Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat Mihail Dobre a ambasadorului agreat al Republicii Gabon, René Makongo, cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.01.2014

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, l-a primit, astăzi, 13 ianuarie 2014, pe René Makongo, ambasadorul agreat al Republicii Gabon în România (cu reşedinţa la Moscova), cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Demnitarul român l-a asigurat pe oficialul gabonez de întregul sprijin al autorităţilor române pentru demersurile sale de dezvoltare a cooperării dintre România și Republica Gabon. În acest sens, a exprimat disponibilitatea autorităţilor române în direcţia dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări prin relansarea dialogului politic şi a cooperării bilaterale.

Au fost trecute în revistă stadiul actual al raporturilor româno-gaboneze, după cum şi domeniile în care există premise favorabile de colaborare, fiind astfel identificate sectoare economice precum agricultura, industria extractivă (resurse minerale, petrol și gaze naturale), telecomunicaţiile şi sectorul IT, turismul. O atenție particulară a fost acordată perspectivelor de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domeniile educaţiei, sănătății și culturii, pe baza tradiției de cooperare dintre România și Republica Gabon.

Ambasadorul gabonez a prezentat progresele recente din ţara sa, care oferă oportunităţi sporite în mediul economic pe baza priorităților de reformă pe care le-a formulat conducerea de la Libreville, şi a ţinut să sublinieze dorinţa reînnoirii relaţiilor bilaterale tradiţionale de prietenie cu România.

De asemenea, au fost abordate aspecte ale cooperării în organismele şi organizaţiile internaţionale, inclusiv în domeniul francofoniei, şi au fost analizate evoluţiile curente de securitate din spaţiul african. În acest cadru, a fost adusă în atenție cooperarea în cadrul ONU, inclusiv din perspectiva susținerii reciproce de candidaturi în alegerile din organele și instituțiile forului mondial.

 

 

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice