Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat Daniela Gîtman a ambasadorului agreat al Republicii Federale Democratice Etiopia, Negash Kebret Botora, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
03.05.2016

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a avut astăzi, 3 mai 2016, o întrevedere cu ambasadorul agreat al Republicii Federale Democratice Etiopia, cu reşedinţa la Geneva, Negash Kebret Botora, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Cei doi oficiali au subliniat relaţiile tradiţionale de cooperare româno-etiopiene şi au menţionat obiectivul comun al dinamizării dialogului politico-diplomatic, precum şi al diversificării colaborării în domenii multiple de interes pentru cele două ţări.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat că un obiectiv central este cel al intensificării schimburilor economice, având în vedere potenţialul substanţial de cooperare între cele două ţări. În acest sens, a propus stabilirea unui set concret de obiective în domeniul economic destinat valorificării noilor oportunităţi de afaceri şi, în general, susţinerii conlucrării între mediile de afaceri din cele două ţări.

Întrevederea a oferit, totodată, cadrul unui schimb de opinii cu privire la aspecte de actualitate ale agendei regionale şi internaţionale. Oficialul MAE de la Bucureşti a salutat rolul semnificativ deţinut de Etiopia la nivelul Uniunii Africane (UA), precum şi contribuţia acestei ţări la eforturile care vizează stabilitatea regională şi combaterea terorismului. De asemenea, a arătat că dialogul politic bilateral este de natură să genereze noi oportunităţi de cooperare inclusiv pe linia UE-UA.

Cei doi interlocutori au menţionat colaborarea eficientă între autorităţile de la Bucureşti şi Addis Abeba în cadrul instituţiilor internaţionale şi au trecut în revistă aspecte de actualitate ale colaborării în domeniul candidaturilor în sistemul ONU.

De asemenea, au examinat modalităţi de dezvoltare a cooperării în domeniul educaţiei şi culturii, prin încurajarea contactelor directe între universităţi, mediile ştiinţifice şi cele artistice din România şi Etiopia. Totodată, secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat oportunităţile de studii în ţara noastră prin bursele oferite de autorităţile române.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat pentru afaceri globale a felicitat diplomatul etiopian pentru preluarea funcţiei de ambasador al Republicii Federale Democratice Etiopia în România şi l-a asigurat cu privire la întreaga deschidere pentru colaborare a MAE şi, în general, a autorităţilor de la Bucureşti, în vederea consolidării şi extinderii relaţiilor bilaterale.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice