Sfaturi utile

Nu transportaţi droguri!

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia cetăţenilor români care doresc să călătorească sau se află  în străinătate asupra faptului că există ţări în care se aplică pedeapsa capitală pentru infracţiunile legate de droguri .

În acest sens recomandăm respectarea legislaţiei locale a statelor pe teritoriul cărora vă deplasaţi întrucât cetăţenii români aflaţi în aceste ţări au obligaţia de a respecta prevederile legislative ale acestora şi sunt responsabili pentru orice încălcare a normelor sau regulilor locale. Responsabilitatea respectării legilor în străinătate şi cea a asigurării reprezentării în justiţie în cazul instituirii unor proceduri judiciare revine în mod individual fiecărui cetăţean român.

Totodată, atragem atenţia asupra faptului că transportul pachetelor pentru alte persoane poate avea repercusiuni grave deoarece acestea pot conţine droguri!

De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, a iniţiat o campanie anti-drog, care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de cărăuşie – transportul de droguri peste hotare. Acest fenomen a luat , în ultima perioadă, o amploare alarmantă, în prezent un număr mare de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor.

Demarată sub titlul „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai puţin cunoscute din legislaţia unor ţări ca Brunei, Malaysia, China şi altele.

MAE atenţionează că în multe ţări deţinerea unor cantităţi mici de substanţe încadrate în categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, în cazul arestării, o pedeapsă corespunzătoare. Această prevedere este valabilă pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele făcând parte din aşa-zisa categorie a drogurilor uşoare, aspect necunoscut marii majorităţi a publicului, care este, în general, mai familiarizat cu legislaţia europeană în materie de droguri, mai permisivă.