Declaraţii de presă

Vorbitor: 
Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe
Data: 
31.08.2011
Eveniment: 
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române
Locaţia: 
Bucureşti, Hotel Radisson SAS

Buna ziua! În cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, vom analiza ce se întâmplă în prezent în sistemul internaţional şi, totodată, care sunt priorităţile de politică externă în următoarea perioadă.

La deschiderea lucrărilor plenare de astăzi am avut onoarea de a îi avea alături de noi, prin mesaje importante, pe Primul-ministru, domnul Emil Boc şi pe Preşedinţii celor două comisii parlamentare de politică externă. Îi vom avea, de asemenea, ca oaspeţi de onoare la Reuniune, astăzi şi mâine, pe miniştrii Afacerilor Externe din Republica Turcia, domnul Ahmet Davutoğlu şi din Republica Moldova, domnul Iurie Leancă.

Primele două zile au fost dedicate unei analize interne în cadrul unor ateliere sectoriale, cinci grupuri tematice de lucru. În continuare, astăzi vom vedea cum îşi poate îmbunătăţi România performanţa în cadrul Uniunii Europene, mijloacele de acţiune pe palierul diplomaţiei economice şi căile de îmbunătăţire a managementului la fiecare misiune.

Modul de structurare a dezbaterilor subliniază, anul acesta, dimensiunea preponderant europeană a diplomaţiei noastre şi avem la îndemână deja câteva priorităţi subliniate şi de Primul-Ministru în intervenţia de astăzi şi la care se va referi, probabil, şi domnul Preşedinte, Traian Băsescu, în mesajul pe care îl va adresa mâine dimineaţă corpului diplomatic.

Printre aceste priorităţi este contribuţia noastră cât mai inteligentă la agenda viitoarelor Consilii Europene. Ne-am propus să creăm o hartă a statelor cu interese similare şi pol de reflexie, alături de state membre, care împărtăşesc acelaşi tip de priorităţi. Vom avea o conlucrare mai activă cu statele din grupul Vişegrad+ şi cu noile state membre, în special pe durata semestrului polonez. Coordonarea bilaterală rămâne extrem de importantă şi în structurarea sau prefigurarea viitorului buget al Uniunii pe perioada 2014-2020. Vom căuta să profilăm Ministerul Afacerilor Externe ca generator de parteneriate între agenţii economici români şi cei din alte state membre. Vom pune, de asemenea, în evidenţă potenţialul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării ca poveste de succes în definirea unei regiuni macroeconomice central-europene. În cadrul Strategiei, desigur că îşi va putea găsi un spaţiu de exprimare parteneriatul public privat, dar şi principiul solidarităţii regionale active, pe care ne dorim să îl aprofundăm. MAE trebuie să fie şi proctectorul drepturilor cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, fie în Europa, fie în alte spaţii.

Vineri, 2 septembrie, vom avea o sesiune dedicată proiectelor pentru comunităţile româneşti din străinătate, la care vor lua parte şi deputaţi din colegiile de diasporă. MAE îşi doreşte să rămână un garant al accesului liber şi nediscriminatoriu al cetăţenilor români la serviciile consulare la care au dreptul şi, totodată, să îi protejeze în cazul în care în vecinătatea noastră apar noi focare de tensiune şi situaţii de risc pentru viaţa, uneori, a concetăţenilor noştri.

Proiecţiile noastre vizează consolidarea rolului României ca pivot al Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene. Ne dorim, aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, un echilibru financiar şi de atenţie politică între dimensiunea sudică a Politicii Europene de Vecinătate şi cea estică. Am reafirmat în acest context semnificaţia geopolitică şi economică a regiunii Mării Negre, un coridor energetic vital pentru dezvoltarea, în continuare, a proiectului european.

Fireşte, s-au făcut multe referiri la stadiul mai mult decât promiţător pe care l-am atins în relaţia cu Republica Moldova. Am abordat din nou, priorităţile noastre în materie de securitate energetică europeană. Ne-am concentrat analizele şi pe evoluţiile din spaţiul arab, unde se întâmplă şi lucruri bune şi lucruri foarte îngrijorătoare şi unde, desigur, că Uniunea Europeană, cu tot cu România, ca stat membru, va trebui să contribuie şi la tranziţia democratică reuşită şi la reconstrucţia economică.

Cred că această vocaţie românească de a transfera expertiză democratică spre democraţiile emergente din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord este bine venită şi în perspectiva anului viitor, când vom aniversa 5 ani de prezenţă în interiorul Uniunii Europene şi 150 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe.

Vă mulţumesc!

  

Alte articole pe aceeaşi temă