Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la World Policy Conference

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.12.2013

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a participat, în perioada 14-15 decembrie 2013, la Monaco, la a şasea ediţie a World Policy Conference (WPC), organizată de Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI).

Ministrul român al afacerilor externe a susţinut o alocuţiune pe tema „Perspectivele României asupra relaţiilor internaţionale. Europa şi vecinii săi”, în cadrul sesiunii finale a conferinţei.

În intervenţia sa, ministrul român de externe a subliniat importanţa crescândă a vecinătăţii Uniunii Europene şi interesul major al României pentru evoluţiile din Estul Uniunii, Balcanii de Vest, dar şi din zona extinsă a Mării Negre.

Ministrul român de externe a pledat pentru „o Europă mai integrată şi mai influentă, cu un loc clar acordat vecinătăţii estice”, ceea ce ar reprezenta „o contribuţie majoră la stabilitatea şi securitatea regiunii şi a întregului continent”. În acest context, Titus Corlăţean a amintit priorităţile României ca Preşedinţie în exerciţiu a SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud Est) şi a  subliniat oportunitatea majoră pe care o reprezintă proiectul Noului Drum al Mătăsii pentru toate statele pe care le parcurge, din China până în Europa.

La dezbateri au participat Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului European, Carl Bildt, ministrul pentru afaceri externe al Regatului Suediei, Laurent Fabius, ministrul afacerilor externe al Franţei, şefi de stat, miniştri, membri ai parlamentelor naţionale, jurişti, precum şi personalităţi marcante din zona universitară şi academică, mediul de afaceri şi mass-media mondiale.

WPC este o iniţiativă a Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI). A fost fondată în 2008 de către Thierry de Montbrial, directorul general al IFRI, ca un club deschis, cu caracter internaţional.

 

Informaţii suplimentare:

Misiunea asumată de WPC este de a dezbate atât oportunităţile, cât şi riscurile unei lumi deschise şi să identifice condiţiile în care relaţiile internaţionale ar putea fi organizate pentru a asigura stabilitatea într-o astfel de lume.

WPC îşi propune să fie o tribună nu numai pentru marile puteri, ci mai degrabă pentru puterile medii sau chiar mici, precum şi pentru cele emergente şi alţi actori internaţionali relevanţi, fiind singura conferinţă internaţională dedicată ameliorării guvernării mondiale la toate nivelurile.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice