Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat Daniela Gîtman a ambasadorului agreat al Republicii Chile în România, José Miguel Menchaca Pinochet, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.07.2016

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a primit astăzi, 12 iulie 2016, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pe ambasadorul agreat al Republicii Chile în România, José Miguel Menchaca Pinochet, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Cei doi oficiali au evidenţiat evoluţiile pozitive înregistrate în ultimii ani în ansamblul relaţiilor bilaterale, precum şi cursul ascendent al cooperării economice şi comerciale dintre România şi Chile, atât în sectoare tradiţionale, cum ar fi cel minier, agricol şi viticol, cât şi în dezvoltarea unor proiecte inovatoare, precum energia regenerabilă şi tehnologia informaţiei.

Ambasadorul agreat José Miguel Menchaca Pinochet şi secretarul de stat Daniela Gîtman au exprimat interesul pentru impulsionarea, pe mai departe, a raporturilor economice remarcând faptul că potenţialul substanţial de colaborare bilaterală oferă numeroase oportunităţi neexplorate de către întreprinzătorii din cele două ţări. De asemenea, au salutat cooperarea strânsă a celor două ţări în plan multilateral. În acest context, au discutat stadiul şi perspectivele conlucrării punctuale pe linia candidaturilor în sistemul ONU. 

Au fost abordate, totodată, noile perspective deschise de dobândirea, de către România, în iunie 2016, a statutului de observator la Alianţa Pacificului, organizaţie a cărei preşedinţie pro tempore este asigurată în prezent de Republica Chile.

În vederea valorificării pragmatice a alăturării României, în calitate de stat observator, la această platformă de cooperare, secretarul de stat Daniela Gîtman a propus menţinerea unui dialog susţinut cu Ambasada Republicii Chile la Bucureşti pentru identificarea unor proiecte la care România ar putea contribui sub umbrela Alianţei Pacificului, în domenii precum comerțul, energia, gestionarea dezastrelor naturale și colaborarea academică.

Cei doi interlocutori au menţionat, de asemenea, importanţa asigurării continuităţii dialogului politic la nivel înalt, prin realizarea unor vizite oficiale, în România şi în Chile, menite să sprijine proiectele bilaterale aflate în atenţie şi să stimuleze identificarea unor noi oportunităţi de conlucrare.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat pentru afaceri globale a adresat felicitări diplomatului chilian pentru numirea în funcţia de ambasador al Republicii Chile în România şi a reiterat sprijinul MAE de la Bucureşti pentru activitatea misiunii diplomatice chiliene şi pentru promovarea activă a agendei bilaterale, în baza relaţiilor tradiţionale existente între cele două state.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice