin, pentru mandate de câte 4 ani.

  • Danilo Medina Sánchez din 16 august 2012
  • Margarita María Cedeño Lizardo (vice-preşedinte din  2012, fiind soţia fostului preşedinte Leonel Fernández);

Ultimele alegeri au avut loc la 15 mai 2016.

Ministrul afacerilor externe:  Miguel Vargas (din 16 august 2016)

Puterea Legislativă: Congresul Naţional al Republicii Dominicane este bicameral constituit din Senat (32 membri) şi Camera Deputaţilor (190 membri), aleși pentru mandate de 4 ani. Președinții celor două camere sunt aleși pe o perioadă de 4 ani. Cele mai recente alegeri generale s-au desfăşurat la data de 15 mai 2016.

Presedintele Senatului: Reinaldo Pared Pérez (din 16 august 2016)

Preşedintele Camerei Deputaţilor: Rubén Maldonado Díaz (din 16 august 2017)

Puterea Judecătorească: Curtea Supremă de Justiţie (16 membri)

Cei 16 membri ai Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi de un consiliu format din preşedintele Republicii, preşedinţii celor două camere ale parlamentului, preşedintele Curţii Supreme, precum şi un membru al opoziţiei.

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

http://www.presidencia.gob.do/app/frontpage.aspx

http://www.mirex.gob.do/

 

Direcţia America Latină şi Caraibi, iulie 2019

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice