Centrul de presă

Vizita secretarului de stat Dan Neculăescu în Republica Belarus

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.06.2018

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat, la 14 iunie 2018, la Minsk, la runda anuală de consultări româno-belaruse la nivel de secretar de stat – adjunct de ministru de externe, prilej cu care a avut o întrevedere cu Oleg Kravcenko, adjunctul ministrului belarus de externe.

În cadrul consultărilor cu partea belarusă a fost abordat ansamblul relaţiilor bilaterale, în continuarea vizitei în Republica Belarus, din noiembrie 2017, a şefului diplomaţiei române, Teodor Meleșcanu, cu accent pe dialogul politico-diplomatic, contactele din perioada următoare şi schimburile comerciale. Ambele părţi au exprimat satisfacţie în legătură cu stadiul actual al relaţiei româno-belaruse şi au subliniat potenţialul existent pe dimensiunea economică.

Totodată, au fost discutate aspecte privind cooperarea dintre România şi Republica Belarus în cadrul organizaţiilor internaţionale, cu accent pe ONU, partea română prezentând candidatura sa la un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate. De asemenea, au fost abordate şi alte subiecte de actualitate aflate pe agenda regională şi internaţională, un segment aparte revenind perspectivei relaţiilor UE – Belarus. 

Secretarul de stat Dan Neculăescu a apreciat deschiderea Republicii Belarus în relația cu Uniunea Europeană şi a încurajat menţinerea angajamentului autorităţilor de la Minsk faţă de consolidarea procesului de reforme interne şi în domeniul drepturilor omului. A subliniat că România rămâne un susţinător al dezvoltării pe mai departe a Parteneriatului Estic, aspect care se regăseşte inclusiv în contextul preşedinţiei rotative a Consiliului UE, pe care ţara noastră o va deţine în prima parte a anului 2019.

Dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi problematica europeană, inclusiv din perspectiva drepturilor omului, au fost trecute în revistă şi în discuţiile purtate în aceeaşi zi la Minsk cu vice-preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Adunării Naţionale a Republicii Belarus, Boleslav Pirştuk, şi cu preşedintele Comitetului pentru Drepturile Omului şi Mass-media, Andrei Naumovici.

De asemenea, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut, la 13 iunie 2018, o întrevedere cu şefa Delegaţiei UE la Minsk, ambasadoarea Andreea Viktorin. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice