Prima Pagina

Brazilia

Ultima actualizare: 
25.01.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizația Mondială a Sănătății a declarat existența unor cazuri de febră Dengue în Brazilia. La ultima analiză de profil, 63% din municipiile afectate în anul 2016 prezentau un indice de infestare de maximum 1%, considerat satisfăcător, în acord cu parametrii internaționali. 8,6% din municipii prezentau un indice de infestare peste 4%, ceea ce înseamnă risc de epidemie de febră Dengue.

Febra Dengue se transmite exclusiv prin înţepătură de ţânţar, nefiind, în cele mai multe cazuri, mortală. Perioada de incubaţie a virusului este de 3 până la 14 zile, simptomele putând fi remarcate uneori doar după revenirea din zone cu risc de infecţie.

Se cunosc 4 tipuri diferite ale virusului, după însănătoşire, persoana infectată cu unul dintre acestea dezvoltând imunitate la tipul de virus care a provocat infecţia. Cu toate acestea, rămâne vulnerabilă la infecţia cu celelalte tipuri de virus. Persoanele având o imunitate slabă şi cele care au mai fost infectate cu alte tulpini ale virusului prezintă un risc crescut de hemoragie internă sau şoc Dengue, acestea putând rezulta în deces.

Simptomele bolii sunt febra, durerile de cap, erupţiile cutanate similare celor care apar în cazul rujeolei, dureri musculare şi articulare. În cazul copiilor, simptomele sunt similare celor ale gripei şi gastroenteritei.

Tratamentul infecţiei cu Febră Dengue variază, în funcţie de gradul de severitate al bolii, de la simpla creştere a aportului de lichide şi până la transfuzii de sânge (în cazurile severe).

În cazul în care manifestaţi simptome asociate Febrei Dengue, vă recomandăm să vă prezentaţi în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru diagnosticare şi tratament.

Față de anul 2016, potrivit datelor oficiale (ultima actualizare – 24.05.2017), cazurile de Dengue s-au redus cu 90%, cele de Zika cu 95%, iar cele de Chikungunya cu 68%. Secretariatul pentru Supravegherea Sănătăţii are înregistrate 13.835 de cazuri de “zika şi alte forme infecţioase”.

În cazul călătoriilor în regiunile cu mai multă umezeală (Acre, Amapá, Amazonas, Pará, Rondonia, Roraima, Tocantins etc.) este recomandată vaccinarea împotriva Febrei Galbene, cu 10 zile înaintea deplasării în zonă.

De asemenea, se recomandă evitarea deplasărilor în zonele rurale, păduri şi regiuni mlăştinoase, canale colectoare şi suprafeţe deschise, acoperite cu gunoaie şi ochiuri de apă stătută, chiar şi în rezervaţia “Mata Atlantica”.

Totodată, recomandăm păstrarea unor reguli stricte de igienă corporală, aplicarea zilnică a unor substanţe (repelente) protectoare pe membrele superioare şi zonele corpului expuse la soare, alegerea unor variante de deplasare în grup şi verificate din punct de vedere fitosanitar.

Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice la adresa turiştilor, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Brazilia.

Nivelul criminalităţii este extrem de ridicat, în special în marile oraşe, printre care capitala Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo etc..

O intensificare a violenţei a fost înregistrată în Rio de Janeiro, unde atacurile armate în scop de jaf şi infracţiunile contra integrităţii sexuale au cuprins toate cartierele metropolei, inclusiv cele turistice (Copacabana şi Ipanema). În zonele sărace rămâne ridicată rata mortalităţii violente, cauzată de reglările de conturi între traficanţi.

Sao Paulo rămâne în centrul atenţiei pentru rata ridicată a asasinatelor în scop de jaf sau de reglare de conturi. Potrivit datelor poliţiei, cca. 8-10 asasinate au loc zilnic, iar aria acestora s-a extins. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Salvador de Bahia.

Pentru siguranţa dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi extrem de prudenţi, mai ales în perioadele în care au loc festivităţi publice.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Brazilia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Brasilia sau Consulatului General al României la Rio de Janeiro şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. În scris, comunicările pot fi trimise şi la fax +556132266629 sau pe e-mail la adresele: brasilia@mae.ro şi riodejaneiro@mae.ro.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon ale Ambasadei României la Brasilia: +556132258992, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Rio de Janeiro +5521.994.665.056, respectiv al misiunii diplomatice a României la Brasilia: +556184108699.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://brasilia.mae.ro şi  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm, cu insistenţă, să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, atunci când vă deplasaţi în Brazilia! De asemenea, având în vedere faptul că majoritatea spitalelor braziliene nu acceptă decontarea costurilor în baza asigurărilor de sănătate, este important să aveţi la dumneavoastră o sumă de bani minimă alocată cheltuielilor medicale. Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi zonele izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să utilizeze repelente şi alte mijloace de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţar;

Febra Dengue nu poate fi combătută prin vaccinare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Pasagerii care se deplasează în statele caraibiene, precum şi în Columbia, Guyana şi Suriname, venind din Brazilia, au nevoie de prezentarea dovezii de vaccinare împotriva febrei galbene cu cel puțin 10 zile înainte de data ajungerii la destinație. Restricția este valabilă doar dacă tranzitul se face prin Brazilia.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice