Centrul de presă

Victor Negrescu: „Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă o temă de interes a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.05.2018

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat vineri, 18 mai 2018, o vizită în Republica Moldova, în contextul intensificării contactelor politico-diplomatice dintre cele două țări.

Oficialul român a avut întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, Daniela Morari, vice-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, respectiv cu Valeriu Ghilețchi, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanța prioritară pe care țara noastră o acordă dezvoltării relației cu Republica Moldova, reiterând angajamentul ferm al României pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, în baza procesului de reforme și a priorităților asumate în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Părțile au discutat și despre perspectiva organizării, la București, a unei noi sesiuni a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană, a cărei activitate oferă un cadru adecvat pentru ca România să poată împărtăși din experiența pe care a dobândit-o în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

 „Dezvoltarea relației cu Republica Moldova este o prioritate de prim rang pentru Guvernul României și un subiect asupra căruia există un larg consens la nivelul întregii societăți româneşti. Din această perspectivă, România va continua susţinerea fermă şi consecventă pe calea reformelor și a integrării europene, în consens cu aspirațiile cetățenilor acestei țări“, a declarat Victor Negrescu.

Întâlnirile cu oficialii din Republica Moldova au prilejuit totodată oportunitatea prezentării de către ministrul delegat a stadiului pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor.

„În calitate de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene, ne propunem să folosim orice oportunitate pentru valorificarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, în concordanță cu nivelul de ambiție al Chișinăului în 2019. Pe parcursul mandatului său, România va promova o Uniune Europeană capabilă să proiecteze mai multă stabilitate, democrație și prosperitate în vecinătatea sa, în contextul momentului de bilanț al Parteneriatului Estic, la zece ani de la momentul lansării acestui cadru de cooperare“, a subliniat Victor Negrescu.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice