Dosare de actualitate

Participarea României la Sistemul de apărare antirachetă

 

Sistemul de apărare antirachetă

Demersurile aliate privind dezvoltarea unui sistem NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD) au la bază amenințările generate de proliferarea la nivel global a rachetelor balistice. Accelerarea schimbărilor din acest domeniu a determinat Alianța să depună eforturi pentru adaptarea și dezvoltarea posturii sale de descurajare și apărare pentru a face față acestor evoluții.

La Summit-ul NATO de la Lisabona (2010), ca parte a eforturilor de apărare colectivă, șefii de stat și de guvern au luat decizia dezvoltării unei capabilități aliate de apărare antirachetă care să asigure acoperirea completă și protecția întregului teritoriu, a forțelor și a populațiilor aliate din Europa. Principiile care stau la baza acestor demersuri sunt  indivizibilitatea securității statelor membre NATO, solidaritatea aliată,  partajarea echitabilă și rezonabilă a riscurilor şi a eforturilor de apărare, cu luarea în calcul, totodată, a nivelului amenințării și a fezabilității tehnice și financiare a proiectului. Astfel, conform deciziei aliate, sistemul NATO BMD este dezvoltat pe două componente  principale: un sistem de comandă-control (C2) comun, dezvoltat din fonduri comune, şi contribuțiile naționale voluntare constând în sisteme de detectare și de interceptare, conectate la sistemul C2 aliat.

În 2012, apărarea antirachetă capătă o poziție centrală în cadrul posturii revizuite a NATO de descurajare și apărare. Aliații se angajează, la Summit-ul de la Chicago, să mențină un pachet adecvat de capabilități nucleare, convenționale şi antirachetă pentru îndeplinirea misiunilor esențiale ale NATO înscrise în Conceptul Strategic. În aceste condiții, capabilitatea BMD a fost definită ca având un rol complementar armelor nucleare în descurajare, de natură pur defensivă, pentru a face față amenințărilor provenind din afara zonei euro-atlantice. Tot cu această ocazie s-a afirmat că sistemul NATO BMD nu este orientat împotriva Rusiei şi nici nu are capacitatea de a submina arsenalul strategic rusesc de descurajare. Tot cu această ocazie, NATO a declarat Capacitatea Interimară de Apărare Antirachetă a BMD NATO, aducând împreună contribuțiile individuale sub comanda și controlul Alianței.

La Summit-ul NATO de la Varșovia (2016) a fost declarată Capacitatea Operațională Inițială (IOC) a NATO BMD. Declararea IOC la Varșovia a fost facilitată de finalizarea și operaționalizarea etapei a doua a proiectului EPAA, respectiv activarea sistemului Aegis Ashore de la Deveselu, oferind astfel o creștere semnificativă a capacității de acoperire și protecție a teritoriului aliat împotriva unor eventuale atacuri cu rachete balistice, din afara spațiului euro-atlantic.

Cu ocazia Summit-ului de la Bruxelles (2018) au fost reafirmate atât principiile politice care stau la baza dezvoltării capabilității NATO BMD, precum și determinarea aliaților pentru continuarea dezvoltării într-o manieră  rapidă și eficientă  a sistemului C2, de a cărui definitivare depinde atingerea Capabilității Operațională Depline (FOC) a NATO BMD.

Prin sistemul de apărare antirachetă din Europa (EPAA), SUA aduce cea mai importantă contribuție la NATO BMD. Acesta este construit cu elemente integrabile treptat, pe măsura operaționalizării.

Ca parte a contribuțiilor naționale voluntare, România participă, alături de alți aliați (Polonia, Spania și Turcia) la dezvoltarea EPAA, oferind locația pentru găzduirea unor componente esențiale ale acestuia. Astfel, la 13 septembrie 2011, România și SUA au semnat Acordul privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA). Acesta a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011. Lucrările principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu au început la 28 octombrie 2013. Finalizarea cadrului de implementare a BMDA s-a încheiat la 29 iulie 2014. La 18 decembrie 2015 a fost declarată Capacitatea Tehnică a Facilității Antirachetă. Ceremonia de inaugurare a Facilității Aegis Ashore din cadrul Bazei Militare Deveselu în NATO BMD a avut loc la 12 mai 2016.

Detalii privind participarea României la eforturile aliate de dezvoltare a sistemului de apărare antirachetă sunt disponibile la:

  1. Acordul între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice
  2. Declaraţia comună România-SUA privind dobândirea capabilității tehnice a Facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, România

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice