Centrul de presă

Deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române 2011

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.08.2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a deschis astăzi, 31 august 2011, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, în prezenţa primului ministru Emil Boc, a preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, şi a preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi.

Premierul Emil Boc a abordat în mesajul său de deschidere în special  aspectele economice, având în vedere atât contextul global, puternic marcat de criza economică, cât şi calitatea corpului diplomatic de promotor peste hotare a intereselor României.

Consider că diplomaţia poate şi are datoria de a fi profund implicată pe linia sa de acţiuni externe în eforturile vizând consolidarea ieşirii din criză şi de relansare economică. Am în vedere atât acţiunea în contextul agendei europene extrem de dinamice, cât şi acţiunea necesară în exercitarea diplomaţiei economice. Toamna acestui an şi anul 2012 - şi mă refer aici cu siguranţă în anul 2012 - va fi un an cu multiple provocări în plan european”, a declarat primul-ministru.

Totodată, şeful Executivului a arătat că apreciază „eforturile MAE pentru perfectarea şi organizarea unor şedinţe de guvern comune cu parteneri importanţi europeni, precum şi demersurile făcute în vederea realizării unui asemenea eveniment, împreună cu Guvernul de la Chişinău. Vom continua această practică şi vă solicit ca agenda economică să fie minuţios pregătită, prin reuniuni sectoriale de lucru, pentru a da un sens concret acestor măsuri”.

Gazda reuniunii, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi-a concentrat mesajul adresat corpului diplomatic român asupra dimensiunii europene a diplomaţiei române, inclusiv sub aspectul relaţionării ţării noastre cu alte spaţii de interes. 

În acest sens, şeful diplomaţiei române a subliniat, în acord cu priorităţile indicate de primul-ministru al României, importanţa rolului care îi revine MAE ca generator de parteneriate între agenţii economici din România şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ministrul Baconschi a insistat în intervenţia sa asupra importanţei implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. „Aceasta ilustrează tipul de parteneriat public–privat şi de solidaritate regională activă – pe care ne propunem să-l cultivăm, să-l aprofundăm şi să-l multiplicăm”, a precizat ministrul Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că România îşi propune să devină o platformă a dialogului dintre vecinătăţile estice şi sudice ale Uniunii Europene. „România revendică cu succes un asemenea rol de pivot în planul prezenţei externe a Uniunii Europene şi în baza reputaţiei dobândite deja ca participant major la diferitele misiuni în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună”.

În ceea ce priveşte rolul important care revine MAE, în calitate de protector al  drepturilor cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, ministrul Baconschi a declarat că „MAE este garantul accesului liber şi nediscriminatoriu al cetăţenilor români la serviciile la care aceştia au dreptul în calitate de cetăţeni europeni. Principiul după care trebuie să ne ghidăm în acţiune trebuie să fie clar – fiecare cetăţean contează”. În acest sens, ministrul Baconschi a evidenţiat faptul că intervenţia în situaţii de urgenţă a devenit o dimensiune din ce în ce mai vizibilă a activităţii MAE. Pentru a veni în întâmpinarea acestei necesităţi crescute, ministrul Teodor Baconschi a anunţat crearea Centrului pentru monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, a prezentat  în intervenţia sa o succintă viziune despre modul în care trebuie să funcţioneze colaborarea dintre MAE şi Parlamentul României în ceea ce priveşte politica externă şi interesul naţional. „În ceea ce priveşte colaborarea dintre Comisia de Politică din Senat şi MAE, cu structura profesionistă din minister – atât în Centrală, cât şi în străinătate – colaborarea a fost în general bună, corectă instituţional”, a atras atenţia Titus Corlăţean. 

Attila Korodi, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, a punctat, la rândul său, elementele pe care le consideră esenţiale pentru o diplomaţie eficientă. „Eu cred că întâlnirea noastră cu diplomaţia română trebuie să fie realizată într-un spaţiu care este deschis, în care se poate vorbi despre interesele naţionale ale României. (…) Dumneavoastră dovediţi permanent  o celeritate şi o seriozitate în dosarele complexe pe care la gestionaţi – care trebuie în aşa fel rezolvate încât să câştige România”, a declarat Attila Korodi.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a continuat în cursul zilei de astăzi cu o sesiune plenară pe tema „Priorităţi europene strategice ale României”, la care au luat cuvântul secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, consilierul prezidenţial Leonard Orban, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu, şi Mihnea Motoc, reprezentantul României pe lângă Uniunea Europeană.

Totodată, unul dintre invitaţii speciali ai Reuniunii, ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoğlu, va susţine o expunere pentru corpul diplomatic român.


Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă