Centrul de presă

Ceremonia de încheiere a celei de-a XXI-a ediţii a Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.10.2014

Ministerul Afacerilor Externe a organizat în perioada 4 - 12 octombrie, la Poiana Braşov, cea de-a XXI-a ediţie a Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi. Cursurile au avut ca temă generală de dezbatere „Procese evolutive în spaţiul european – o perspectivă românească” şi s-au bucurat de prezenţa a 33 de participanţi din 24 de ţări: Belgia, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Letonia,  Polonia, Slovenia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Turkmenistan, Egipt, Iran, Kuwait, Tunisia, Algeria, Nigeria, Indonezia, Malaysia,  Cuba, Mexic,  Venezuela şi România.

Ceremonia oficială de încheiere a cursurilor a avut loc astăzi, 11 octombrie 2014, în prezenţa secretarului de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean.

Cu acest prilej, secretarul de stat a subliniat importanţa organizării acestor cursuri din perspectiva  schimbului de opinii şi a interconectării profesionale, culturale şi umane între tinerii diplomaţi, participanţi la cursuri. Oficialul român a făcut referire, de asemenea, la multitudinea de subiecte abordate în cadrul cursurilor: Politica Europeană de Vecinătate, Parteneriatul Estic, evoluţia Uniunii Europene, a Orientului Mijlociu şi Apropiat, impactul globalizării, importanţa dimensiunii energetice, a securităţii energetice şi a comunicării din perspectiva politicii externe, şi care s-au bucurat de prezenţa unor remarcabili lectori din spectrul diplomatic şi academic.

Totodată, demnitarul român le-a înmânat tinerilor diplomaţi străini şi români certificatele de participare, le-a mulţumit pentru implicarea activă pe tot parcursul acţiunii, care a generat un mozaic de opinii şi idei inovative asupra dezvoltării complexe a spaţiului european.

Desfăşurarea acestor cursuri reprezintă o oportunitate pentru toţi participanţi în stimularea dezbaterilor cu privire la evoluţia spaţiului european, în sensul unei mai bune cunoaşteri a istoriei, valorilor şi principiilor care se află la baza construcţiei europene: pace, securitate şi stabilitate,” a afirmat secretarul de stat Radu Podgorean.

În finalul discursului, secretarul de stat Radu Podgorean şi-a exprimat speranţa că tradiţia Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi va continua şi că ediţiile viitoare se vor bucura de o participare cât mai largă şi diversă a tinerilor diplomaţi din întreaga lume.
 

Informaţii suplimentare:

Programul de diplomaţie publică Cursurile Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat în 1991, în semn de omagiu adus activităţii marelui diplomat şi om de stat.

Ajuns, în acest an, la un prag de maturizare prin organizarea celei de-a XXI-a ediţii, programul se înscrie în seria momentelor de referinţă privind activitatea ministerului, care reflectă evoluţiile din politica externă a ţării şi, nu în ultimul rând, din societatea românească. 

Cursurile contribuie la dezvoltarea cunoştinţelor în sfera relaţiilor internaţionale şi a diplomaţiei, dar şi la aprofundarea anumitor cunoştinţe specifice privind cultura, tradiţiile şi politica externă din spaţiul românesc. Până în acest moment, inclusiv ediţia din acest an, 591 de tineri diplomaţi, mare parte dintre aceştia străini, au beneficiat de acest program de pregătire.

Ediţia din acest an a Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Diplomatic Român.