Președinția română a IHRA

Expoziţii tematice

 

Expoziția "Educație și Memorie. Holocaustul din România"

Expoziția Educație și Memorie. Holocaustul în România a fost concepută de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și este realizată în limbile engleză și franceză pentru a fi accesibilă unui public cât mai larg, axându-se pe activitățile organizate de România pe durata exercitării mandatului președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în anul 2016.

Cele două teme majore ale expoziției reflectă preocupările președinției române a IHRA:

  • Educația despre Holocaust în România – atât la nivel tradițional (în școli – panouri cu vizite de studiu, concursul despre Memoria Holocaustului), cât și în pregătirea funcționarilor publici (sesiunile de training special organizate pentru magistrații și polițiștii din România în materie de combatere a antisemitismului, discriminării și negării Holocaustului).
    Din această perspectivă, în cadrul expoziției se regăsesc panouri cu biografiile unor cetățeni români care au salvat evrei în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și care au primit titlul de Drepți între popoare. Actele de curaj ale acestor oameni simpli sunt surse de inspirație și lecții de viață pentru tinerele generații.
     
  • Memoria Holocaustului din România în 2016 este reflectată sub forma stilizată a hărții care arată locurile unde s-a petrecut Pogromul de la Iași, în anul 2016 marcându-se 75 de ani de la teribilul eveniment. De asemenea, anul 2016 a fost marcat de o serie de comemorări ale victimelor Holocaustului din țara noastră: 75 de ani de la Pogromul de la Iași, de la Pogromul de la București, deportărilor din Transnistria.
    ​Un loc aparte în seria de panouri dedicate acestei teme îl ocupă victimele genocidului romilor, marcat în mod oficial în România, printr-o ceremonie oficială, la data de 2 august 2016. 

  

 

Expoziția "Pogromul de la Iași"

În anul 2016 se comemorează 75 de ani de la tragicul episod al pogromului de la Iași, iar în anul exercitării președinției române a IHRA o expoziție dedicată acestui eveniment nu putea să lipsească.

Expoziția este organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington și se înscrie în activitățile președinției române a IHRA.

Expoziția este itinerantă în statele membre și observator ale IHRA şi o puteţi vizita la sediul Ambasadei României din aceste capitale, unde se regăsește întreg colajul de fotografii. Scopul imaginilor puternice din cadrul expoziției este de a ne aminti că o asemenea tragedie nu trebuie să se repete.
  

 

Expoziția "Drepți între popoare"

Expoziția își propune să prezinte publicului poveștile salvatorilor români care au avut curajul să salveze evreii de la moarte. Ca urmare a acțiunilor lor, aceștia au primit titlul de drepți între popoare din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim, în semn de recunoaștere a contribuției la salvarea vieților semenilor și la perpetuarea valorilor democratice în timpuri de criză.

Expoziția este organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington și se înscrie în activitățile președinției române a IHRA.

Expoziția este itinerantă în statele membre și observator ale IHRA şi este găzduită de Ambasadele României din aceste capitale. Vă invităm să o vizitați pentru a afla poveștile salvatorilor români.