Evenimente

Anul european al dezvoltării în România


De ce un An european pentru Dezvoltare în 2015?

2015 este un an special dat fiind că Obiectivele de Dezvoltare al Mileniului ajung la termenul limită și vor lua loc negocierile pentru agenda post-2015.

Uniunea Europeană a desemnat 2015 Anul European pentru Dezvoltare, fiind primul An european destinat afacerilor externe și care va oferi noi oportunități pentru cetățeni și va arăta angajamentul UE la eradicarea sărăciei globale.

În organizarea AED 2015, Uniunea Europeană și-a propus: informarea cetățenilor Uniunii cu privire la cooperarea pentru dezvoltare a Uniunii și a statelor membre, stimularea implicării directe, gândirea critică și interesul activ al cetățenilor Uniunii față de cooperarea pentru dezvoltare,sensibilizarea publicului cu privire la avantajele cooperării pentru dezvoltare a Uniunii, precum și promovarea în rândul cetățenilor din Europa și din țările în curs de dezvoltare a un sentiment de responsabilitate, solidaritate și oportunități în comun într-o lume în schimbare și din ce în ce mai interdependentă.

Fiecare stat membru va avea propriul calendar de evenimente pentru marcarea Anului European al Dezvoltării.

 

Lansarea Anului European pentru Dezvoltare, în România

Obiectivul general AED 2015 al României este de a informa şi a creşte conştientizarea la nivelul opiniei publice româneşti cu privire la politicile de cooperare pentru dezvoltare ale României şi UE şi de a stimula participarea activă în dezvoltarea internaţională.

În România, Anul European al Dezvoltării are loc, la Biblioteca Naţională a României, sala Atrium, în cadrul evenimentului național: Storytelling- power to the people in international development”, prima conferință care a reunit împreună decidenți politici, reprezentanți ai mediului academic, tineri, societatea civilă și reprezentanți media, într-o dezbatere interactivă despre utilizare metodei de comunicare ”storytelling” în dezvoltare și cooperare internațională.


Obiectivele conferinței vizează:

  • Informarea și sporirea gradului de conștientizare publică privind Anul European pentru Dezvoltare 2015 și în special privind obiectivele AED2015 la nivel național și European;
  • Sporirea gradului de conștientizare privind diverse teme de dezvoltare internațională și metode inovatoare de a răspunde provocărilor din domeniu;
  • Stimularea participării active a stakeholder-ilor noi și tradiționali din România în dezbateri legate de dezvoltare și cooperare internațională prin prezentarea oportunităților de implicare în AED2015.


Motto eveniment:

„Lumea noastră. Viitorul nostru. Povestea noastră”

 

 

MAE, în calitate de coordonator național al politicii de cooperare pentru dezvoltare, a desemnat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ca partener de implementare a planului național de lucru pentru AED2015.

Planul conține o serie de evenimente diverse ce au ca scop sporirea gradului de conștientizare în rândul audiențelor variate (tineri, media, studenți și academia, societatea civilă) asupra tematicilor de dezvoltare.

 

RoAID pe Facebook