Prima Pagina

Evenimente în România

 

  Instrumente online pentru educația despre Holocaust în România

Educația despre Holocaust a fost unul dintre obiectivele majore urmărite de președinția română a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), având în vedere nevoia de a învăța noile generații despre consecințele acestei tragedii.

Astfel, președinția română a IHRA a sprijinit inițiativele în domeniul educației, în special cele din mediul online, având ca țintă publicul tânăr.

Proiectul a fost dezvoltat de o echipă de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, condusă de conferențiar dr. Augusta Costiuc Radosav. Conținutul paginii este disponibil în limba română, cu acces gratuit. Site-ul, care prezintă istoria evreilor din Transilvania, conține imagini și date, hărți ale ghetourilor și poate fi un instrument educațional util la clasă sau material documentar pentru studenți.

Proiectul dezvoltat de Institutul Național pentru Memoria Holocaustului din România „Elie Wiesel” este disponibil în limba română și poate fi utilizat de către profesori ca material didactic la clasă, având componente ca hărți, documente, fotografii, scurt-metraje. Particularitatea proiectul este dată de prezentarea unor interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului, elevii și studenții având astfel acces direct la informații despre experiențele acestora.

Campania organizată de Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România prezintă poveștile victimelor Pogromului de la Iași, în luna iunie 2016 marcându-se 75 de ani de la această tragedie. Scurte biografii ale victimelor au fost împărtășite prin intermediul rețelei Facebook, cu scopul de a ajuta publicul tânăr din România să înțeleagă mai bine istoria.

Președinția română a IHRA a pregătit, cu sprijinul Institutului Național pentru Memoria Holocaustului din România „Elie Wiesel”, trei expoziții tematice care pot fi vizitate online:

Expoziția Educație și memorie. Holocaustul în România prezintă principalele realizări ale președinției române a IHRA.

Expoziția a fost realizată în contextul marcării, în 2016, a 75 de ani de la evenimentele din timpul Pogromului.

Expoziția prezintă poveștile celor care și-au pus viața în pericol pentru a salva evrei de la moarte. În semn de recunoaștere a meritelor acestora, au fost distinși de Yad Vashem cu titlul de Drepți între popoare

 

  Sesiune de formare pentru profesorii de istorie din România pe tema predării Holocaustului prin exemple pozitive, București, 24-26 noiembrie 2016

În perioada 24-26 noiembrie 2016, la București a avut loc o sesiune de formare pentru profesorii de istorie din România pe tema Predarea problemei Holocaustului prin exemple pozitive. Supraviețuire la Sarajevo. Seminarul a fost organizat de CENTROPA  în colaborare cu Universitatea București – Facultatea de Științe Politice, cu sprijinul Centrul de Studii Ebraice Goldstein - Goren, Facultatea de Litere, Universitatea București și Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER), Federația Comunităților Evreiești din România. Programul a fost finanțat de programul UE Europa pentru Cetățeni, fiind organizat în mai multe state din Uniunea Europeană.

Seminarul s-a concentrat pe pregătirea lecțiilor de predare a temei Holocaustului plecând de la filme și expoziții documentare despre tragedia de la Sarajevo, dar și de la biografii a supraviețuitorilor din România a Holocaustului. La seminar au participat 25 profesori de istorie din București și județele Bihor, Timiș , Arad și Satu Mare (Foto). 

  Comemorarea a 75 de ani de la deportările evreilor din Bucovina în Transnistria, Dorohoi, 21-23 noiembrie 2016

În perioada 21-23 noiembrie 2016, Federația Comunităților Evreiești din România în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” au organizat, la Dorohoi, o serie de evenimente dedicate comemorării a 75 de ani de la deportările evreilor din Bucovina în Transnistria. A fost instalată o placă comemorativă în gara Dorohoi- locul de unde au fost deportați peste 9.000 de evrei în noiembrie 1941.

În contextul exercitării de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a fost rostit un mesaj al ministrului afacerilor externe. (Foto)


 Proiecția filmului documentar "Și lespezile vorbesc. Cimitirele evreiești din Bucovina" la Institutul Cervantes din București, 22 noiembrie 2016

La 22 noiembrie 2016, la sediul Institutului Cervantes din București, are loc proiecția filmului documentar "Și lespezile vorbesc. Cimitirele evreiești din Bucovina". Filmul documentar prezintă povestea evreilor din Bucovina, inclusiv a episodului dramatic al pogromurilor și deportărilor în Transnistria. Invitaţia AICI.
 

 Proiectul „București 41 – Tur –Retur”, București, 7-8 noiembrie 2016

București 41 tur-retur este un proiect interactiv, o piesă de teatru contemporană, care urmărește să arate publicului bucureștean, prin intermediul noilor tehnologii digitale și cu sprijinul a 11 actori de la Teatrul Național ”I.L. Caragiale” și Teatrul Evreiesc de Stat, care era atmosfera capitalei României înainte și în perioada Pogromului de la București din ianuarie 1941.

Obiectivul acestui proiect este de a descrie perioada Bucureștiului interbelic, rolul jucat de comunitatea evreilor, dar și ascensiunea antisemitismului, deopotrivă cu consecințele Holocaustului în România și, în mod particular, a pogromului de la București. Cercetarea pentru punerea în scenă a piesei de teatru  afost realizată de Adrian Cioflâncă și Anca Tudorancea de la Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din România (CSIER).

Evenimentul a avut loc în perioada 7-8 noiembrie 2016 în București, pe durata a patru ore, în patru locații diferite și a fost promovat pe rețelele de socializare. Ca urmare a numărului mare de cereri, proiectul se află în desfășurare până la finalul lunii noiembrie a.c. A fost creată o pagină specială de Facebook pentru acest proiect, care poate fi accesată aici.

București 41 tur-retur este parte a unui proiect cultural mai extins promovat de Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul CSIER - Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti -Tnb Ro, Les Ateliers Nomad, 360Revolution, UNATC - CINETic, Fundația Caritatea, Federația Comunităților Evreiești din România, Telekom Romania, Asociația - Editura Istoria Artei, Asociația Cultour, Căminul de Bătrâni Moses Rosen. (Foto)

 

 Tur Memorial pentru delegații IHRA, Iași, 6 noiembrie 2016

În perioada 7-10 noiembrie a avut loc, la Iași, a doua reuniune plenară a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) din 2016, an în care conducerea organizației este asigurată de România. 

Pe 6 noiembrie, în ajunul celei de-a doua reuniuni plenare a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a avut loc un tur ghidat organizat de Președinția română a IHRA. La tur au participat experți IHRA, dar și studenți ai Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Doi dintre delegații României la IHRA, Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studierea Istoriei Evreilor din România (CSIER), și Elisabeth Ungureanu, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, i-au condus pe participanți prin câteva din locurile memoriei din județul Iași legate de istoria Pogromului de la Iași. Participanții au avut ocazia să viziteze Sinagoga Mare, cel mai vechi lăcaș de cult mozaic din România, obeliscul ridicat în apropierea acesteia, dedicat memoriei victimelor Pogromului din 28-29 iunie 1941, Sinagoga Merarilor, dar și clădirea fostei Chesturi a Poliției, unde s-a petrecut un episod important al pogromului.

La inițiativa Consiliului Județean Iași, în clădirea fostei Chesturi a fost organizată, de către Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, o expoziție de fotografii din iunie 1941, multe dintre acestea inedite, provenite din fototeca CSIER, dar și din arhive personale.

Turul a continuat prin piața Drepților între Popoare și piața  Evreilor martiri ai Pogromului de la Iași, ambele inaugurate în luna iunie 2016 de primăria municipiului Iași și de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”. A fost vizitaă și gara din iași, simbol al locului de unde evreii au fost urcați în trenuri și trimiși către moarte.

A fost vizitat cimitirul evreiesc din Iași, unde se află gropile comune al victimelor Pogromului, precum și ale victimelor masacrului din pădurea Vulturi, comuna Popricani, descoperite în 2010. Președinția română a IHRA a depus o coroană de flori pentru victimele pogromului de la Iași. Ultima oprire de pe agendă a fost cimitirul evreiesc de la Podul Iloaiei. (Foto)

 

  Lansarea volumului „O istorie a Holocaustului european. Cazul României”, Arad, 13 octombrie 2016     

Cu ocazia zilei naționale de comemorare a Holocaustului în România, la Arad, la 13 octombrie a.c., a fost lansat volumul  „O istorie a Holocaustului european. Cazul României”, a profesorilor Stelean-Ioan Boia și Marius-Ioan Grec.

Volumul se adresează profesorilor și studenților din învățământul universitar, cu scopul de a oferi o mai bună înțelegere a fenomenului Holocaustului în Europa și România.

Valoarea adăugată a acestei lucrări este că include definiția de lucru a antisemitismului adoptată de plenara IHRA, la 23 mai 2016, ca mod de semnalare către noile generații în ceea ce privește sancționarea acestor tipuri d atitudini și comportament.

La evenimentul de lansare, care a avut loc la Sinagoga neologă din Arad, au participat aproximativ 120 de persoane, mai ales reprezentanți ai autorităților locale, ai cultelor religioase, ai mediului academic și școlar, ai comunității evreiești. Președinția română a IHRA și Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” au sprijinit acțiunea.

Detalii în presa locală aici și aici

 

  Evenimente de comemorare a Holocaustului din România – 10 octombrie 2016

În data de 10 octombrie 2016, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România a organizat o ceremonie pentru depunerea coroanelor de flori. Evenimentul a prilejuit exprimarea publică a compasiunii și respectului pentru memoria celor care au fost uciși în perioada celui de-al doilea război mondial, dar și comemorarea a 75 de ani de la pogromul de la București și de la începerea deportării evreilor în Transnistria.

La eveniment au participat ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, Andrei Muraru, consilier prezidențial, Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale și președinte IHRA, Gabriela Scutea, consilier al ministrului justiției, reprezentanți ai ministerelor de interne, apărare, ai Primăriei București, ai Federației Comunităților Evreiești din România, dar și elevi ai liceelor Lauder Reut și Ion Creangă din București.

Ceremonia a fost urmată de inaugurarea, în prezența primarului Municipiului București, Gabriela Firea, a piațetei Elie Wiesel, în memoria supraviețuitorului Holocaustului care a luptat pentru ca tragedia Holocaustului să nu fie uitată. Locația piațetei este importantă pentru București, având in vedere că pogromul de la București din 1941 a început de pe o stradă aflată în vecinătatea acesteia.

Detalii privind alte evenimente organizate în România cu prilejul zilei naționale de comemorare a victimelor Holocaustului pot fi regăsite aici.

 

  Seminarul „Studierea Holocaustului în România - stadiul actual și tendințe”, București, 19-23 septembrie

În perioada 19-23 septembrie s-a desfășurat, la București, un seminar destinat cercetătorilor și arhiviștilor, cu tema „Studierea Holocaustului în România - stadiul actual și tendințe”. Seminarul, organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, în marja proiectului European Holocaust Research Infrastructure, a reunit participanți din Ungaria, Israel, Republica Moldova, Danemarca, Macedonia, Germania, Italia, Canada și România.

Pe agenda tematicilor abordate s-au regăsit subiecte precum particularitățile Holocaustului din România, procesele criminalilor de război și negarea Holocaustului. Participanții au avut ocazia să viziteze Arhivele Naționale și cele ale CNSAS Popești Leordeni. (Foto)

 

  La 14 septembrie a avut loc la București cel de-al doilea briefing diplomatic, eveniment ce a marcat jumătatea Președinției române la IHRA

Întâlnirea cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat la București a constituit o ocazie de a prezenta rezultatele primelor 6 luni ale Președinției române.

Președintele IHRA, ambasadorul Mihnea Constantinescu, a informat reprezentanții diplomatici ai statelor membre și observatori ai IHRA cu privire la progresele înregistrate după  momentul reuniunii plenare a IHRA din luna mai 2016. A subliniat impactul pe care deținerea Președinției acestei organizații l-a avut asupra încurajării autorităților naționale și locale din România în direcția respectării principiilor din Declarația de la Stockholm. A oferit exemple de activități educaționale legate de Holocaust și prevenirea și lupta împotriva prejudecăților, antisemitismului, rasismului și xenofobiei, arătând că este important ca IHRA să rămână activă în aceste domenii. Printre preocupările curente ale IHRA se regăsește problema sit-urilor comemorative aflate în pericol și cea a cazurilor de distorsionare a istoriei Holocaustului.

Președintele IHRA a menționat și buna cooperare dintre IHRA și alte organizații, precum ODIHR/OSCE și a felicitat PiE OSCE pentru inițiativa de a propune ca organizația să adopte o definiție de lucru a antisemitismului, bazată pe cea adoptată de IHRA în mai 2016.

Președintele IHRA a informat reprezentanții corpului diplomatic acreditat la București cu privire la pregătirea următoarei reuniuni plenare a IHRA, care se va desfășura la Iași, în perioada 7-10 noiembrie 2016, precum și cu privire la următoarele vizite de țară care vor avea loc, inclusiv cu privire la cea de la Kiev, unde va asista la ceremoniile de comemorare a 75 ani de la tragedia de la Babi Iar.

Reprezentanții diplomatici ai statelor membre și observator IHRA au vizitat și o expoziție ce cuprinde evenimentele educaționale și comemorative ce au avut loc în România pe parcursul Președinției IHRA. (Foto)

 

  Școala de vară pe tema Evreii în sfera publică din România, Cristian (jud. Brașov), 2-7 august 2016

În perioada 2-7 august 2016, la Cristian, județul Brașov, a avut loc o școală de vară pentru tinerii cercetători din România pe tema „Evreii în sfera publică din România”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din România din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România și Centrul de Studii Israeliene Goldstein Goren al Facultății de Științe Politice a Universității din București.

La manifestare au participat 20 de tineri cercetători și doctoranzi, a căror activitate se concentrează pe tema cercetării istoriei evreilor și a Holocaustului. Lista participanților la eveniment poate fi consultată aici.

Obiectivul școlii de vară a fost de a încuraja tinerii participanți în activitatea de cercetare a istoriei evreilor și a Holocaustului. La școala de vară au participat atât lectori români, cât și străini, programul fiind sprijinit de membrii delegației române la IHRA. Prezentările au avut caracter interactiv și au fost combinate cu ateliere de lucru.

Proiectul a fost susținut de Președinția română la IHRA și a fost promovat pe rețelele de socializare cu hashtag-ul ‪#‎scoaladevaracsier. (Foto)

 

   Program de pregătire pentru profesorii români din mediul preuniversitar pe tema combaterii extremismului de dreapta, Sinaia, 3-5 august 2016

În perioada 3-5 august 2016, la Sinaia, s-a desfășurat programul de pregătire pentru profesorii români din mediul preuniversitar pe tema combaterii extremismului de dreapta. Seminarul a fost organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Fundația Friedrich-Ebert România (FES).

În cadrul programului de formare au fost abordate teme precum: democrația în școală (valorile fundamentale ale democrației și democrația în practică), pericolele externe la adresa democrației, extremismul de dreapta, tipologia organizațiilor de extremă dreapta, proximitatea violenței. Obiectivul programului de pregătire l-a constituit consolidarea cunoștințelor care să sprijine profesorii români în formarea tinerei generații în a combate extremismul și în a promova toleranța (Foto).

 

   Inaugurarea „Memorialului Martirilor Pogromului din București, 21-23 ianuarie 1941”, București, 20 iulie 2016

La 20 iulie 2016, în Piața Dr. Alexandru Safran din București a fost inaugurat Memorialul Martirilor Pogromului din București, 21-23 ianuarie 1941. Ceremonia de inaugurare a fost organizată de Federația Comunităților Evreiești din România și Primăria Sectorului 3 din București, în contextul  comemorării a 75 de ani de la Pogromul antievreiesc legionar din București. Memorialul aduce un omagiu memoriei victimelor pogromului din Capitală, scoțând în evidență tragicele evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Monumentul memorial, conceput de sculptorul Vlad Ciobanu, este amplasat aproape de Sinagoga Mare din București, în centrul fostului cartier evreiesc și a fost realizat cu sprijinul Comisiei SUA pentru conservarea patrimoniului american în exterior (US Commission For the Preservation of America’s Heritage Abroad). 

Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

 

 Sesiune de formare pentru profesorii din România în domeniul educației despre Holocaust, Buziaș (județul Timiș), 18-21 iulie 2016

În perioada 18-21 iulie 2016, la Buziaș, s-a desfășurat școala de vară „Holocaustul din România între istorie și memorie”, organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu The Olga Lengyel Institute & The Memorial Library și Fundația Precept Ministres.
Programul este organizat de INSHR-EW în fiecare an, reprezentând o contribuție solidă în sprijinirea profesorilor din România în predarea Holocaustului.
La ediția din 2016, un număr de 36 de profesori din ciclul gimnazial și liceal din întreaga țară au participat la dezbateri și la prelegerile susținute de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel”, specialiști din România și din străinătate, la proiecții de film și întâlniri cu supraviețuitorii (Foto).

 

 Sesiune de formare pentru polițiștii din România pe tema combaterii antisemitismului, discriminării și xenofobiei, Ploiești, 5-6 iulie 2016

Președinția română a IHRA continuă programele de formare pentru funcționarii publici din România în domeniul combaterii antisemitismului, rasismului, xenofobiei și negării Holocaustului și cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității și păcii.

În perioada 5-6 iulie 2016, la Ploiești, a avut loc sesiunea de formare destinată polițiștilor din România, în cadrul căreia au fost discutate teme precum formele contemporane de antisemitism, rasism, xenofobie și negare a Holocaustului, în contextul cadrului legislativ actual. Dat fiind specificul activității polițiștilor români, s-a acordat o atenție deosebită aspectelor practice care privesc prevenirea, gestionarea și combaterea situațiilor cu caracter antisemti, discriminatoriu și xenofob. 

Trainingul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Centrului de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului din România – MCA România și a beneficiat de participarea unor lectori de la American Jewish Committee Ierusalim, Poliția Metropolitană din Manchester și Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA/UE).  Membrii delegației române la IHRA au contribuit la dezbateri prin evidențierea expertizei IHRA în domeniu.

Președintele IHRA, ambasadorul Mihnea Constantinescu, a subliniat, în deschiderea evenimentului, faptul că „prin seria de traininguri se dorește o mai bună însușire de către funcționarii publici români a modului în care este tratată problema combaterii antisemitismului și a negării Holocaustului în România. Plecând de la relaționarea directă pe care polițiștii români o au cu cetățenii, este necesară investirea de eforturi pentru pregătirea constantă a acestora astfel încât să facă față provocărilor și realităților din teren. Este important ca reprezentanții Poliției Române să poată răspunde adecvat actelor tradiționale de antisemitism sau negare a Holocaustului, dar și noilor acțiuni, mai ales în domeniul online.”

Președintele s-a mai referit și la adoptarea legislației privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii și umanității. În context, a subliniat importanța cunoașterii și implementării legislației în domeniu de către polițiștii români.

Următorul training destinat funcționarilor publici va avea loc în toamna anului 2016 și de va adresa diplomaților români și străini. (Foto)

 

  Comemorarea a 75 de ani de la Pogromul de la Iași

Mai multe evenimente și acțiuni dedicate comemorării a 75 de ani de la Pogromul de la Iași  au avut loc în luna iunie 2016, în organizarea instituțiilor centrale, locale, instituții academice, dar și a unor organizații neguvernamentale.

 • Evenimente organizate de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
 • Ceremonii de comemorare a victimelor Pogromului de la Iași, care s-au desfășurat la cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos.
 • Ceremonie de decorare a unor supraviețuitori ai Pogromului de la Iași. Detalii aici.
 • Inaugurarea a două piețe din municipiul Iași în memoria victimelor Pogromului de la Iași: „Drepți între popoare” și „Eroii martiri din 1941”. Detalii în presa locală aici.
 • Vernisaje de expoziții foto-documentare despre Pogromul de la Iași și despre viața lui Benjamin Fondane.
 • Campanie online de conștientizare pentru tinerele generații despre victimele Pogromului de la Iași, sub titlul #numenunumere,  organizată de Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România (CSIER).
 • Difuzarea unor documentare pe temă de către Televiziunea Națională
  • 16 iunie – 1 septembrie 2016 : serie de 12 episoade Amintiri din Infern, despre mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului.
  • 29 iunie 2016 – TVR Internațional (orele 21.00) și TVR 2 (orele 00.00) au difuzat documentarul Cât trăiesc cocorii. Documentarul urmărește povestea lui regizorului Andrei Călărașu, care a supraviețuit trenurilor morții.
 • Vernisarea expoziției digitale Fragmente dintr-o viață, în organizarea asociațiilor 1+1 și tranzit.ro/Iași. Expoziția poate fi vizitată până la data de 30 august 2016. Cele două organizații au avut mai multe evenimente organizate în perioada 27-30 iunie 2016, la Iași.

  Întâlnirea generală a partenerilor Rețelei Europene pentru Cercetarea Holocaustului (European Holocaust Research Infrastructure/EHRI) în România

În perioada 21-23 iunie 2016, la București, a avut loc întâlnirea generală a instituțiilor partenere  ale Rețelei Europene pentru Cercetarea Holocaustului (European Holocaust Research Infrastructure/IHRA). La reuniune au participat 23 de parteneri ai EHRI din 17 țări. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a fost gazda întrunirilor.

În cadrul EHRI, Institutul Wiesel va fi implicat în activități privind extinderea programului, instruirea și educarea, coordonarea cu infrastructura de cercetare și noile metodologii aplicate în domeniul științelor socio-umane, identificarea și integrarea meta-datelor și facilitarea accesului la arhivele proprii, timp de 10 săptămâni, în contextul coordonării resurselor la nivel transnațional.

Informații suplimentare

EHRI a fost lansat în 2010 având obiectiv facilitarea accesului prin metode digitale la materialele pe tema Holocaustului: fotografii, filme, obiecte de artă, documente de arhivă.

Începând din luna mai 2015, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” participă la cea de-a doua etapă a proiectului de cercetare European Holocaust Research Infrastracture (EHRI), finanțat din fonduri europene.

http://www.ehri-project.eu/new-partner-ehri-elie-wiesel-national-institute-study-holocaust-romania  (Foto)

 

 Sesiune de formare pentru magistrații din România pe tema combaterii antisemitismului, rasismului, xenofobiei, negării Holocaustului și a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii – București, 9-10 iunie

Președinția română a IHRA a lansat programe de training pentru funcționarii publici, magistrați, ofițeri de poliție și diplomați în domeniul combaterii antisemitismului, rasismului, xenofobiei și negării Holocaustului și cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității și păcii.

În perioada 9-10 iunie 2016 a avut loc sesiunea de formare destinată judecătorilor și procurorilor din România, în cadrul căreia au fost discutate teme precum formele contemporane de antisemitism, rasism, xenofobie și negare a Holocaustului, în contextul cadrului legislativ actual. Membrii delegației române la IHRA au contribuit la dezbateri prin evidențierea expertizei IHRA în domeniu.

Trainingul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe cu sprijinul Institutului Național al Magistraturii, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și a beneficiat de participarea unor lectori de la OSCE – Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului și de la Yad Vashem.

Președintele IHRA, ambasadorul Mihnea Constantinescu, a subliniat în deschiderea evenimentului faptul că „una dintre prioritățile președinției române a IHRA este consolidarea, la nivelul instituțiilor din România cu atribuții în implementarea legii, a utilizării corecte a cadrului legislativ din domeniul gestionării infracțiunilor cu caracter antisemit. Trainingul destinat magistraților români este o dovadă a angajamentului de a contribui la eforturile generale de combatere a antisemitismului, extremismului, rasismului și xenofobiei”. Președintele s-a mai referit și la adoptarea legislației privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii și umanității”.

Următorul training destinat funcționarilor publici va avea loc în luna iulie, la acesta urmând să participe 100 polițiști români. 

 

  Reuniunea Plenară a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului la București (23-26 mai 2016) 

În perioada 23-26 mai 2016 are loc la București prima reuniune plenară din acest an a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a cărei președinție este asigurată de România.

În cele patru zile, peste 200 de experți și reprezentanți guvernamentali din 31 de state membre ale IHRA, 10 state cu statut de observator și șapte organizații internaționale partenere se vor reuni pentru a discuta politici și proiecte în domeniul educației, cercetării și memoriei Holocaustului din perspectiva relevanței politice contemporane.  Vor fi prezentate rezultatele principalelor proiecte susținute de IHRA pe aceste tematici, modul în care IHRA poate contribui la promovarea educației, comemorării și cercetării Holocaustului și la consolidarea combaterii antisemitismului, rasismului, extremismului și xenofobiei. Vor fi analizate liniile strategice de dezvoltare în continuare a organizației și modul de acțiune al IHRA în subiecte specifice, precum protejarea siturilor memoriale, includerea problematicii Holocaustului și genocidului în programele de studii, consolidarea cercetării academice pe aceste teme.    

România deține Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului în perioada martie 2016 - martie 2017.  Cea de-a doua reuniune plenară în timpul președinției deținute de România la IHRA va avea loc în luna noiembrie la Iași.  

 

  Educația în domeniul Holocaustului. Predarea Holocaustului în școlile din România – seminar organizat la Arad

La 19 mai 2016, la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, a avut loc seminarul de pregătire a profesorilor de istorie din județul Arad în domeniul predării Holocaustului. Evenimentul a fost organizat  de Complexul Muzeal Arad şi Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului/ Institutul Yad Vashem (Israel), cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Arad, al Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad, al Comunității Evreilor din Arad și al Consiliului Județean Arad.

În marja vizitei la Arad, reprezentantul Yad Vashem, Chava Baruch, a vizitat Centrul de Studii Iudaice din Arad, aflat în incinta Comunității evreilor din Arad, și Sinagoga neologă. Cu acest prilej, Chava Baruch a avut o întrevedere cu Directorul Centrului de Studii Iudaice din Arad, prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, pe teme de interes comun. A fost evocată importanța – pentru România – preluării Președenției IHRA, câteva aspecte ale dezbaterilor din luna aprilie 2016 de la Ministerul de Externe, unde au fost prezente câteva dintre centrele de studii iudaice din România – inclusiv cel din Arad, precum și modul în care “Institutul Yad Vashem” se poate implica în activitățile educative – care trebuie să se desfășoare atât în mediul preunivesitar, cât și în cel universitar – pentru conștientizarea pericolului care planează asupra lumii contemporane, dacă mentalități xenophobe, precum cele care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, persistă. Au fost stabilite și câteva dintre căile de urmat pentru a consolida colaborarea dintre cele două instituții: „Institutul Yad Vashem și „Centrul de Studii Iudaice”. La final, dr. Chava Baruch a primit din partea Directorului centrului, prof. Marius Ioan Grec, Diploma de “Prieten al Centrului de Studii Iudaice”, distincție înființată la împlinirea a 10 ani de activitate și acordată principalilor colaboratori.

Totodată, reprezentantul Yad Vashem a vizitat cele două expoziții din incinta centrului: o expoziție de obiecte cu valoare în actul cultic iudaic și o expoziție de documente din Arhive notariale ale Aradului, parte dintre ele inedite.

A fost vizitată Sinagoga neologă – edificiu arhitectonic de excepție – construcție care acum doi ani a împlinit 180 de ani de existență. Numele sinagogii este legat de Rabinul reformator al iudaismului, din Arad, Aaron Chorin, de la nașterea căruia anul acesta se împlinesc 250 de ani (Foto).

Programul seminarului „Predarea problematicii Holocaustului în școlile din România”:

1. Istoria Comunității Evreiești din Arad.

Ing. Ionel Schlesinger, Comunitatea Evreilor din Arad

2. De ce și cum trebuie predat despre Holocaust? Filosofia pedagogică a Institutului Yad Vashem.

Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem

3. Abordarea pedagogică a predării Holocaustului, în conformitate cu vârsta elevilor. (atelier)

Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem

4. Aspecte pedagogice privind vizitele la locurile memoriale ale Holocaustului.

Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem

5. A doua generație a Holocaustului.

Dr. Chava Baruch, Școala Internațională pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem

6.Donații și donatori – Colecția Comunitatea Evreilor din Arad a Complexului Muzeal Arad. Promovarea patrimoniului cultural prin proiecte de pedagogie muzeală.

Dr. Adelina Stoenescu, Complexul Muzeal Arad

Surse media

 

 Eveniment comemorativ dedicat Reginei Mamă Elena a României – Drept între Popoare

La 6 mai 2016, la Templul Coral din București s-a desfășurat un eveniment comemorativ dedicat Reginei Mamă Elena a României, care a primit titlul de drept între popoare pentru salvarea a mii de evrei în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Ceremonia a avut loc în prezența reprezentanților Casei Regale a României, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei; Alteța Sa Regală Principele Radu al României; Alteța Sa Regală Principesa Elena a României; Alteța Sa Regală Principesa Maria a României (Foto).

În cadrul expoziției dedicată Drepților între popoare, organizate pe durata președinției Române a IHRA, puteți afla detalii despre acțiunile Reginei Mamă Elena pentru salvarea evreilor în timpul Holocaustului, accesând http://www.mae.ro

Surse media:

.

  Reuniunea reprezentanţilor unor centre de studiere a istoriei evreilor 

La 25 aprilie 2016, la sediul MAE, a avut loc o reuniune de coordonare cu reprezentanții unora dintre centrele de studiere a istoriei evreilor, iudaistică, studii ebraice și a Holocaustului din România. Întâlnirea s-a înscris în linia acțiunilor organizate de președinția română a IHRA pentru consolidarea educației și cercetării Holocaustului din România, două dintre prioritățile mandatului președinției (Foto).

.

  „Școala Altfel” la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” 

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” s-a alăturat inițiativei Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice de a organiza în cadrul programului „Școala Altfel”, în perioada 18-22 aprilie 2016, activități educaționale cu caracter non-formal.

În această perioadă, elevi din școli gimnaziale și licee din București au participat la o serie de întâlniri și discuții cu cercetători din cadrul Institutului „Elie Wiesel”, cu supraviețuitori ai Holocaustului din România (domnul Iancu Țucărman, domnul Liviu Beriș) sau au vizitat Memorialul Victimelor Holocaustului din București (Foto).

 

  Conferința „Portugalia – refugiu european în calea Holocaustului”

La 13 aprilie 2016, la sediul Institutului Diplomatic Român a avut loc conferința „Portugalia – refugiu european în calea Holocaustului”, în organizarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Camões Instituto da Cooperaçãoe da Língua Portugal. La eveniment a participat șeful delegației române la IHRA, Răzvan Rusu. (Foto)

 

  Evenimente de comemorare a Holocaustului din România – octombrie 2016

În data de 10 octombrie 2016, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România a organizat o ceremonie pentru depunerea coroanelor de flori. Evenimentul a prilejuit exprimarea publică a compasiunii și respectului pentru memoria celor care au fost uciși în perioada celui de-al doilea război mondial, dar și comemorarea a 75 de ani de la pogromul de la București și de la începerea deportării evreilor în Transnistria.

La eveniment au participat ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, Andrei Muraru, consilier prezidențial, Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale și președinte IHRA, Gabriela Scutea, consilier al ministrului justiției, reprezentanți ai ministerelor de interne, apărare, ai Primăriei București, ai Federației Comunităților Evreiești din România, dar și elevi ai liceelor Lauder Reut și Ion Creangă din București.

Ceremonia a fost urmată de inaugurarea, în prezența primarului Municipiului București, Gabriela Firea, a piațetei Elie Wiesel, în memoria supraviețuitorului Holocaustului care a luptat pentru ca tragedia Holocaustului să nu fie uitată. Locația piațetei este importantă pentru București, având in vedere că pogromul de la București din 1941 a început de pe o stradă aflată în vecinătatea acesteia.

Detalii privind alte evenimente organizate în România cu prilejul zilei naționale de comemorare a victimelor Holocaustului pot fi regăsite aici

  Sesiune de formare pentru profesorii de istorie din România pe tema predării Holocaustului prin exemple pozitive, București, 24-26 noiembrie 2016

În perioada 24-26 noiembrie 2016, la Bucure