Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului Teodor Meleșcanu la finalul convorbirilor cu ministrul afacerilor externe din Republica Unită Tanzania, Augustine Philip Mahiga

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
21.06.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Vă mulțumesc foarte mult, bună ziua tuturor!

 
Domnule ministru, vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră de a avea această întâlnire la București, iar pentru dumneavoastră, cei care participați, vă mulțumesc pentru participarea la ceremonia de semnare a Memorandumului.

Relațiile dintre România și Tanzania sunt deja relații istorice, începând cu 1964, de la recunoașterea și stabilirea relațiilor diplomatice cu Tanzania.

Este, în același timp, un moment istoric, pentru că primim, pentru prima oară, un ministru al afacerilor externe din Tanzania la București. Numai pentru dumneavoastră, deci o știre care este „confidențială”, este că domnul Mahiga a mai fost de două ori în România înainte, în calitate de reprezentant al Tanzaniei, din partea Președinției țării.

În cursul discuțiilor pe care le-am avut, discuții pe care le-aș califica drept excelente, am procedat la o evaluare a domeniilor de cooperare dintre România și Tanzania, bazate pe ideea fundamentală de relansare a relațiilor dintre cele două țări. După cum ați văzut, am semnat un Memorandum de înțelegere, care este între ministerele afacerilor externe, dar care, în același timp, se adresează problemelor politice, economice, de educație, cultură și de dezvoltare a relațiilor noastre, în general, cu Tanzania.

O temă foarte importantă a fost tema educației pe care am abordat-o cu domnul ministru. Din punctul nostru de vedere, este una din temele care prezintă interes pentru ambele țări. Și ne dorim, am și discutat, ca să avem un număr cât mai mare de studenți și specialiști din Tanzania care să studieze în România. De asemenea, ne-am exprimat disponibilitatea de a împărăși experiența noastră de țară în tranziție și pentru Tanzania, care trece printr-o asemenea perioadă. În acest fel, vom putea beneficia de experiența acumulată de România și să o folosim pentru dezvoltarea raporturilor dintre noi.

Am avut, de asemenea, un schimb de păreri în legătură cu problemele regionale din Africa și din România și, mai ales, cu rolul pe care România dorește să și-l asume ca președinte al Consiliului Uniunii Europene.

De aceea pot să vă spun, în încheiere, că a fost o vizită excelentă, cu discuții foarte bune și cu idei similare. Și vreau să închei adresând mulțumiri domnului Mahiga pentru această vizită cu care ne-a onorat și care dorim să fie un punct de plecare foarte important în relansarea relațiilor dintre România și Tanzania.

 
Vă mulțumesc!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice