Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, a ambasadorului agreat al Republicii Federale Democratice Etiopia, Minelik Alemu Getahun, cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.01.2014

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, l-a primit astăzi, 13 ianuarie 2014, pe Minelik Alemu Getahun, ambasadorul agreat al Republicii Federale Democratice Etiopia în România (cu reşedinţa la Geneva), cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Demnitarul român i-a urat ambasadorului etiopian mult succes în activitatea pe care o va desfăşura în timpul mandatului său în România şi l-a asigurat de întregul sprijin al autorităţilor române pentru demersurile sale de dezvoltare a cooperării dintre România și Etiopia. Pe parcursul discuţiilor, au fost apreciate tradiţia şi dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale, marcate de consultările fructuoase la nivel de secretar de stat în MAE, desfăşurate recent la Addis Abeba.

Ambele părți au susținut necesitatea ca dialogul politic să se îmbine armonios cu dezvoltarea cooperării în domeniile economiei, sănătății, educației și culturii. În plan economic, accentul a fost pus pe domenii de interes comun precum energia, agricultura sau infrastructura, ambasadorul etiopian subliniind deschiderea conducerii de la Addis Abeba pentru participarea companiilor româneşti - cu expertiza necesară - la realizarea unor proiecte de investiţii în Etiopia. În același timp, a fost evocat faptul că potenţialul României în domenii precum formarea profesională sau furnizarea de expertiză şi cercetare poate contribui la amplificarea schimburilor economice româno-etiopiene.

În cadrul audienței au fost trecute în revistă o serie de evoluţii regionale din spațiul Africii de est și au fost abordate aspecte ale cooperării în organismele şi organizaţiile internaţionale, precum şi importanţa pe care România o acordă spaţiului african în contextul relaţiilor dintre statele membre ale Uniunii Europene şi Uniunea Africană, organizaţie care își are sediul la Addis Abeba. Totodată, a fost abordată cooperarea în cadrul ONU, inclusiv din perspectiva susținerii reciproce de candidaturi în alegerile pentru organele și instituțiile forului mondial.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice