Prima Pagina

Evenimente organizate la misiunile diplomatice ale României

 

​​  Evenimente de marcare a incheierii presedintiei IHRA

La data de 15 martie a.c., la sediul Muzeului Evreiesc din Atena a avut loc un eveniment de marcare simbolică, pe plan local, a transferului președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului de la România la Confederația Elvețiană. În deschiderea manifestării, Ambasadorul României a trecut în revistă principalele rezultate ale Președinției române a organizației, precum și evenimentele organizate de Ambasadă pe plan local în perioada martie 2016 – martie 2017, în timp ce Ambasadorul elvețian s-a referit la prioritățile Președinției elvețiene a IHRA.

La ceremonie au participat șefii misiunilor diplomatice din statele membre și cu statut de observator la IHRA, membrii delegației elene la această organizație, reprezentanți ai asociațiilor evreiești, precum și ai mediului academic și cultural elen. (Fotocronică)

 

​​  Evenimente de marcare a încheierii președinției IHRA organizate la misiunile diplomatice ale României

Ambasadele României la Buenos Aires, Ottawa, Paris și Lisabona au marcat încheierea președinției la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) printr-o serie de evenimente care au reflectat asupra realizărilor obținute pe durata mandatului.

În Argentina, bilanțul președinției române a IHRA a fost prezentat în cadrul unei ceremonii organizate la sediul ambasadei, fiind receptat în termeni apreciativi de către participanții reprezentând autoritățile guvernamentale centrale și locale, delegația națională la IHRA, organizațiile evreiești, corpul diplomatic, mediul academic, cultural și media. Mesajul ambasadorul român a punctat realizările de substanță ale mandatului la președinția IHRA, precum adoptarea unei definiții de lucru a antisemitismului, deschiderea unor noi direcții de cooperare între Alianță și Sfântul Scaun, derularea unor programe de formare destinate funcționarilor. De asemenea, au fost trecute în revistă acțiunile organizate pe teritoriul argentinian sub egida președinției IHRA (expoziții documentare, conferințe), ambasada adresând mulțumiri pentru implicarea activă și colaborarea excepțională cu partenerii locali.

Ambasada României în Canada a punctat încheierea mandatului României la președinția IHRA găzduind o prezentare de carte (volumul Romania and the Holocaust: Events – Contexts – Aftermath, coordonat de Simon Geissbuhler), un recital de cântece evreiești din perioada Holocaustului susținut de soprana Floralove Katz și pianista Natasha Guiller și o selecție a unor secțiuni din expozițiile documentare Pogromul de la Iași și Drepți între popoare. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității evreiești, inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai corpului diplomatic, universitari și jurnaliști.

La Paris, finalul președinției române a IHRA a fost marcat prin proiecția în premieră mondială a documentarului „Bernard Natan, fantoma din strada Francouer”, o producție care își propune să reabiliteze imaginea celui considerat a fi unul dintre fondatorii cinema-ului francez, evreu născut la Iași, victimă a Holocaustului.

O ediție a Serilor Acasă ale Ambasadei a fost dedicată, la Lisabona, prezentării albumului Povești și personaje din Bucureștiul sefard, în prezența co-autoarei Felicia Waldman, adjunct al șefului delegației române la IHRA. Ambasadorul României în Republica Portugheză a rememorat activitățile derulate la Lisabona sub egida președinției IHRA, vorbind publicului și despre realizările reprezentative ale mandatului. 

 

​​  Regatul Țărilor de Jos

2 martie 2017Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și Institutul Cultural Român din Bruxelles au organizat la Haga, cu sprijinul Rabbi Marianne van Praag, reprezentând Comunitatea Liberală Evreiască, un eveniment de marcare a încheierii președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Manifestarea deschisă de conferința cu tema „Evreii din România în context european: similitudini și diferențe”, susținută de profesorul Andrei Oișteanu de la Departamentul de Studii Iudaice al Universității din București (laureat al premiului Bnai Brith Europa), cu ocazia lansării volumului său intitulat „Inventarea evreului: stereotipii antisemite în România și în alte cultural central est-europene”, a continuat cu vernisarea expoziției „Educație și memorie. Holocaustul în România”, pregătită în contextul președinției române a IHRA, cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Evenimentul s-a încheiat cu un concert de muzică tradițională evreiască susținut de mezzosoprana Marcela Obermeister-Shasha.

Ambasadorul României la Haga a evidențiat, în mesajul prezentat cu această ocazie, prioritățile și rezultatele președinției române a IHRA, accentuând în special importanța educației privind semnificația Holocaustului pentru combaterea tuturor formelor de extremism, intoleranță și antisemitism. 

 

​​ ​Republica Moldova

21 februarie 2017Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a vernisat marți, 21 februarie 2017, expoziția „Drepți între popoare”. La evenimentul organizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în contextul deținerii de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului – IHRA, au rostit alocuțiuni ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, directorul JCC Kedem, Stella Harmelin, și președintele Asociației Obștești „Asociația Evreilor din Republica Moldova – Foști Deținuți ai Nazismului”, Mihail Gordin.

Manifestarea a reunit reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai instituțiilor publice, reprezentanți ai comunității evreiești, reprezentanți ai mediului academic.

Cu acest prilej, ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: „Este important să ne asumăm trecutul și este responsabilitatea noastră să educăm generațiile viitoare în spiritul toleranței și a bunei conviețuiri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Să nu contenim a spune tinerilor adevărul despre istorie pentru ca niciodată tinerii să nu își piardă curajul în fața istoriei. Educarea tinerilor este cea mai bună reacție pe care o putem oferi la provocările contemporane la adresa valorilor fundamentale ale umanității. Este responsabilitatea noastră să le arătăm care sunt faptele istorice, să îi inspirăm în a deveni curajoși și a înțelege valoarea demnității umane.   Este la fel de important ca tinerii să înțeleagă istoria, să înțeleagă sensul asumării ei  și să aibă  curajul să ia atitudine ori de câte ori sunt în prezența unor acțiuni cu caracter rasist, xenofob, discriminatoriu, antisemit.”

Expoziția foto-documentară „Drepți între popoare” poate fi vizionată de cei interesați la Muzeul Național de Artă la Moldovei, până la data de 5 martie 2017.


​​ ​Regatul Belgiei

8 februarie 2017 – Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și Ambasada României în Belgia, în cooperare cu vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European Victor Boștinaru, au organizat la 8 februarie 2017, la Bruxelles, sub egida Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), vernisajul expozitiei intitulate ”Educația și Memoria Holocaustului în România”. La eveniment au participat membri ai Parlamentului European, diplomați și reprezentanți ai comunităților evreiești.

Mesajele transmise cu această ocazie de Președintele Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ambasadorul Mihnea Constantinescu, de Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE, ambasadorul Luminița Odobescu, de Coordonatorul UE pentru combaterea antisemitismului, Katharina von Schnurbein, ambasadorul Statului Israel la Uniunea Europeană, Aharon Leshno-Yaar și de vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European, Victor Boștinaru s-au focalizat asupra importanței educației și păstrării memoriei victimelor Holocaustului, inclusiv a Holocaustului din România, precum și a combaterii antisemitismului și a discursului motivat de ură în mediul online.

Prin expoziția vernisată, România dorește să prezinte un model asumat de conduită în combaterea antisemitismului, negării Holocaustului, rasismului, xenofobiei, discriminării, activitățile organizate pe durata președinției române a IHRA fiind o sursă de inspirație pentru promovarea unei culturi europene a toleranței. (Fotocronică)

 

​​  ​Suedia

23 ianuarie 2017– În contextul exercitării de către România a președinției IHRA și pentru marcarea în Suedia a Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român de la Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei au organizat luni, pe 23 ianuarie 2017, la sediul Institutului, o serie de evenimente dedicate acestor momente. Programul a inclus o conferință susținută de doamna Ana Bărbulescu, cercetător științific și lector la Universitatea București, urmată de discuții moderate de jurnalistul Svante Weyler, precum și vernisarea unei expoziții și proiectarea unui film documentar.

Ambasadorul României la Stockholm a susţinut o alocuţiune, în care a prezentat prioritățile și obiectivele Preşedinţiei române a IHRA, reiterând actualitatea subiectului Holocaustului și lupta împotriva negării acesteia și abordărilor antisemite.

A urmat vernisarea expoziției fotodocumentare Drepți între popoare, dedicată personalităților din România implicate în salvarea evreilor în perioada nazistă.

Programul serii a fost completat de difuzarea filmului documentar Și lespezile vorbesc... Cimitire evreiești din Moldova și Bucovina (realizat de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice) și o recepție.

Evenimentele, apreciate de cei prezenți, au beneficiat de un public numeros (peste 80 de persoane) care a inclus reprezentanți ai parlamentului suedez, oficiali ai MAE local (inclusiv reprezentantul MAE suedez pentru Holocaust), reprezentanți ai organizațiilor evreiești din capitala suedeză, ambasadori și membrii ai corpului diplomatic acreditat la Stockholm, exponenți ai mass media suedeze, membrii ai comunităţii româneşti, reprezentanți ai mediului cultural din țara de reședință și public larg suedez. (Fotocronică)

 

​​  ​Statele Unite ale Americii

23 ianuarie 2017– Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (New York) a lansat, la sediul ONU, expoziția fotografică intitulată ”Educație și Memorie. Holocaustul din România”.  Realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, expoziția prezintă activitățile organizate în țară pe durata mandatului de președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), menite a informa și educa diversele segmente ale societății, inclusiv tânăra generație, privind evenimentele tragice care au avut loc în timpul Holocaustului. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea ambasadorilor acreditați la ONU, diplomați, jurnaliști și reprezentanți ai comunității evreiești din New York, invitați de către Misiunea României.

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanța păstrării vie în memorie a tragediei Holocaustului. La 72 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz, mulți dintre supraviețuitori nu mai sunt printre noi: ”Datoria noastră este de a face tot ce este posibil pentru ca experiența lor să nu fie uitată, ci să fie cunoscută tinerilor, pentru ca astfel de orori sa nu mai repete niciodată.”

Reprezentantul Permanent al României la ONU a evocat memoria lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, născut în Sighetul Marmației. Elie Wiesel s-a implicat în crearea instituțiilor naționale pentru memoria Holocaustului și construcția consensului național pentru asumarea adevărului istoric: ”Trebuie să îi onorăm moștenirea și să continuăm lupta împotriva uitării”.

Pe durata mandatului de Președinte la IHRA, România a pus un accent deosebit pe rolul educației. ”Am dorit să promovăm un model de recunoaștere, reconciliere și onorare a trecutului. Într-o lume digitală și globalizată, educarea tinerilor în spiritul valorilor fundamentale ale umanității este cea mai bună reacție la provocările contemporane la adresa acestor valori”, a arătat ambasadorul Ion Jinga.

Cristina Gallach, Secretar General Adjunct al ONU, coordonator al programului de memorie a Holocaustului la ONU, a prezentat semnificația zilei de 27 ianuarie, accentuând rolul educației pentru un viitor mai bun. În context, a precizat că în acest an, Departamentul pentru Informații Publice al ONU organizează în cadrul programului dedicat comemorării Holocaustului peste 135 de evenimente, în 45 de state.

Tad Stahnke, director al Inițiativei privind Negarea Holocaustului și Antisemitism, din cadrul Muzeului SUA privind Memoria Holocaustului, a vorbit despre cooperarea cu autoritățile române, făcând o scurtă trecere în revistă a evoluțiilor pe plan național din perspectiva combaterii antisemitismului. A reliefat angajamentul ferm al autorităților române în promovarea memoriei Holocaustului și a elogiat eforturile Președinției române a IHRA în domeniul educației și comemorării Holocaustului. În context, a făcut referire la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului cu ocazia Plenarei IHRA, de la București (mai 2016). (Fotocronică)

 

​​  ​Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

La 19 ianuarie a.c., Ambasadei României la Londra şi Institutul Cultural Român din Londra au organizat un eveniment comemorativ, sub egida preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a rostit un cuvânt de deschidere în care a subliniat importanţa rememorării, a educaţiei şi a apelului la istorie în menţinerea vie, în memoria colectivă, a evenimentelor tragice care au marcat Europa în perioada celui de al doilea război mondial. A subliniat, totodată, importanţa adoptării, sub preşedinţia română a IHRA, a definiţiei de lucru a anti-semitismului.

Sir Eric Pickles, reprezentant special al UK pe problematici post-Holocaust, a vorbit în termeni laudativi despre preşedinţia română a IHRA, apreciind că aceasta a schimbat modul de a conduce organizaţia, prin calitatea demersurilor şi rezultatele obţinute. Ȋn acest context, a felicitat România pentru reuşita adoptării definiţiei de lucru a anti-semitismului şi și-a exprimat încrederea că aceasta va fi adoptată și la nivelul OSCE.

În cadrul evenimentului, a avut loc și vernisajul expoziţiei fotografice
Drepți între popoare”, realizată de Institutul Naţional "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din România, în parteneriat cu United States Holocaust Memorial şi Memorialul Yad Vashem. Pe parcursul evenimentului a rulat proiecţia filmului "Şi lespezile vorbesc…Cimitire evreieşti din Moldova şi Bucovina", realizat de Florin Costache şi produs de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.  (Fotocronică)

 

​​  Argentina 

21 decembrie – În marja vizitei ambasadorului României în provincia Țara de Foc, expoziția Drepți între popoare a fost lansată la sediul guvernului local din Ushuaia. Cu acest prilej, au fost invocate meritele figurilor omagiate de imaginile prezentate, ambasadorul român subliniind importanța păstrării unei memorii vii a tragediilor din trecut, pentru a evita repetarea lor, obiectiv esențial asumat de președinția română a IHRA. Autoritățile provinciale din Țara de Foc au apreciat vernisajul expoziției drept o oportunitate de prezentare educativă a tematicii Holocaustului, subiect mai puțin cunoscut în rândul societății locale, și de conștientizare a pericolelor reprezentate de discriminare și intoleranță.

Expoziția fotografică, cu text în limbile engleză și spaniolă, poate fi vizitată la Centrul Paseo del Fuego în perioada 21 decembrie 2016 – 9 ianuarie 2017. (galerie foto)

 

​​  Argentina 

24 noiembrie – Ambasadorul României în Argentina, doamna Carmen Podgorean, a susținut o conferință pe tema cadrului legal și instituțional din România pentru combaterea discriminării și antisemitismului, în contextul deținerii de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), la invitația Catedrei Libere pentru Studierea Holocaustului, Genocidului și Luptei contra Discriminării din cadrul Facultății de Drept a Universității din Buenos Aires.

Conferința a abordat în introducere tematica generală a președinției IHRA, cu accent pe istoricul și obiectivele organizației, urmată de o trecere în revistă a proiectelor principale ale președinției române a Alianței. Ambasadorul român a vorbit publicului format din studenți, reprezentanți ai mediului academic, ai corpului diplomatic și ai comunității evreiești locale, despre dezvoltarea cadrului juridic și instituțional național pentru combaterea discriminării, antisemitismului, pentru interzicerea simbolurilor fasciste și a cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii și umanității, dar și despre angajamentul puternic pentru respectarea memoriei Holocaustului și educarea tinerelor generații pentru înțelegerea pericolelor pe care le presupune discriminarea și excluziunea.

În cadrul aceluiași eveniment a fost prezentată auditoriului și expoziția documentară de fotografie Drepți între popoare. (galerie foto)

 

​​  Statele Unite ale Americii

22 noiembrie – Consulatul General al României New York și filiala locală a Institutul Cultural Român au organizat, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Evreiești (YIVO), un eveniment aniversar dedicat scriitorului Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului și unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani români. Printre vorbitorii invitați la eveniment s-au numărat Leon Botstein, președinte al Colegiului Bard, Robert Boyers, editor al Salmagundi, Edward Hirsch, poet și președinte al Fundației Memoriale John Simon Guggenheim și profesorul Michael Shafir, de la Universitatea Babeș-Bolyai. În încheiere, Norman Manea a discutat cu directorul executiv al YIVO Jonathan Brent pe tema Evreitate și literatură. (Galerie foto)

 

​​  Polonia

17 noiembrie ​– Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Ambasada României la Varsovia au organizat, în data de 17 noiembrie 2016, la Institutul Evreiesc de Istorie din Varșovia, dezbaterea și expoziția de fotografie cu titlul „75 de ani de la pogromurile de la București şi Iaşi. România anului 1941”.

Dezbaterea a avut ca temă centrală comemorarea a 75 de ani de la pogromurile de la Bucureşti (ianuarie) şi Iaşi (iunie) din 1941, și obiectivul de a aduce în atenţia publicului aspecte importante pentru cunoaşterea şi rememorarea acestor pagini tragice din istoria României.

La eveniment au participat prof. Mihai Chioveanu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea Bucureşti, membru al delegației României la IHRA), dr. Anca Tudorancea (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România), dr. Neculai Bolohan (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi) prof. Andrzej Żbikowski (Institutul Evreiesc de Istorie/Universitatea din Varşovia), dr. Helena Datner (Institutul Evreiesc de Istorie din Varșovia) şi dr. Krzysztof Persak (Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe).

În intervenţiile din cadrul dezbaterii, vorbitorii au analizat cauzele, consecinţele şi conjunctura politică internă şi internaţională a epocii, rolul populaţiei civile şi istoricul relaţiilor acesteia cu minoritatea evreiască din România, desfăşurarea pogromurilor de la Iaşi şi Bucureşti, modul în care au fost reflectate aceste evenimente în istoriografia română şi internaţională de-a lungul timpului, principalele acte de comemorare a celor două pogromuri (monumente, publicaţii, muzee, instituţii, filme etc.), poziţia autorităţilor române pe tema Holocaustului. Istoricii polonezi au completat dezbaterea cu perspectiva poloneză asupra pogromurilor locale, punand în discuție asumarea faptelor istorice de către autorități și prezența tematicii în discursul public actual.

Evenimentul a fost însoțit de o expoziţie de fotografie cu imagini din timpul pogromurilor de la Iaşi şi Bucureşti, pregătită în colaborare cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România. (Fotocronică)

 

​​   Lituania

16 noiembrie – Ambasada României, în parteneriat cu Muzeul Evreiesc de Stat Vilna Gaon din Vilnius, a prezentat expoziția Drepți între popoare la Centrul Toleranței. Vorbitorul principal al evenimentului, Ana Maria Bărbulescu, cercetător la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, a trecut în revistă poveștile de viață ale celor nouă personalități reflectate în expoziție, arătând semnificația lecțiilor desprinse din acestea. La vernisaj au participat elevi de la diferite școli din Vilnius, reprezentanți ai mediului diplomatic și academic, precum și ai comunității evreiești. (Fotogalerie)

 

​​   Canada 

16 noiembrie –  Miercuri 16 noiembrie 2016, Ambasada României la Ottawa în colaborare cu parteneri locali a vernisat expoziția Pogromul de la Iași – Iunie 1941, la Centrul Comemorativ al Holocaustului din Montréal. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări organizate de misiunile diplomatice ale României din străinătate, pe durata președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

La eveniment au participat supraviețuitori ai pogromului de la Iași, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului academic, studenți, presă și numeroși canadieni de origine română din provincia Québec.

Expoziția va fi găzduită de Centrul Comemorativ al Holocaustului din Montréal și deschisă publicului până la 15 decembrie 2016.  (Fotocronică)

 

​​  Regatul Spaniei

16 noiembrie –  Ambasda României din Spania și Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Centrul Sefard-Israel, au organizat în data de 16 noiembrie 2016, expoziția Bucureștiul sefard, 500 de ani de istorie povestiți în 100 de imagini. Curatorul expoziției este doamna prof.univ. Felicia Waldman, adjunct al șefului delegației României la IHRA, coordonator al Centrului de Studii Ebraice din cadrul Universității București.

Ambasadorul României la Madrid a subliniat, în discursul din deschiderea evenimentului, valoarea științifică și culturală deosebită a proiectului ce prezintă istoria mai puțin cunoscută și, într-o anumită măsură, uitată a comunității sefarde din București - componenta cea mai veche a minorității evreiești din România.

Doamna Felicia Waldman a susținut în fața publicului prezent la eveniment prezentarea intitulată Drumul Sefard – din Imperiul Otoman spre Principatele Române și a prezentat succint istoria evreilor spanioli, a căror prezență pe teritoriul țării noastre a fost atestată istoric în urma cu 500 de ani.

Expoziția este poate fi vizionată gratuit până pe 5 ianuarie 2017, la sediul Centrului Sefarad-Israel, Madrid. (Fotocronică)

 

​​  Israel

14 noiembrie –​ La 14 noiembrie 2016, la sediul Ministerului israelian al afacerilor externe, Ambasada României în Statul Israel a organizat vernisajul expoziției “Drepți între Popoare”, eveniment desfășurat sub auspiciile Președinției române la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA). La vernisaj au participat peste 150 de invitați - oficiali israelieni, membri ai corpului diplomatic local și reprezentanți ai comunității israelienilor originari din România. 
În deschiderea evenimentului au rostit alocuțiuni ambasadorul României la Tel Aviv, Akiva Tor, șeful Departamentului “World Jewish Affairs” din cadrul MAE, Shmuel Revel, seful Diviziei Europa din cadrul MAE, Prof. Dina Porat, istoric principal în cadrul Institutului Yad Vashem și seful Centrului Kantor al Universității Tel Aviv, și Dr. Raphael Vago, cercetător principal în cadrul Centrului Kantor, Universitatea Tel Aviv. 
Obiectivul acțiunii a fost ca, pe lângă sublinierea relației bilaterale româno-israeliene, să evidențieze interesul părții române de a face remarcată contribuția cetățenilor români la salvarea vieților evreilor.  Ca urmare a acțiunilor lor, aceștia au primit titlul de drepți între popoare din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim.
Expoziția a fost realizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington. (Fotocronică)

 

​ Republica Austria

27 octombrie – Ambasada României în Austria a organizat, în cooperare cu ICR Viena, un concert al orchestrei Filarmonicii de Stat din Timișoara și al baritonului Pierre-Yves Pruvot, în cadrul căruia au fost prezentate lucrări din repertoriul unor cunoscuți compozitori austrieci de origine evreiască, ce au avut de suferit în timpul regimului nazist: Ernst Toch, Dimitri Schostakowitsch și Franz Schreker. Evenimentul a avut loc la Sala Mare a RadioKulturhaus din Viena și a fost produs de filială locală a Forumului Erwechte Stimmen, fondat în anul 2015 de dirijorul Amaury du Closel, cu scopul de a redescoperi și promova lucrările compozitorilor exilați sau deportați în timpul regimurilor totalitare. (Fotocronică)

 

 Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

26 octombrie 2016 – La 26 octombrie a.c., în co-organizarea Ambasadei României la Londra şi a UCL – SSEES (University College London - School of Slavonic and East European Studies) a avut loc un eveniment dedicat educaţiei pentru Holocaust -  Conference on Holocaust Education - Remembrance, Memory, Responsibility -, inclus în seria de manifestări derulate sub egida preşedinţiei române a IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance).
Tema Conferinţei a vizat priorităţile asumate de România pentru anul 2016, respectiv consolidarea educaţiei în domeniul Holocaustului în statele membre şi observatoare la IHRA şi promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului, a accesului la arhivele relevante şi formarea de specialişti. (Fotocronică)


​ Regatul Belgiei

25 octombrie – Profesorul Andrei Oișteanu a conferențiat, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, despre „Evreii din România în context european: asemănări și diferențieri”, evenimentul fiind organizat de filială locală a Institutului Cultural Român.

24 octombrie – Filmul documentar Aliyah Dada, care reflectă momente-cheie din istoria comunității evreiești din România, a fost proiectat, în prezența regizoarei Oana Giurgiu, la Cinema Aventure din Bruxelles. Evenimentul a fost organizat  de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Evreiesc din Bruxelles, proiecția fiind urmată de o sesiune de discuții interactive cu publicul. 

 Regatul Norvegiei 

23 octombrie 2016 – Ambasada României la Oslo, cu sprijinul Centrului Norvegian pentru Studierea Holocaustului și a Minorităților Religioase, a organizat conferința cu tema „Memoria colectivă a Holocaustului în România”, având-o ca vorbitor principal pe lector dr. Ana Bărbulescu, de la Universitatea din București, cercetător la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Prelegerea a prezentat cele mai importante repere istorice și politice care au vizat populația evreiască din România în perioada iunie 1941 – august 1944 și rezultatele sondajului de opinie privind abordarea Holocaustului din România și percepția relațiilor interetnice, realizat în mai-iunie 2015, analizând totodată rațiunile pentru care, în accepția sa, societatea românească are dificultăți să își asume plenar Holocaustul evreilor români.  Evenimentul, care s-a bucurat de prezența unor oficiali guvernamentali, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului academic, dar și ai comunităților românești și evreiești din Norvegia, a fost încheiat de un recital de muzică tradițională românească, norvegiană și evreiască. (Fotocronica)

 Ungaria

19 octombrie 2016 – La sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Budapesta a avut loc vernisajul expoziţiei „Drepţi între popoare”.  Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Budapesta, în parteneriat cu ICR şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz), în contextul exercitării preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). La eveniment au participat reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Ungaria, inclusiv preşedintele Mazsihisz, Andras Heisler, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta. În deschiderea oficială a evenimentului, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca a susţinut un discurs  în care a evocat personalitatea marcantă a diplomatului român, prinţul Constantin Karadja, care a primit titlul de „Drept între Popoare”. De asemenea, ambasadorul României a avertizat că intoleranța, prejudecățile rasiale și  anti-semitismul sunt fenomene care nu aparţin doar istoriei, context în care președinția română a IHRA consideră că una dintre îndatoririle sale importante este de atrage atenţia asupra intensificării antisemitismului și acţiunilor de negare a Holocaustului în Europa. (Fotocronică)

 

 Argentina

12-14 octombrie 2016 – Buenos Aires – Ambasada României, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid, a asociației evreiești de tineret Menora și a Delegației Asociațiilor Israelite din Argentina, a lansat expoziția Bucureștiul Sefard, în prezența curatorului Felicia Waldman, membru al delegației române la IHRA. Evenimentul, care a avut loc la Muzeul Holocaustului din Buenos Aires, a surprins în imagini și documente povestea Bucureștiului sefard, a cărui patrimoniu este pe cale de dispariție, precum comunitatea care l-a creat. Vernisajul a avut loc în prezența a numeroși invitați, în rândul cărora oficiali guvernamentali argentinieni, membri ai delegației argentiniene la IHRA, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai comunităților românești și evreiești, media.

Doamna Felicia Waldman a mai susținut și o conferință pe tema „Drumul Sefard – din Imperiul Otoman spre Principatele Române”, la Consiliul Argentinian pentru Relații Internaționale, un prestigios centru academic din acest stat.

7 octombrie, Tucuman – Ambasada României a prezentat expoziția Drepți între popoare la Societatea Uniunea Israelită din Tucuman, prilej cu care au fost omagiate personalități românești care au contribuit la salvarea vieții evreilor în timpul Holocaustului. (fotocronica)

 

 

 Regatul Țărilor de Jos

5 octombrie 2016 – Ambasada României la Haga a organizat, în cooperare cu Primăria orașului Haga, vernisajul expoziției fotografice „Drepți Între Popoare”, în contextul deținerii de către România a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Expoziția este amplasată în Holul central al Primăriei Haga și poate fi vizitată în perioada 3-8 octombrie 2016.

Evenimentul de inaugurare a beneficiat de prezența membrilor delegației olandeze la IHRA (reprezentanți ai Institutului pentru Studierea Războiului, Holocaustului și Genocidului și Comitetului Național pentru 4 și 5 Mai), a unor reprezentanți ai administrației olandeze (ministerele afacerilor externe, securității și justiției, sănătății) și de cea a ambasadorilor și diplomaților din statele membre și cu statut de observator la IHRA, exponenți ai comunității evreiești, precum și reprezentanți ai mediului universitar și ai mass-media română și olandeză. (Fotocronică)

 

 Republica Portugheza

22 septembrie 2016 – Ambasada României de la Lisabona a organizat o conferință internațională Virtuțile Toleranței, în contextul deținerii de către țara noastră a președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Conferința a avut loc la Societatea de Geografie din Lisabona, în prezența ambasadorului Mihnea Constantinescu, președintele IHRA. Au conferențiat despre acest capitol tragic al istoriei universale: savantul Moshe Idel – profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi laureat al “Premiului Israel”, Liviu Beris – preşedintele “Asociației Evreilor din România. Victime ale Holocaustului” (AERVH) şi supraviețuitor al deportãrii evreilor în Transnistria, scriitoarea Esther Mucznik - președintele “Memoshoa. Asociația Portughezã a Memoriei și Educației despre Holocaust” - și ambasadorul Luís Barreiros, șeful delegației portugheze la IHRA. (Fotocronică)

 

 Republica Federală Germania

15 septembrie – Ambasada României la Berlin a găzduit, un eveniment cu tema „Situația artiștilor evrei după Holocaust în România și Austria”, avându-l ca invitat pe Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena. În 2008, în contextul împlinirii a 70 de ani de la anexarea Austriei de către Germania nazistă, Ioan Holender a realizat expoziția „Opera din Viena și Anschluss-ul – victime, vinovați și spectatori”. În cadrul conferinței, el a explorat motivele care l-au determinat să realizeze expoziția dedicată artiștilor evrei de la Opera din Viena și modul de receptare al acesteia în Austria. Evenimentul a fost completat de un moment muzical, cu piese din lucrările lui Max Bruch și Ernest Bloch. (Fotocronică)


  Republica Serbia

21 iulie 2016Ambasada României în Republica Serbia a inaugurat expoziţia foto-documentară „Drepţi între popoare”, urmată de un concert de muzică evreiască susţinut de cvartetul „Panonia” din Novi Sad. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Naţională din Belgrad, în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor sârbe, organizaţiilor evreieşti, corpului diplomatic acreditat pe spaţiu, ai mediului cultural şi academicieni, precum şi ai mass media. În cadrul discursului său, ambasadorul român în Serbia a prezentat obiectivele preşedinţiei române a IHRA, menţionând şi excelenta cooperare dezvoltată la nivelul Troicii IHRA, cu Ungaria şi Elveţia. A subliniat angajamentul României de continuare a eforturilor de combatere a anti-semitismului și tuturor formelor de discriminare, rasism și xenofobie, precum şi de consolidare a procesului de educație a tinerei generații cu privire la atrocitățile Holocaustului. Referindu-se la expoziţia foto-documentară “Drepţi între popoare”, ambasadorul roman şi-a exprimat admiraţia şi recunoştinţa profundă faţă de activitatea curajoasă a tuturor persoanelor care au sprijinit comunitatea evreiască şi care au demonstrat că valorile morale sunt mai puternice decât orice ameninţare sau pericol. (Fotocronică)

 

 Statele Unite ale Americii

21 iulie 2016 – Ambasada României la Washington a organizat împreună cu Liga Anti Defăimare (ADL), o recepţie la sediul ambasadei pentru a prezenta eforturile României de combatere a antisemitismului, rasismului şi xenofobiei, în data de 21 iulie 2016. Evenimentul a  evidenţiat activitatea ţării noastre pe parcursul exercitării preşedinţiei Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), şi  a marcat desfăşurarea la Washington a programului anual al ADL, Bearing Witness.

În cadrul alocuţiunii sale, şeful de misiune a reiterat angajamentul ferm al României de a continua actuala abordare în privinţa asumării trecutului istoric şi comemorării victimelor Holocaustului şi politica de combatere a oricăror manifestări antisemite, rasiste sau xenofobe. A prezentat eforturile României pe durata exercitării preşedinţiei IHRA, accentuând cele trei priorităţi ale preşedinţiei şi evidenţiind adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului. Având în vedere specificul programului Bearing Witness, ambasadorul G. Maior s-a referi pe larg la dimensiunea consolidării educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale IHRA. În încheierea discursului, şeful de misiune a adus un omagiu lui Elie Wiezel, accentuând aportul deosebit adus de acesta în studierea Holocaustului şi a antisemitismului. (Fotocronică)

 Argentina

5 iulie 2016Ambasada României în Republica Argentina a inaugurat expoziţia foto-documentară "Drepţi între popoare", în Casa Provinciei San Juan din Buenos Aires, în cadrul unui eveniment realizat în parteneriat cu Delegaţia Asociaţiilor Israelite din Argentina (DAIA), Guvernul provincial din San Juan şi Societatea Israelită din San Juan.

Cu acest prilej, ambasadorul român în Republica Argentina a evocat obiectivele IHRA și semnificația deținerii de către România a președinției organizației, precum și valoarea educativă pe care omagierea ”Drepților între popoare” o are pentru tinerele generații. Evenimentul a beneficiat de o prezenţă numeroasă şi de înalt nivel, formată din oficiali, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi evreieşti, mass-media. (Fotocronică - panourile 1-15)

 Letonia și Lituania

28 – 29 iunie 2016Ambasada României a organizat două concerte live de muzică klezmer ale formației Mazel Tov din Cluj Napoca, intitulate „RUMANIA, RUMANIA - LECHAIM BRIDERLECH!”

Evenimentul din Riga, care a avut loc la 28 iunie, a fost organizat cu sprijinul Ambasadei Israelului din Letonia și a Comunității Evreiești din Letonia. La 29 iunie, la sediul Comunității Evreiești din Lituania, formația Mazel Tov a susținut un al doilea concert live de muzică klezmer, organizat cu sprijinul Comunității Evreiești din Lituania. Ambele evenimente s-au bucurat de un real succes în rândul publicului numeros, format din oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic și membri ai comunității românești și evreiești din cele două țări.

În deschiderea evenimentelor, ambasadorul României a vorbit despre prioritățile președinției române a IHRA și despre activitățile pe care România le desfășoară pe perioada acestui mandat. A vorbit, de asemenea, despre organizarea concertului de muzică klezmer cu prilejul comemorării a 75 de ani de la Pogromul din Iași și despre asumarea de către România a acestui episod dureros din trecutul său. (Fotocronică)

 

 Republica Italiană

25 iunie 2016 – la sediul Consulatului General al României la Milano a avut loc prezentarea volumului “Il tempo fa il suo mestiere”(“Timpul își face treaba lui”) al scriitoarei italiene de origine română Mariastella Eisenberg. Tema volumului o reprezintă povestea unei familii evreiești din Iași, între mijlocul secolului al XIX-lea și mijlocul secolului al XX-lea, perioadă care reflectă apogeul culturii evreiești în România, dar și episodul dramatic al pogromului din anii 40.

Evenimentul se înscrie în lista manifestărilor organizate de președinția română a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului – IHRA.

Mariastella Eisenberg s-a născut la Napoli fiind fiica unui medic evreu de origine română și a unei pianiste italiene. Până în prezent a publicat 9 volume de proză și poezie. Recent, volumul a fost prezentat la Salonul cărții de la Torino de scriitorul și criticul literar Giulio Mozzi și profesorul Roberto Scagno de la Universitatea din Padova. (Fotocronică)

 

 Lituania

15 iunie 2016 – Ambasada României la Vilnius a organizat, împreună cu Muzeul Evreiesc de Stat Vilna Gaon, proiecția filmului Călătoria lui Gruber (România 2008, regia Radu Gabrea). Evenimentul a avut loc la Centrul Toleranței din Vilnius, în contextul Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) și s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai corpului diplomatic, precum și membri ai comunităților evreiască și românească din Vilnius. (Fotocronică)

 

 Danemarca

4 iunie 2016 – Ambasada României la Copenhaga a organizat un concert al artiștilor de origine română Aimo Pagin (pianist), Sarah Pagin (soprană) și Valentin Șerban (violonist), susținut în Sala Reginei din prestigioasa Bibliotecă Regală / Black Diamond din Copenhaga. Evenimentul a avut loc în contextul marcării președinției române a Alianței Internaționale a Memoriei Holocaustului / IHRA, în perioada martie 2016 – martie 2017.

Cu acest prilej, Ambasadorul României la Copenhaga, Viorel Ardeleanu, a prezentat succint principalele acțiuni în plan național, relevante pentru cei trei piloni de acțiune ai IHRA (educația, memoria și cercetarea Holocaustului), reperele președinției române a organizației și succesele deja obținute în îndeplinirea acestui mandat, precum adoptarea unei definiții de lucru a antisemitismului la reuniunea plenară de la București din mai 2016.

Concertul a beneficiat și de prezența maestrei Silvia Marcovici, violonistă română de origine evreiască de renume mondial, precum și de soțul acesteia, violonistul Diego Pagin. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă, peste 300 de persoane, inclusiv șeful delegației oficiale daneze la IHRA, Cecilie Felicia Stokholm Banke, membri ai comunității române și celei evreiești locale, diplomați străini acreditați la Copenhaga, reprezentanți ai organizațiilor culturale daneze, jurnaliști, oameni de afaceri. (Fotocronică)

 

 Regatul Spaniei

2 iunie 2016 – Ambasada României la Madrid și Centrul Sefarad-Israel au organizat la 2 iunie a.c. un seminar și o expoziție de documente de arhivă despre eforturile depuse de diplomatul român Constantin Karadja și cel spaniol José de Rojas y Moreno în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a salva numeroși evrei români și spanioli de la Holocaust.

Acest eveniment de omagiere a celor doi reprezentanți ai diplomațiilor română și spaniolă, ce a avut loc la sediul Centrului Sefarad-Israel din Madrid, s-a bucurat de prezența ambasadorului Mihnea Constantinescu, Președintele în exercițiu din partea României al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Seminarul a oferit prilejul numerosului public prezent să cunoască detalii despre intensa activitate depusă de Constantin Karadja, consul general al României la Berlin între 1932-1941 și director al Departamentului Consular între 1941-1944, pentru oferirea protecției necesare și repatrierea în România a cetățenilor români de origine evreiască aflați pe teritoriul Germaniei naziste sau a statelor ocupate de către aceasta, cu scopul de a evita trimiterea lor în lagărele de exterminare.

De asemenea, au fost prezentate eforturile șefului Legației Spaniei la București între 1941-1943, José de Rojas y Moreno, pentru apărarea drepturilor celor 110 cetățeni spanioli sefarzi care locuiau în România în timpul conflagrației mondiale, iar urmașii acestuia – nepoata sa Teresa Jiménez și strănepotul său Alberto Ruiz-Gallardón – au închis seminarul cu un dialog plin de detalii inedite și informații familiale din perioada mandatului diplomatului spaniol în capitala română. (Fotocronică)

 

 Republica Franceză

31 mai 2016 – la intrarea în grădina publică Anne Frank din Paris a fost inaugurat un monument în memoria lui Paul Celan. Ansamblul constituit din două statui separate a fost realizat de artistul german Alexander Polzin, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Paris. Ansamblul artistic reprezintă o metaforă a celui mai important poem în limba germană scris de Paul Celan, Todesfuge (în limba română – Tangoul morții), dovadă a influenței experienței Holocaustului asupra scrierilor sale.

Au fost prezenți ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, ambasadorul german, Nikolaus Meyer-Landrut, viceprimarul Parisului responsabil de relații internaționale și francofonie, Patrick Klugman, primarii arondismentelor 3 și 4 din capitala Franței, Pierre Aidenbaum și Christophe Girard, precum și fiul poetului, Eric Celan.

Paul Celan (n. 23 noiembrie 1920, Cernăuți – d. 20 aprilie 1970, Paris) a fost un poet, traducător și eseist de limba germană, evreu originar din România. Viața lui Celan a avut o traiectorie sinuoasă: născut la Cernăuți (Bucovina de Nord), într-o familie de evrei germanofoni în epoca în care această regiune făcea parte din România, a trăit în Austria, România și apoi în Franța.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial și-a pierdut ambii părinți într-unul din lagărele de concentrare din Transnistria, unde fuseseră deportați de regimul antonescian. O parte din opera sa va fi influențată de experiența tragică a Holocaustului.  (Fotocronică)

 

 Republica Federală Germania

30 mai 2016 – la sediul Ambasadei României la Berlin a avut loc ceremonia de decorare a scriitorului de origine română, Norman Manea, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele României, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii și valorilor românești, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere.

Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți apreciați scriitori români, profesor de literatură europeană și writer in residence la Bard College, New York, s-a născut în satul Burdujeni (județul Suceava), în data de 19 iulie 1936. La vârsta de 5 ani a fost deportat, împreună cu familia, în Transnistria. Deși a părăsit România în urmă cu 30 de ani, Norman Manea continua să scrie în limba română și este deținător al unor prestigioase premii și distincții internaționale: Premiul MacArthur(1992), Nonino (2002), Médicis Etranger (2006), Nelly Sachs (2011), titlul de Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres (2011), Premiul Național de Literatură (România 2012).  (Fotocronică)

 

  Republica Elenă

21 – 22 mai 2016 – Ambasada României la Atena a inaugurat, sâmbătă, 21 mai,  expoziția fotografică Drepți Între Popoare, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul Diachronic din Larissa, care a succedat prezentarea în avanpremieră a manifestării, la 20 mai, pentru reprezentanții presei.

Programul manifestărilor comemorative a continuat cu un seminar științific despre Holocaust și istoria comunității evreiești din Larissa, un concert susținut de Corul și Orchestra Conservatorului Municipal din Larissa, intitulat sugestiv "We Remember" („Păstrăm amintirea”) și cu participarea Ambasadorului României la slujba religioasă oficiată la sinagoga Etz Hayim duminică, 22 mai, prilej cu care E.S. Dl. Lucian Fătu a depus o coroană de flori la Monumentul Victimelor Holocaustului din Larissa. În cadrul ceremoniei de premiere a elevilor care au participat la concursul școlar național de realizare a unui material video despre Holocaust, Ambasadorul României a elogiat personalitatea remarcabilă a celor care au primit distincția onorifică de Drepți Între Popoare și a invitat tinerii să descopere, prin intermediul expoziției deschise la Muzeul Diachronic din Larissa, mărturiile cutremurătoare ale celor care au contribuit la salvarea vieții semenilor și la perpetuarea valorilor democratice în timpuri de criză.

La evenimentele comemorative din Larissa au participat numeroși șefi de misiuni și diplomați din statele membre și cu statut de observator la IHRA, membri ai delegației elene la organizație, reprezentanți ai autorităților locale și comunității evreiești, supraviețuitori ai Holocaustului, precum și personalități ale lumii academice și culturale. (Fotocronică)

 

  Republica Franceză

19 mai 2016 – În cadrul activităților organizate în Franța pe durata președinției române a IHRA, Ambasada României de la Paris a găzduit proiecția filmului Călătoria lui Gruber, în prezența regizorului Radu Gabrea. Proiecția filmului a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, fiind apreciat modul în care regizorul a reușit să redea un episod tragic din istoria României, cât și rolul educativ al producției. Detalii despre film pot fi obținute aici. (Fotocronică)

 

 

  Republica Elenă

6 mai 2016 – Ambasada României la Atena a inaugurat expoziția fotografică „Drepți Între Popoare”, la Muzeul Evreiesc din Atena. Expoziția ilustrează poveștile a 9 dintre cei 105 salvatori români identificați până în prezent, care au avut curajul să își pună viața în pericol în anii Holocaustului pentru a adăposti evrei și a le salva viețile și care au primit titlul de „Drepți Între Popoare”. La eveniment au participat Ambasadorul României la Atena, șefi de misiuni și diplomați din statele membre și cu statut de observator la IHRA, membri ai delegației elene la organizație, reprezentanți ai comunității evreiești din Grecia, supraviețuitori ai Holocaustului, precum și personalități ale lumii academice și culturale. La data de 21 mai, expoziția va fi prezentată publicului la Muzeul Diachronic din Larissa. (Fotocronică)

 

  Republica Franceză

5 mai 2016 – Ambasadorul României la Paris a participat la vernisajul expoziției fotografice despre Pogromul de la Iași, organizat la sediul Institutului Cultural Român din Paris (ICRP). În cadrul deschiderii evenimentului, ambasadorul României la UNESCO, profesorul Adrian Cioroianu,  a vorbit despre contextul istoric și politic care a făcut posibil pogromul de la Iași în urmă cu 75 de ani, în iunie-iulie 1941. Ambasadorul României la Paris și coordonatoarea ICRP au scos în evidență lucrările apărute în ultimul sfert de secol în România despre acest episod tragic.

La eveniment au participat circa 100 de persoane, inclusiv Marele Rabin al Franței, Haïm Korsia, reprezentanți ai Ambasadei Israelului la Paris și alți membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai comunităților evreiești și românești din Franța, public francez. Prezent la vernisaj, pianistul Andrei Vieru a pus la dispoziția organizatorilor fragmente din compozițiile tatălui său, Anatol Vieru, supraviețuitor al Pogromului de la Iași. (Fotocronică).

 

  Republica Belarus

4 mai 2016 – a avut loc conferinţa internaţională cu tema „Studierea Holocaustului în sistemul educaţional din Belarus”, eveniment organizat de Ambasada Statului Israel, în parteneriat cu Ambasada Germaniei şi Ambasada României în Republica Belarus. Au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai MAE belarus, membri ai asociaţiilor şi comunităţilor evreieşti locale, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi superior, cercetători, studenţi. Invitat de onoare a fost şefa Biroului „Fosta Uniune Sovietică” al Departamentului „Europa” din cadrul Şcolii Internaţionale pentru Studierea Holocaustului a Muzeului „Yad Vashem”, Noa Sigal.

În prezentarea sa, ambasadorul român a evidenţiat deţinerea, pentru un an, de către România a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), subliniind includerea componentei educaţionale între priorităţile preşedinţiei române a IHRA. A fost reliefată atenţia şi anvergura, în creştere pe parcursul ultimilor zece ani, a studierii Holocaustului în sistemul educaţional românesc, atât la nivel preuniversitar, cât şi superior. (Fotocronică)

 

  Republica Federală Germania

4 mai 2016 – Ambasada României la Berlin a găzduit întâlnirea unui grup de elevi ai Complexului Educațional Lauder-Reut cu ambasadorul României la Berlin. Întâlnirea a avut loc în cadrul unei vizite de studii despre istoria Holocaustului efectuate de grupul de elevi la Berlin, în perioada 4-6 mai. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de importanța culturii memoriei Holocaustului, semnificația deosebită a Berlinului pentru Holocaust, precum și pericolul uitării acestuia, care aduce cu sine riscul revenirii la antisemitism. Ambasadorul României la Berlin a subliniat importanța unor astfel de întâlniri și discuții despre Holocaust, ca parte integrantă a culturii europene, în scopul unei raportări corecte la trecut și la prevenirea repetării unor asemenea catastrofe, pe viitor. Vizita de studii a elevilor a mai inclus și alte obiective din Berlin, dedicate Memoriei Holocaustului: Monumentul pentru evreii omorâți din Europa și Fundația acestui memorial, locul fostului buncăr al lui Hitler, Bebelplatz, monumentul Linia 17 și cartierul „Scheunenviertel”. (Fotocronică).

 

  Confederația Elvețiană

26 aprilie 2016, Berna – Ambasada României la Berna a organizat un concert de muzică veche susținut de Ansamblul Flauto Dolce din Cluj-Napoca, în prestigioasa sala de concerte a Forumului Yehudi Menuhin din Berna. La eveniment au fost prezenți secretarul general al Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE), Benno Bättig, ambasadori și membri ai corpului diplomatic acreditat la Berna, reprezentanți ai principalelor instituții federale, cantonale și locale, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului de afaceri, presă și membri ai comunității române din Elveția.

Cu acest prilej, Ambasadorul României în Elveția a subliniat importanța pe care România o acordă promovării cunoașterii Holocaustului și combaterii tendințelor de negare a acestuia.  A menționat de asemenea prioritățile Președinției române  a IHRA: memorie, educație și cercetare a Holocaustului. (Fotocronică). 

 

  Republica Venezuela

6 aprilie 2016, Caracas – Ambasadorul României în Venezuela a participat la o întâlnire-dezbatere cu membrii comunității evreiești din Caracas, în cadrul căreia au fost evidențiate angajamentele și progresele României în domeniul memoriei Holocaustului, dar și obiectivele asumate pe durata deținerii președinției IHRA. (Fotocronică)

 

  Republica Elenă

11 martie 2016, Atena – Ambasada României a găzduit un eveniment de marcare a preluării președinției IHRA, la care au participat șefii misiunilor diplomatice din statele membre și observator ale organizației, membrii ai comunității evreiești și reprezentanți ai mediului academic și cultural. (Fotocronică)

 

 

​​  ​Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

La 19 ianuarie a.c., Ambasadei României la Londra şi Institutul Cultural Român din Londra au organizat un eveniment comemorativ, sub egida preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a rostit un cuvânt de deschidere în care a subliniat importanţa rememorării, a educaţiei şi a apelului la istorie în menţinerea vie, în memoria colectivă, a evenimentelor tragice care au marcat Europa în perioada celui de al doilea război mondial. A subliniat, totodată, importanţa adoptării, sub preşedinţia română a IHRA, a definiţiei de lucru a anti-semitismului.

Sir Eric Pickles, reprezentant special al UK pe problematici post-Holocaust, a vorbit în termeni laudativi despre preşedinţia română a IHRA, apreciind că aceasta a schimbat modul de a conduce organizaţia, prin calitatea demersurilor şi rezultatele obţinute. Ȋn acest context, a felicitat România pentru reuşita adoptării definiţiei de lucru a anti-semitismului şi și-a exprimat încrederea că aceasta va fi adoptată și la nivelul OSCE.

În cadrul evenimentului, a avut loc și vernisajul expoziţiei fotografice
Drepți între popoare”, realizată de Institutul Naţional "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din România, în parteneriat cu United States Holocaust Memorial şi Memorialul Yad Vashem. Pe parcursul evenimentului a rulat proiecţia filmului "Şi lespezile vorbesc…Cimitire evreieşti din Moldova şi Bucovina", realizat de Florin Costache şi produs de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.  (Fotocronică)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​​ ​Regatul Belgiei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 februarie 2017 – Repre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​​  Regatul Țărilor de Jos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 martie 2017 – Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și Institutul Cultural Român din Bruxelles au organizat la Haga, cu sprijinul Rabbi Marianne van Praag, reprezentând Comunitatea Liberală Evreiască, un eveniment de marcare a încheierii președinției române a Ali