Centrul de presă

Repere Editoriale la MAE „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.05.2013

Sala de conferinţe Grigore Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe a găzduit, vineri, 17 mai 2013, un eveniment editorial de excepţie: lansarea volumului de amintiri şi documente ” Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!”,  apărut la editura Polirom.

Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a reunit membri ai corpului diplomatic, jurnalişti, studenţi, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile.

Cu acest prilej, au luat cuvântul Ovidiu Dranga, secretar de stat pentru afaceri globale, Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), istoricul Neagu Djuvara, scriitoarea Ana Blandiana şi Micaela Ghiţescu.

Referindu-se la însemnătatea apariţiei acestui volum în peisajul memoralisticii româneşti, secretarul de stat Ovidiu Dranga a subliniat: ”Pentru mulţi români, Mircea Carp este glasul pe care l-au auzit, ani la rând, la Europa Liberă sau Vocea Americii, într-o perioadă în care informaţiile primite pe undele hertziene într-o manieră ilicită reprezentau însăşi ideea de libertate pentru cei din ţară”.

Volumul lansat „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine”, reprezintă o frescă a istoriei trăite de autor, începând cu anul 1923 data de naştere (localitatea Gherla) şi până în prezent, fiind povestite atât experienţe şi evenimente trăite în România, cât şi din viaţa de exil.

A doua parte a volumului conţine extrase din documente referitoare la autor şi diverse portrete ale personalităţilor pe care le-a întâlnit de-a lungul carierei, reportaje şi interviuri luate în cei aproape 50 de ani de activitate radiofonică. Un capitol important al cărţii este dedicat vizitei în România, în calitate de corespondent special, ca parte a delegaţiei Casei Albe, conduse de Richard Nixon, primul preşedinte american care a vizitat România.

Mircea Carp, vocea pe care mulţi români au auzit-o timp de 44 de ani  la „Europa Libera” sau „Vocea Americii”, se stabileşte în Statele Unite în 1951, unde devine jurnalist şi analist politic.  Mai întâi crainic, apoi redactor şef al Serviciului Românesc din cadrul postului de radio Vocea Americii, iar în anul 1979 este numit redactor al programului "Actualitatea internaţională" şi ulterior, director-asistent al serviciului românesc la  postul “Europa Liberă”.

 

Informaţii suplimentare:

Programul „Repere Editoriale la MAE”, demarat în anul 2008, promovează apariţiile editoriale de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei şi îşi propune să contribuie la crearea unui cadru de dezbatere între mediile diplomatice, academice, culturale şi ştiinţifice din România. Programul a fost premiat în 2008 de Uniunea Editorilor din România pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de carte de specialitate.