Centrul de presă

Lansarea volumelor „Tratatele încheiate de România ca ultim criteriu de apreciere a politicii sale externe” şi “Quo vadis, ROMÂNIA?”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.11.2013

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit marţi, 19 noiembrie 2013, în cadrul programului “Repere editoriale ale MAE”, lansarea volumelor „Tratatele încheiate de România ca ultim criteriu de apreciere a politicii sale externe” şi „Quo vadis,ROMÂNIA?”.

La eveniment au participat ambasadorii Ion M. Anghel, Ioan Maxim, Ion Diaconu, Aurel Preda, precum şi membri ai corpului diplomatic și membri ai Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România.

În deschidere, ambasadorul Ioan Maxim a mulţumit Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment şi a subliniat importanţa celor două volume pentru activitatea diplomatică: „Aceste cărţi se adresează tinerilor diplomaţi cu prioritate. Prin aceste volume dorim să oferim un instrument de lucru care să servească în activitatea de zi cu zi diplomaţilor interesați de subiecte de actualitate din dreptul internațional public”.

Cei patru autori ai volumului „Quo Vadis România?” (Ion Anghel, Ion Diaconu, Ioan Maxim şi Aurel Preda) au realizat o culegere de studii juridice, în limba engleză, ale unor tratate şi convenţii pe care România le-a negociat şi le-a semnat având la bază problematici precum: acordarea dublei cetăţenii, autonomia teritorială şi organizarea statului din perspectiva dreptului internaţional, cu aplicare la cazul Transilvaniei şi la relaţiile de cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Ungaria.

Volumul „Tratatele încheiate de România ca ultim criteriu de apreciere a politicii sale externe” (autor Ion M. Anghel), formulează consideraţii generale asupra practicii României cu privire la tratatele bilaterale încheiate de România, identificând totodată evenimentele reprezentative care au marcat destinul României, din perioada care precede dobândirea independenţei de stat până în prezent.


​Informaţii de background

Programul Repere Editoriale la MAE”, demarat în anul 2008, promovează apariţiile editoriale de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei şi contribuie la crearea unui cadru de dezbatere între mediile diplomatice, academice, culturale şi ştiinţifice din România.

Programul Repere Editoriale la MAE a fost premiat în 2008 de Uniunea Editorilor din România pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de carte de specialitate.