Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la cea de-a doua ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum 2018”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.06.2018

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 16 iunie 2018, la cea de-a doua ediție a forumului „Black Sea and Balkans Security”, care a avut loc la Constanța. Evenimentul a fost organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța și cu Primăria Municipiului Constanța și a beneficiat de sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

În alocuțiunea susținută cu acest prilej, secretarul de stat Dan Neculăescu a evocat importanța strategică a regiunii Mării Negre și a evidențiat implicațiile riscurilor din aceasta regiune pentru securitatea euro-atlantică.

În context, Dan Neculăescu a subliniat necesitatea continuării întăririi apărării colective pe întregul flanc estic al NATO, ca măsură legitimă, proporțională și conformă cu obligațiile internaționale asumate de statele aliate. De asemenea, a arătat că provocările și riscurile existente în regiunea Mării Negre necesită întărirea sprijinului acordat partenerilor estici - Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În marja evenimentului, secretarul de stat român a avut convorbiri bilaterale cu consilierul prezidențial georgian Tengiz Pkhaladze, respectiv cu sub-secretarul de stat din MAE polonez, Bartosz Cichocki.

În discuția cu Tengiz Pkhaladze, oficialul român a exprimat satisfacția pentru relațiile excelente dintre România și Georgia, reiterând, totodată, sprijinul pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei, precum și pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

În discuția cu Bartosz Cichocki, cei doi oficiali au realizat un schimb de evaluări asupra problemelor de interes comun privind vecinătatea estică, convenind asupra aprofundării cooperării și coordonării în acest sens.