Centrul de presă

Participarea ministrului Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ahmet Davutoğlu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.08.2011

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoğlu, a efectuat astăzi, 31 august 2011, o vizită în România, la invitaţia adresată de ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Cu această ocazie, ministrul turc de Externe s-a adresat ambasadorilor români, în calitate de invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, şi a avut convorbiri cu omologul român, Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoğlu, a susţinut o amplă şi complexă expunere în faţa corpului diplomatic şi consular român. Adept al principiilor de politică externă precum „zero probleme cu vecinii” şi „stabilirea echilibrului între securitate şi libertate”, intervenţia sa a arătat, prin exemple din experienţa Turciei, cum poate fi aplicată această viziune. „Stabilitatea internă a unei ţări depinde de acest echilibru între securitate şi libertate. (…) Dacă sacrificăm libertatea în favoarea securităţii, se ajunge la un regim totalitar. Şi, din contră, dacă sacrificăm securitatea în favoarea libertăţii ajungem la anarhie. Democraţia este cel mai bun sistem politic pentru că reface acest echilibru”, a explicat demnitarul turc.

Ministrul turc al Afacerilor Externe a apreciat în mod deosebit invitaţia adresată de omologul român de a participa, în calitate de invitat special, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, subliniind în context faptul că „România este pentru Turcia atât un vecin, cât şi un prieten, dar şi un partener economic important. Relaţiile în plan politic, economic şi cultural între România şi Turcia sunt foarte bune şi consider că viitorul lor este unul strălucit”.

În ceea ce priveşte agenda discuţiilor dintre cei doi înalţi oficiali, aceasta a inclus stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe cooperarea politică şi economică, aderarea Turciei la UE şi progresele realizate, precum şi teme de actualitate de pe agenda regională şi internaţională, în special dezvoltările recente din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Am avut un dialog substanţial cu privire la relaţiile româno-turce şi am constatat că acestea au atins un nivel consistent pe care trebuie să îl adaptăm realităţilor regionale şi oportunităţilor pe care le avem atât în zona Mării Negre, cât şi în raporturile noastre cu Alianţa Nord-Atlantică, din care ambele ţări fac parte, şi în relaţia cu UE, din care noi facem parte şi din care Turcia doreşte să facă parte”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Un accent deosebit a fost pus în cadrul convorbirilor asupra schimburilor comerciale bilaterale, cei doi şefi ai diplomaţiei convenind să facă eforturi pentru ca valoarea acestora să atingă pragul de 10 miliarde de dolari.  Turcia este al cincilea partener al României, iar înainte de criza economică mondială valoarea schimburilor comerciale a atins pragul de 7 miliarde.

Ţările noastre pot conlucra mult mai activ în domenii precum reforma şi refacerea structurii de sănătate, Turcia are spitale private foarte performante. Ne propunem să preluăm din experienţa Turciei şi în domeniul turismului. Turcia primeşte anual, jumătate din populaţia ei ca număr de turişti, care aduc economiei turce un venit de 30 de miliarde de dolari”, a evidenţiat şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.

Ministrul român de Externe l-a asigurat pe omologul său turc că România sprijină  în continuare proactiv parcursul european al Turciei, iar cei doi demnitari au convenit „continuarea într-un ritm cât mai alert a negocierilor pentru formalizarea parteneriatului strategic” între cele două ţări.

La rândul său, Ahmet Davutoğlua adresat ministrului Teodor Baconschi invitaţia de a efectua o vizită în Republica Turcia, mulţumind României pentru „atitudinea democratică, de înţelegere a multiculturalităţii pentru cetăţenii turci. Comunitatea turcă şi tătară din această zonă reprezintă o adevărată punte culturală între ţările noastre”, a adăugat şeful diplomaţiei turce,  anunţând, totodată, intenţia de a inaugura institute culturale la Bucureşti şi Constanţa.

Cu această ocazie a fost semnat Protocolul de Colaborare între Institutul Diplomatic Român şi Academia Diplomatică Turcă, în prezenţa miniştrilor de Externe Teodor Baconschi şi Ahmet Davutoğlu.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă