Prima Pagina

Summit-ul NATO de la Bucureşti (2-4 aprilie 2008)

Summit-ul NATO de la Bucureşti s-a desfăşurat în perioada 2-4 aprilie 2008 şi a a reprezentat cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România, dar şi Summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO.

La Summit au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim -ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda).

Summit-ul a fost un eveniment unic nu doar pentru România ci şi pentru NATO. A fost cel mai mare Summit al Alianţei, atât ca număr de participanţi (peste 6500), cât şi ca formate. Pentru prima dată în istoria Alianţei, pe lângă reuniunile consacrate (Consilul Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia) s-a desfăşurat o reuniune în format extins a statelor şi organizaţiilor participante la operaţiunea Alianţei în Afganistan, la care au fost prezenţi Secretarul General al ONU, Preşedintele Comisiei Europene, Secretarul General al Consilului UE, directorul Băncii Mondiale, alături de preşedintele afgan Hamid Karzai şi înalţi oficiali din statele de contact (Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania).

La Summit a fost marcată revenirea Maltei în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

Preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a participat la primul Summit al Consiliului NATO-Rusia de la crearea NRC în 2002.

Şefii de state şi de guverne au aprobat patru documente publice:

1. Declaraţia de la Bucureşti;

2. Declaraţia comună NATO-Ucraina;

3. Viziunea strategică a ISAF;

4. Declaraţia preşedintelui Consilului NATO-Rusia.

Tot cu această ocazie, şefii de state şi de guverne au luat notă/andosat alte 13 documente clasificate, elaborate la nivelul comitetelor specializate ale NATO.

Declaraţia finală a Summit-ului reiterează faptul că indivizibilitatea securităţii statelor Aliate reprezintă unul dintre elementele majore ale existenţei NATO. Documentele adoptate la Summit demonstrează relevanţa sporită a NATO pentru provocările actuale ale secolului XXI.

În marja Summit-ului au fost organizate şi evenimente de diplomaţie publică, menite să prezinte opiniei publice agenda politică a evenimentului, cum ar fi: Conferinţa de la Bucureşti (1-3 aprilie 2008, organizatori: MAE, German Marshall Fund şi Chatam House) şi Summit-ul Tinerilor Atlantişti (1-4 aprilie, organizatori: Comitetul Atlantic al SUA şi Consiliul Euro-Atlantic România).