Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Maroc, Nasser Bourita

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
04.05.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 4 mai 2018, consultări bilaterale cu omologul marocan Nasser Bourita, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Maroc.

În cadrul convorbirilor, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă revigorării şi diversificării cooperării cu statele din Africa, atât în plan politic, cât și economic și sectorial, acordând o atenție particulară partenerilor tradiționali din regiunea Maghrebului, inclusiv în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

În acest context, cei doi miniștri au salutat relația privilegiată existentă între România și Regatul Maroc, caracterizată de încredere și respect reciproc și fundamentată pe prietenia tradițională de mai bine de jumătate de secol dintre cele două țări, precum și pe cooperarea strânsă în domenii variate (economic, educațional, cultural). A fost evidențiată disponibilitatea comună și voința politică fermă pentru redinamizarea dialogului bilateral, la nivel înalt, guvernamental și parlamentar, precum și necesitatea structurării pe mai departe a relației bilaterale.

Șeful diplomației române a remarcat cu satisfacție progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul cooperării economice bilaterale, Regatul Maroc devenind primul partener comercial al României în Africa și Orientul Mijlociu, sens în care a subliniat interesul pentru extinderea și diversificarea domeniilor de cooperare, pe măsura potențialului semnificativ existent. În acest sens, cei doi miniștri au analizat posibilitatea organizării în perioada următoare a unei noi reuniuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, pentru identificarea de noi oportunități și proiecte de cooperare în diferite domenii (IT, turism, industria auto, aeronautică, naval, infrastructură și material feroviar, industria minieră, energii regenerabile, industria agroalimentară, agricultură etc.) și de stimulare a investițiilor reciproce.

Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a salutat rolul esențial și eforturile susținute ale Marocului pentru asigurarea stabilității și securității regionale în vecinătatea sudică a Uniunii Europene, cu accent pe combaterea terorismului, prevenirea radicalizării și gestionarea migrației ilegale. A salutat reintegrarea Marocului în Uniunea Africană și contribuția semnificativă la impulsionarea dezvoltării regionale și la gestionarea eficientă și durabilă a provocărilor cu care se confruntă continentul african. 

De asemenea, a subliniat importanța parteneriatului privilegiat multidimensional Uniunea Europeană - Maroc și necesitatea consolidării pe mai departe a acestuia, prin valorificarea oportunităților și instrumentelor pe care acesta le oferă. A arătat că dialogul cu Regatul Maroc este util inclusiv din perspectiva pregătirii de către România a Președinției Consiliului UE, pe care o va deține în primul semestru al anului 2019.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile regionale și internaționale, cu accent pe dosarele de actualitate de interes reciproc, printre care Siria, Libia, Irak, zona Sahelului etc.

La finalul convorbirilor a avut loc ceremonia de semnare a mai multor documente juridice bilaterale, respectiv Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Regatului Maroc, precum și Acordul de cooperare între Institutul Diplomatic Român și Academia Marocană de Studii Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării internaționale al Regatului Maroc.

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice