Centrul de presă

Adoptarea definiției de lucru a antisemitismului la Reuniunea Plenară de la București a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.05.2016

Cu prilejul Reuniunii Plenare a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), care a avut loc la București în perioada 23- 26 mai 2016, a fost adoptată prin consens, după discuţii aprofundate, definiția de lucru a antisemitismului.

Președintele în exercițiu al IHRA, ambasadorul Mihnea Constantinescu a subliniat faptul că „toate statele membre IHRA împărtășesc o îngrijorare comună privind creșterea incidentelor antisemite și sunt de acord că statele membre și, mai ales, experții IHRA au nevoie de instrumente politice pentru a combate acest flagel. Cele 31 de state membre IHRA, din care 24 sunt state membre UE, au reconfirmat prin această decizie angajamentul de a respecta Declarația de la Stockholm și de a depune eforturi pentru combaterea antisemitismului, printr-o acțiune politică coordonată la nivel internațional”.

Preşedintele IHRA a subliniat că, prin adoptarea acestei definiții, „IHRA demonstrează că reprezintă un for internațional responsabil și constituie un exemplu pentru celelalte organizații, care, la rândul lor, pot conferi forță juridică unor concepte internaționale”.

De asemenea, a subliniat faptul că IHRA, organizație formată din 31 de țări membre, zece state cu statut de observator și șapte organizații partenere internaționale, cu un mandat unic în studierea educației, cercetării, comemorării Holocaustului și al combaterii fenomenului antisemit, a reprezentat organismul adecvat pentru adoptarea unei definiții a antisemitismului. De asemenea, acesta a apreciat rolul important al Președinției în exercițiu a OSCE, deținută de Germania, în sprijinirea acestui demers.

Președintele Comitetului IHRA privind Antisemitismul și Negarea Holocaustului, Mark Weitzman, care a propus adoptarea unei definiții în 2015, a arătat că adoptarea unei definiții, rezultată în urma activităților experților în cadrul comitetelor tematice care au precedat Reuniunea plenară de la București, are o importanță esențială și este relevantă inclusiv la nivel practic. Mark Weitzman a adăugat că „definiția antisemistismului, alături de cea referitoare la negarea și distorsionarea Holocaustului, reprezintă un alt instrument de lucru al IHRA pentru îndeplinirea mandatului său în ceea ce privește consolidarea combaterii antisemitismului”.


Informaţii suplimentare:

În perioada 23-26 mai 2016 a avut loc, la București, prima reuniune plenară sub Președinția română a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Timp de patru zile, 240 de experți și factori de decizie s-au întâlnit pentru a discuta despre Holocaust, antisemitism și extremism, care reprezintă teme politice actuale ale lumii contemporane.

IHRA este o organizație interguvernamentală, cu un caracter unic, care reuneşte suportul liderilor politici și al societăţii civile în favoarea educației, memoriei și cercetării Holocaustului, atât la nivel național și internațional.

Documentul final referitor la definiţia de lucru a antisemitismului poate fi consultat AICI.

Mai multe detalii pe: www.holocaustremembrance.com