Centrul de presă

Consultări ale secretarului de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, cu partea cipriotă

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.11.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut astăzi, 16 noiembrie 2017, la Nicosia, consultări cu partea cipriotă.

Vizita secretarului de stat român a cuprins întâlniri cu ministrul cipriot al afacerilor externe, Ioannis Kasoulides, cu ministrul energiei, comerțului, industriei și turismului, Yiorgos Lakkotrypis, consultări cu secretarul permanent din MAE cipriot, Alexandros Zenon, și cu negociatorul șef privind dosarul cipriot, Andreas Mavroyiannis.

Convorbirile au avut loc într-o atmosferă constructivă, evidențiind abordări convergente ale celor două părți, dorința reciprocă de consolidare a dialogului bilateral și de intensificare a cooperării economice și sectoriale, în domenii precum energia, turismul, afacerile interne și apărarea. Interlocutorii ciprioți au reconfirmat susținerea acordată candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU în mandatul 2020-2021, precum și susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen.

În cadrul întrevederii cu șeful diplomației cipriote, au fost trecute în revistă aspecte privind relațiile bilaterale, cooperarea regională și tematica europeană, cu accent pe viitorul Europei. În plan bilateral, cei doi interlocutori au subliniat interesul pentru dinamizarea dialogului politico-diplomatic, având în vedere tradiția cooperării dintre cele două state, relațiile economice foarte bune, cu perspective de a fi dezvoltate pe mai departe, precum și prezența unei comunități românești importante în Cipru și a unei comunități cipriote de afaceri în România. A fost salutată similitudinea de opinii pe o serie de dosare de actualitate la nivel european - Brexit, viitorul Europei, politica de coeziune, migrația  - ca premisă pentru o cooperare intensificată și sprijin reciproc pe teme de interes comun. Totodată, a fost subliniată relevanța cooperării regionale, îndeosebi în contextul actual și a fost realizat un schimb de vederi cu privire la rolul formatelor trilaterale din care fac parte România, respectiv Republica Cipru.

Întâlnirea cu ministrul cipriot al energiei, comerțului, industriei și turismului a fost axată îndeosebi pe modalitățile de aprofundare a cooperării în plan economic și sectorial, prin valorificarea potențialului de dezvoltare și diversificare a relațiilor în aceste domenii. A fost agreată importanța unei vizite a demnitarului cipriot în România, în anul 2018, care va prilejui și semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre cele două părți în domeniul energiei. În context, a fost evocată necesitatea reluării activității Comisiei Economice mixte, prin organizarea unei noi sesiuni la București, în 2018. Cei doi interlocutori au împărtășit necesitatea stimulării dinamicii comerțului bilateral și a continuării tendinței ascendente a investițiilor, construind pe fundamentul solid al prezenței investitorilor ciprioți pe piața românească (locul al 4-lea între investitorii străini).

Consultările cu secretarul permanent din MAE cipriot au prilejuit abordarea tematicilor de interes reciproc în plan bilateral, european și internațional. Ambele părți au reiterat interesul în continuarea consultărilor la nivelul celor două Ministere ale Afacerilor Externe și pentru aprofundarea cooperării bilaterale, la toate nivelurile.

Secretarul de stat român a evidențiat angajamentul ferm al României în favoarea consolidării proiectului european și a menționat tematicile de interes în perspectiva deținerii Președinției Consiliului UE în prima parte a anului 2019. Cu referire la negocierile privind Brexit, ambele părți au reafirmat susținerea pentru un proces de retragere ordonat și predictibil care să pună bazele unui viitor acord dintre UE și Marea Britanie, cu accent pe asigurarea unui tratament egal, nediscriminatoriu, al cetățenilor europeni în Marea Britanie după retragerea acesteia din UE. În domeniul migrației, a fost reiterat sprijinul celor două state pentru acțiunile UE de consolidare a cooperării cu partenerii externi, state de origine şi de tranzit, și pentru continuarea implementării Declarației UE-Turcia. În ceea ce privește Vecinătatea Estică, partea română a relevat necesitatea ca UE să mențină un angajament solid în această regiune și o abordare ambițioasă și strategică față de Parteneriatul Estic, inclusiv în perspectiva Summit-ului PaE de la Bruxelles, din 24 noiembrie 2017. În context, a fost subliniată necesitatea continuării sprijinului pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Dialogul cu negociatorul șef în dosarul cipriot a prilejuit prezentarea stadiului actual al procesului având ca finalitate reunificarea insulei, precum și a perspectivelor de reluare a negocierilor în perioada următoare, fiind apreciată poziția principială a României în acest dosar.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice