Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe al Statului Libia, Mohamed Taher Siala

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.04.2018

În cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Statul Libia, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere, la 18 aprilie 2018, cu omologul său libian, Mohamed Taher Siala.

În cadrul convorbirilor bilaterale, cei doi miniștri au evocat relațiile tradiționale fructuoase dintre cele două țări și au avut un schimb de vederi asupra celor mai relevante aspecte ale relațiilor tradiționale româno-libiene în plan politic, economic, cultural și educațional. A fost reliefată importanța relansării dialogului politic pentru revitalizarea colaborării bilaterale în ansamblu.

Șeful diplomației române a evidențiat faptul că impulsionarea dialogului politic și extinderea cooperării cu țările din Africa de Nord reprezintă o componentă importantă în ansamblul măsurilor de relansare a relațiilor bilaterale ale României cu partenerii tradiționali, inclusiv cu Libia, obiectivul fiind inclus în Programul de Guvernare 2017-2020. În acest sens, a arătat că ”Libia a constituit un partener tradițional al României, mai ales din perspectivă economică. Ca atare, în prezent, România, atât bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene, contribuie la stabilizarea Libiei și la crearea condițiilor de securitate care să permită relansarea relațiilor bilaterale pe toate planurile, o atenție specială fiind acordată cooperării economice, precum și în domeniile infrastructură și energie”. A subliniat, de asemenea, importanța stimulării multiplicării contactelor directe dintre operatorii economici români și libieni, precum și actualizarea și diversificarea cadrului juridic bilateral.

Cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii pe tema evoluțiilor din Libia, sens în care ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat poziția României de sprijinire a suveranității, independenței, integrității teritoriale și unității naționale a Libiei, în baza Acordului Politic Libian semnat la Skhirat. În acest context, a subliniat necesitatea soluționării crizei libiene pe cale pașnică și, totodată, a asigurat că România sprijină pe deplin demersurile Uniunii Europene de susținere a procesului de tranziție spre o democrație inclusivă.

Ministrul Mohamed Taher Siala a făcut o prezentare a situației politice și securitare din Libia, a evoluțiilor înregistrate în cadrul procesului de reconciliere și a eforturilor guvernului libian pentru ameliorarea condițiilor de securitate, a aspectelor economice și a condițiilor de trai ale populației. A exprimat aprecierea pentru expertiza românească în diverse domenii și interesul pentru amplificarea cooperării în special în domeniile educație, sănătate, formare profesională.

Cei doi miniștri de externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe teme regionale și internaționale, prilej cu care au exprimat interesul pentru coordonarea celor două țări în probleme de interes comun și au subliniat importanța consultărilor regulate dintre cele două ministere de externe.

La finalul întrevederii celor doi miniștri a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Statului Libia, pentru consultări politice.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice