Travel Alerts

Siria

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Având în vedere menţinerea riscurilor de securitate în majoritatea regiunilor din Republica Arabă Siriană, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să parăsească teritoriul sirian cât mai curând posibil.

La momentul actual, de pe Aeroportul Internaţional Damasc sunt operate zboruri doar spre Iraq, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Qatar.

În condiţiile în care nu există nicio cursă aeriană directă către România, singura rută de evacuare a cetăţenilor români din R.A. Siriană este cea terestră, utilizând calea de comunicaţie Damasc-Beirut. Aeroportul Internaţional „Rafic Hariri” din Beirut operează curse directe pe ruta Beirut-Bucureşti şi retur.

Accesul spre frontierele cu Turcia şi Iordania nu este recomandat, din cauză că în zonele de nord-vest (Idlib, Alep) și sud-vest (Daraa, Sweyda) situaţia de securitate este instabilă, putându-se agrava în orice moment.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că la acest moment autostrada Homs - Alep este închisă, existând totodată riscul ca alte autostrăzi importante (Tartous - Latakia, Latakia - Alep şi Damasc - Amman) să fie temporar închise.

Legăturile de comunicaţie în R.A. Siriană pot suferi unele întreruperi sau limitări (conexiunea/acoperirea reţelei de Internet fiind deficitară). Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste/răpiri de persoane, inclusiv în locuri publice.

Cetăţenii români care se află încă pe teritoriul acestui stat trebuie să evite în totalitate deplasările în localităţile Idlib, Daraa, Alep, Manbij, Ar-Raqqa, Deir-Ez-Zor, Al Bukamal, Hama şi Homs.

 

2. Contactarea autorităţilor române

ATENŢIE!

Cetăţenii români prezenţi pe teritoriul R.A. Siriană sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau Internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.

În cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37 la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/7, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro


Ambasada României în Republica Arabă Siriană

Adresa: 8, Rue Ibrahim Hanano, P.O. Box 4454, Damascus
Telefon: +963113327572; +963113327570
Mobil: +963932809768
Fax: +963113327571
E-mail: damasc@mae.ro
Website: http://damasc.mae.ro

Secţia consulară:
Telefon: +963113327570; +963113327572

Fax: +963113327571
E-mail: consulara@gmail.com

damasc.consul@mae.ro

Telefon URGENŢĂ pentru probleme consulare: +963932809768

Această linie telefonică este apelabilă non-stop şi este destinată cetăţenilor români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de URGENŢĂ, cum ar fi: atacuri teroriste, răpiri de persoane, accidente, decese, calamităţi sau alte situaţii cu caracter extraordinar.

La acest număr de telefon NUse furnizează informații consulare.


Consulatul Onorific al României la Latakia
Consul onorific: Zouhair JOUD

Adresa: 44 Omar Bin Khattab Street, Joud Company Building, 2nd floor, PO Box 219-119, Latakia
Telefon: +963441241368; +963441245280
Mobil: +963944214711
Fax: +96341241958

Precizăm că la momentul actual România nu mai dispune de Consulat Onorific la Alep, disponibil fiind doar cel din Latakia.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://damasc.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/ www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Press Center

Countries - Geographic Regions